петак, 17. април 2020.

Dr Đokanović obratio se javno Dodiku povodom smrti tri člana jedne banjalučke porodice od korona virusa: Jesu li preduzete baš sve mjere tokom njihovog liječenja? Da li Vas je to interesovalo, i da li su Vas, iz Kliničkog centra, obavijestili o preduzetim mjerama?


Piše: Slobodan Vasković

Doktor Dragan Đokanović iz Banjaluke obratio se Miloradu Dodiku, povodom velike tragedije jedne porodice iz tog grada čija su tri člana preminula od korona virusa. 

“Jesu li preduzete baš sve mjere tokom njihovog liječenja? Da li Vas je to interesovalo, i da li su Vas, iz Kliničkog centra, obavijestili o preduzetim mjerama?”, upitao je, između ostalog, Đokanović Dodika u postu na svom FB-profilu, naslovljenom sa GOSPODINE DODIK, KO SU LJUDI KOJI SU DALI SVOJE ŽIVOTE ZA BOLJI ZDRAVSTVENI SISTEM REPUBLIKE SRPSKE”?

Odgovora na ova pitanja nema, a moralo bi ih biti, jer su otišla tri života iz jedne porodice i javnosti bi, nakon temeljne istrage, trebalo predočiti kako je došlo do strašne tragedije.

Nedovoljno je samo konstatovati da se ona desila, kao što je to učinio Igor Radojičić, gradonačelnik Banjaluke, koji nije zatražio detaljnu istragu.

“Muškarcu (51) koji je sinoć preminuo od koronavirusa u Banjoj Luci, u protekle dvije sedmice od posljedica tog virusa preminuli su i majka i otac. To su tri osobe iz iste porodice koje su preminule od koronavirusa”, rekao je Radojičić, 16.04., i ukazao da se ti tragični događaji ne dešavaju na nekom drugom kontinentu, daleko od RS ili u nekom filmu, već tu, pored nas.

Upravo zbog toga neophodni su odgovori na pitanja koja je postavio dr Đokanović, jer precizna saznanja kako se tragedija desila mogu spriječiti njeno ponavljanje; Ukoliko se ne nađu odgovori moguća je, nažalost, nova trauma koja nikog ne ostavlja ravnodušnim.

Doktor Dragan Đokanović
Dalje ćutanje o tragičnom slučaju, nesprovođenje istrage, predstavljalo bi pilatovsko pranje ruku i navuklo teške sjene na odnos odgovornih prema nestanku gotovo cijele jedne porodice.

Iz UKC RS saopšteno je, 16.04., da preminuli (muškarac, treći iz iste porodice) “nije imao hronična udružena oboljenja” što je dodatni razlog za pronalaženje odgovora na pitanja doktora Đokanovića! I druga brojna pitanja koja se, sama po sebi, nameću.

Milorad Dodik nije taj koji može dati potrebne odgovore, ali su pitanja upućena njemu, jer se svojom voljom nametnuo kao osoba koja odlučuje o svemu i javnosti predstavlja kao neko ko sve zna.

Izvjesno je da on ne može dati kredibilne odgovore, ali može, kada već odlučuje o svemu, naložiti detaljnu istragu i predstavljanje njenih rezultata javnosti.

To je najmanje što bi trebao učiniti povodom strašne tragedije.