уторак, 21. април 2020.

Trudnica I.M. je preminula od zastoja srca izazvanog sepsom; Sumnjivu smrt MUP-u RS prijavio njen muž, a ne vrh UKC RS



Piše: S.V.

I.M. iz Banjaluke je, prema mojim saznanjima, preminula od srčanog zastoja izazvanog sepsom.

I.M. je bila pred kraj četvrtog mjeseca trudnoće i 16.04. joj je, prema mojim informacijama potvrđenim iz nekoliko izvora, urađena amniocinteza na Klinici za ginekologiju UKC RS u Banjaluci.

Dobila je temperaturu dan kasnije i 17.04., se javila u UKC RS, gdje joj je uzet bris kako bi se izvršilo testiranje na korona virus.

Prošli su sati, a ultrazvuk nije urađen; I.M. je imala strašne bolove, prema svjedočenjima do kojih sam došao.

Ultrazvuk je, kako tvrde u UKC, urađen kasno popodne, i tada je, navodno, utvrđeno da je plod mrtav.

Strašna tragedija je da je dijete u utrobi bilo, kako se u UKC tvrdi, mrtvo što je bio uzrok sepse i došlo je do zastoja rada srca sa fatalnim posljedicama.

Ključno pitanje je zašto nije urađena kiretaža i odstranjen plod, ako je utvrđeno da je mrtav, kako se tvrdi u UKC?!   

Prije amniocinteze su i I.M. i dijete bili dobro, tako da je otvoreno niz pitanja i oko toga kako je došlo do sepse, da li je, možda, u pitanju bakterija, unesena tokom zahvata, ali i oko toga kako je došlo do smrti ploda? Na ova i brojna druga pitanja trebalo da odgovori nalaz patologa. 

Da li je u pitanju greška ljekara koja je dovela do tragedije utvrdiće istraga, jer je dežurni tužilac Okružnog javnog tužilaštva Banjaluka naredio da se izvrši obdukcija tijela preminule trudnice.

Sumnjivu smrt MUP-u nije prijavio vrh UKC RS, što su bili dužni učiniti, već muž preminule, M.B..

Tužilaštvo je naredilo obdukciju.

Tužilac je naložio i izuzimanje dokumentacije iz UKC RS.

Policijska uprava Banjaluka saopštila je da je u subotu, 18. aprila, postupila po prijavi da je na Univerzitetskom kliničkom centru Republike Srpske preminula trudnica i o tome obavijestila dežurnog tužioca.

Iz UKC RS su se oglasili saopštenjem u kojem navode da je “formiran Stručni tim za utvrđivanje okolnosti u vezi sa smrću I.M. (1981)”. 


“Imenovana je hospitalizovana u našoj ustanovi 17.4.2020. godine u kasnim poslijepodnevnim časovima, a preminula 18.4.2020. godine u 10:35 časova”, još je rečeno u saopštenju UKC RS.