среда, 29. април 2020.

Drskim ruženjem naroda vlast prikriva sopstvenu nekompetentnost, neznanje i javašluk



piše: Slobodan Vasković

1.
Optuživanje građana za sve probleme koje uzrokuje korona virus, povećanje broja zaraženih, ponovo je uzelo maha; Vlast nekritički, dejstvujući sa raznih nivoa, svu odgovornost svaljuje na stanovništvo nijednom riječju ne objašanjavajući kako i pored uvedenog vanrednog stanja, policijskog sata, drugih brojnih restriktivnih mjera, “pojedinci” uspijevaju da izazovu velike talase novooboljelih?

2.
Kako je to moguće učiniti iz “mišije rupe” u koju je stanovništvo, mimo svoje volje, nabijeno pored tako “odgovorne” vlasti koja ih drži zatočene nedeljama; I kako je moguće da nema baš nijednog propusta nijednog pripadnika vlasti, već su sve negativnosti isključivo odgovornost pripadnika kolektiviteta čije zdravlje ista ta vlast drakonskim mjerama navodno štiti?!

Nije moguće, uprkos činjenici da postoje neodgovorni pojedinci.

3.
Uprkos tome, vlast insistira na sopstvenoj samoodbrani, stavljajući se u poziciju bezgrešnih tako što za sebe tvrde da su zaslužni za zaštitu zdravlja kolektiviteta dok narušavanje adresiraju na neimenovane, nepoznate “pojedince”; U tom i takvom maglovitom prostoru vlast se udobno smjestila i, koristeći ga kao “liniju napada”, nastavlja da granatira kolektivitet novim mjerama i neistinitim optužbama. 

4.
Sve to začinjeno je nepreciznim izjavama o uzrocima porasta oboljelih koje izazivaju dodatnu konfuziju proizvedenu isključivo zbog odbrane navodne nepogrešivosti šefova zaraze.

5.
Iz istupa ministra zdravlja Alena Šeranića nemoguće je zaključiti šta je uzrok dramatičnom skoku broja novooboljelih od korona virusa - Da li je to nepridržavanje mjera tokom nedavnih vaskršnjih praznika, nepridržavanje mjera uopšte, da li je do pogoršanja došlo zbog nenošenja maski popodne, pogrešnih poizicioniranja maske na licu, zbog prijepodnevnih ili popodnevnih šetnji…? 

6.
Sve pomenute razloge Šeranić je naveo kao moguće čime je nemogućim učinio bilo kakvo racionalno zaključivanje; Nije našao za shodno da ijednom riječju obrazloži šta je vlast, u situaciji potpune kontrole nad svakim pojedincem i kolektivitetom, učinila da svaki od navedenih razloga onemogući?! I ko je iz vlasti odgovoran što “neodgovorni” pojedinci navodno haraju?! I ko je iz vlasti odgovoran što i pored policijskog sata, svih nametnutih restrikcija koje su vlastodršcima pale na um, i dalje raste broj oboljelih? I čemu onda uopšte i policijski sat i vanredno stanje i restrikcije, ako se, kako zastrašuju iz vlasti, može dogoditi “lošiji scenario” od onog koji je trenutno validan, a koji nikako nije dobar?!

7.
Nepreciznost u izjavama vlastodržaca je dramatična koliko i loše vijesti o porastu broja oboljelih i ukazuje, primarno, da vlasti ne znaju kako je došlo do ekspanzije zaraze, jer su izgubili virusne “konce”.

8.
Jednostavno nije moguće da novooboljeli ne znaju sa kim su bili u kontaktu, a testiranje kontakata je put do izvorišta zaraze; Testiranje nije u nadležnosti ni kolektiviteta niti pojedinaca, već vlasti!

9.
Takođe je nemoguće da novooboljeli znaju kako i od koga su se zarazili, jer nemaju vidovnjačke sposobnosti koje se, kako bi se moglo zaključiti iz istupa vlastodržaca, podrazumijevaju kod svakog pojedinca, iako ih, zvanično, nisu uveli kao obaveznu mjeru. Što ne znači da neće. 

10.
Da je vlast neiskrena svjedoči i činjenica da danima saopštavaju brojke novooboljelih zdravstvenih radnika iz UKC RS u Banjaluci, ali nijednom nisu obrazložili uzroke svakodnevnog porasta broja zaraženih među medicinskim osobljem; Nisu rekli da li je to posljedica nedostatka zaštitnih odijela ili je, možda, virus ušao u UKC RS i nemaju načina da riješe tu situaciju ili je neki treći razlog u pitanju?

11.
Umjesto konkretnih saznanja o uzrocima zaraze među uposlenicima UKC RS, samo se izbaci brojka novooboljelih i nastavlja sa optužbama na račun građanstva.

12.
Takvo djelovanje i ponašanje vlasti je nepristojno, drsko i bezobrazno, jer je stanovništvo dalo maksimalan doprinos sprečavanju širenja zaraze, žrtvujući u toj borbi sopstvene, ustavom garantovane, slobode, prihvatajući zatvorske uslove i to u situaciji kada mnogi ostaju bez posla, a još brojniji su u velikim egzistencijalnim problemima; I sve navedeno se, svakim danom, sve više širi, problemi dodatno gomilaju, bez jasnih naznaka da postoje precizna rješenja za bar neke od njih. 

13.
Uprkos svemu, ruženje naroda dobija na intenzitetu, a vlast sve sopstvene nemale promašaje pokriva novim mjerama koje ispaljuje nekoliko puta dnevno; I novim prijetnjama, kao što je najava kažnjavanja za nenošenje maski i rukavica, a da niko od nadležnih ne saopštava zašto je ta roba deficitarna, zašto nisu obezbijeđene dovoljne količine prije uvođenja mjera; Odakle novac najugroženijim slojevima stanovništva da kupe maske i rukavice ili zbog čega se ne podijele besplatno stanovništvu ako već, na zalihama, postoji pet miliona maski i pet miliona pari rukavica, kako je to nedavno zvanično saopšteno?!

14.
 Odgovora vlasti na ova pitanja nema, kao ni brojna druga; Sopstvenu nekopmetentnost, neznanje, propuste i, nerijetko, javašluk nastaviće da prikrivaju verbalnim napadima  na građane, prijetnjama i zastrašivanjem, što je opštepoznati scenario koji se odigrava od početka pandemije; I koji tek ide ka svom vrhuncu!