четвртак, 23. април 2020.

Mutiranje: Iz virusne u tešku političku krizu

Edvard Munk: Krik

Piše: Slobodan Vasković

Situaciju u kojoj se nalazi BiH, teška politička dešavanja u njoj koja ponovo preuzimaju primat nad pandemijskom krizom najavljuju da dolazi veoma burno i turbulento vrijeme, a moguće epiloge veoma slojevite, složene krize u kojoj se zemlja nalazi, kao i njenu ukupnu dužinu, potpuno je nezahvalno procjenjivati.

Vjerovatno je najpreciznija ocjena i procjena daljih dešavanja u i oko BiH sadržana u čuvenom citatu Vinstona Čerčila: “Ovo još nije kraj. Nije čak ni početak kraja. Ali je možda kraj početka”.

1.
Približava se kraj korona krize u BiH, jer su uveliko počele pripreme za političku krizu koja će je naslijediti; Njeni ciljevi su višestruki i kreću se u rasponu od odvlačenje pažnje sa privrednih i ekonomskih kratera koje je virus napravio i za koje će trebati godine da se saniraju do pokušaja potpunog rastakanja BiH. 

2.
Virus je potpuno ogolio i sve slabosti društva, precizno ocrtao njegove razvaline, pokazao da se godinama vlada neistinama, manipulacijama, lažima i da su vladajuće feudalne kaste urušile sistem partokratijom, kleptokratijom, klijentelizmom i brutalnom trijažom stručnih kadrova koji su zbrisani, a na njihova mjesta zasađeni nesposobni, nekompetentni poltroni.

3.
Kakistokratija je sveobuhvatna - vladaju, bez izuzetka, najgori; Beskrupulozne neznalice sposobne jedino da sruše i zagade sve čega se dotaknu, nesposobni za bilo kakvu inteligentnu akciju, plan, platformu koja bi omogućila sprečavanje daljeg brzog potonuća zemlje i njenih entiteta u živo blato nemaštine, egzistencijalne ugroženosti, potpune nesigurnosti u mogućnosti obezbjeđenja minimuma preživljavanja.

4.
Prekarijat, koji je bio dominantan prije korone, dodatno je, nakon udara virusa, dobio na širini!

5.
Gotovo da ne postoji više nikakva tampon “zona” od radnika sa stalnim zaposlenjem i socijalnom sigurnošću između šačice plutokrata, prebogatih pripadnika kleptokratske elite i prekarnih radnika.

6.
Piramidu klasnog društva čine maloborojne plutokrate, koji su na vrhu, ispod njih su prekarni radnici, potpuno zavisni od volje poslodavaca, dobrim dijelom beskrupuloznih izrabljivača i na dnu su nezaposleni, ogroman broj njih, koji imaju malo šansi da postanu i prekarni radnici.

7.
Tu piramidu napad korone je definitivno utvrdio i pokazao sve njene tragične dimenzije. I tako otvorio mogućnosti dramatičnih raspleta, jer bi prekarijat, kao dominantna radnička klasa, koja gotovo da i nema šta izgubiti, u vremenu dramatične ekonomske i privredne krize koje je uveliko počelo, mogao da postane nosilac značajnih društvenih promjena; Zajedno sa ogromnim brojem onih što su mnogo bliže statusu beskućnika nego poziciji koja bi im mogla donijeti bilo kakvu šansu za zaposlenje kao garanciju egzistencijalnog minimuma.

8.
Novofeudalci, bezočne plutokrate, svjesni su brzog narastanja balona nezadovoljstva, snažnog približavanja tački pucanja i pribjegavaju oprobanom receptu međusobnog sukobljavanja kako bi izbjegli da se ekonomska i privredna kriza pretvori u bujicu nezadovoljstva koja će ih zbrisati.

9.
To je jedan od nekoliko ključnih razloga što su sukobi navodnih lidera naroda dobili na intenzitetu posljednjih dana, jer je svakom od njih potrebno da preusmjere opravdan bijes poniženih i obespravljenih podanika, svjesni da više ne mogu da, kao protivuslugu za poslušnost, ponude čak ni “mirno i sigurno ropstvo”!

10.
Finansijska situacija je već sada dramatična i poništila je navedenu bijednu matricu vladanja, a u vrlo bliskom periodu potpuno će je razoriti.

11.
Zato se poseže za oprobanim otrovnim receptima koji idu sve do negacije države i pokušaja njenog slamanja u ime “nacionalnih interesa”, iako ne postoji taj nacionalni interes u BiH koji bi mogao biti iznad interesa kompletnog stanovništva da preživi najtežu ekonomsku i privrednu krizu što nadire i već je desetine hiljada ostavila bez posla, samim tim i bez redovnih primanja; Prvi nivo biološke ugroženosti značajnog dijela stanovništva već je dostignut.

12.
Najglasniji je, kao i obično, Milorad Dodik koji ponovo nudi lažnu nacionalnu kartu kao zamjenu za konkretne, kvalitetne, sadržajne programe koji bi obezbijedili mogućnost stanovništvu entiteta kojim suvereno gospodari da bar ima nadu kako će moći da se izbori sa sve surovijim uslovima života. 

13.
Dodikova ponuda je potcjenjivanje inteligencije stanovništva, bez obzira na činjenicu da će na nju reagovati ostali Feudalci, Bakir Izetbegović i Dragan Čović, suočeni sa istim izazovima u sopstvenim logorima u koje su nabili podanike. 

14.
Lažna nacionalna karta koju Dodik ponovo, po ko zna koji put, pokušava da podmetne narodu kao kukavičije jaje ovaj put ne može sakriti nesposobnost njegove palanačke kvazielite i njegovu lično da iznađu inteligentna ekonomska i privredna rješenja i spriječe otklizavanje u haos nemaštine, beznađa, egzistencijalne katastrofe, kolektivne anksioznosti.

15.
Politička kriza koju snažno nameće već nekoliko dana, gurajući u drugi plan strašne posljedice napada virusa i nesposobnost njegovog establišmenta da adekvatno odgovori, ima vrlo prizeman cilj - primarno je to Dodikov pokušaj da spase sopstvenu kožu u sudaru Rusije i Zapada koji se nastavlja na prostoru BiH, jer ga virus nije zaustavio, niti je to mogao da učini.

16.
Dodik je, da podsjetim, trasirao put BiH u NATO potpisivanjem “Programa reformi BiH”, što je za posljedicu imalo aktivaciju MAP-a.

Rusija je vrlo loše dočekala taj Dodikov Kopernikanski zaokret, jer je godinama prije toga tvrdio da nikada nijedan dokument, čak ni prazan papir, neće poslati u sjedište alijanse u Briselu. Zauzvrat je u nekoliko izbornih ciklusa imao nepodijeljenu podršku Rusije i Vladimira Putina.

17.
Sve je to bacio pod noge potpisujući “Program reformi”. 

Poslao je u Brisel dokument pun jasnih odrednica koje znače brz put BiH u NATO; Rusija ga je uslovila da taj put zaustavi po svaku cijenu ili će ostati bez podrške te zemlje. 

Ruski uslovi nisu nimalo bezazleni; Štaviše vrlo su ubjedljivi: Dodik nije imao kud - prihvatio je uslove Rusije i krenuo u opstrukciju provođenja dokumenta koji je lično potpisao.

Prije napada virusa Dodik je naložio svojim olovnim vojnicima u institucijama BiH da prekinu sa bilo kakvim donošenjem odluka i u velikoj mjeri uspio da parališe oba doma parlamenta BiH, dok je potpuno paralisao Savjet ministara BiH.

18.
Napad virusa je samo privremeno i u minimalnoj mjeri odložio opstrukciju rada državnih institucija; Savjet ministara je donio nekoliko odluka, dok parlamentarna skupština nije uopšte radila.

19.
Dodik ponovo najavljuje nastavak blokade; Najavljuje i secesiju ako se ukaže mogućnost (“RS neće napraviti nikakav avanturizam, ali će pomno pratiti razvoj situacije i iskoristiće i mali ukazani prostor za redefinisanje statusa”, izjavio je Dodik za Sputnik, 22.04.); Najavljuje da nema ništa od ulaska BiH u NATO, iako on taj put više ne može da zaustavi, posebno zbog činjenice da ga je lično i trasirao i potvrdio.

20.
Međutim, ruski zagrljaj u koji se vratio, nakon epizode sa prihvatanjem “Programa reformi”, je čelični; Toliko jak da kosti krckaju! 

Dodik nema kud; Vrlo loša pozicija za njega, još lošija za one koji se nalaze pod njegovom Uzurpatorskom čizmom.

Napad korone, sve ono što se dešava u vrijeme pandemije je jezivo; Sve ono što slijedi biće mnogo gore od trenutnog nivoa jezivosti.