уторак, 14. април 2020.

Konfuzija u Glavnom koordinacionom timu RS oko mjera za vaskršnje praznike: Dodik kontra Viškovića i Cvijanovićeve


Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik, Radovan Višković i Željka Cvijanović poslednjih dana siju pravu konfuziju svojim izjavama o mjerama koje su donesene i onim koje se planiraju.

Dodik radi sve na svoju ruku, namećući sopstvene stavove kao jedine relevantne, što je dovelo do velikog nezadovoljstva Cvijanovićeve i Viškovića, jer su njihove funkcije potpuno derogirane.

Dodikovo djelovanje, iz dana u dan, dokazuje da institucionalni sistem u RS uopšte ne funkcioniše, jer je Dodik prigrabio sve ovlasti - Od Gospodara respiratora do Vlasnika policijskog časa.

Dodik, Cvijanovićeva, Višković, Zoran Tegeltija i Alen Šeranić članovi su Glavnog koordinacionog tima RS koji bi trebalo da donosi ključne mjere u vezi sa pandemijom.

Međutim, to je samo formalno, jer, suštinski, sve mjere nameće Dodik, ne osvrćući se na dogovoreno na sjednicama Glavnog koordinacionog tima.

Tako je bilo i 13.04. u vezi sa mjerama koje se planiraju provesti tokom predstojećih vaskršnjih praznika.

Višković je saopštio da neće biti proširenja vremenskog okvira policijskog časa, dok je Dodik najavio da će policijski čas biti znatno dužeg vremenskog trajanja od trenutno važećeg.

“Na glavnoj koordinaciji smo se dogovorili da predsjednica Cvijanović obavi razgovor sa Crkvom vezano za obrede i Vaskršnje praznike, da vidimo na koji način je najbezbjednije i najpovoljnije i za Crkvu i RS i naše građane obavimo ove praznike a da nikoga ne ugrozimo. Posle razgovora koje obavi Cvijanović mi ćemo na Glavnom štabu donijeti mjere koje će važiti za Vaskršnje praznike. Nismo danas donijeli odluku, ima pred nama par dana; I ponedjeljak i petak su neradni dani i sigurno da ćemo našu odluku o nekretanju između lokalnih zajednica proširiti da vrijedi od 12 časova u petak, a ne u subotu kao dosad, pa do ponedeljka, da bar između lokalnih zajednica kretanje bude ograničeno. U ovom momentu ne razmišljamo o proširenju zabrane kretanja u periodu od 20h-05h kada je policijski čas; Zasad tu mjeru nećemo proširivati, ali ćemo apelovati na Crkvu i na naše građane i one koji moraju da odu u crkvu da to rade poštujući sve mjere”, rekao je Višković na pres konferenciji 13.04., koja je održana u 15 časova.

Samo par sati nakon toga u javnosti se oglasio Dodik najavljujući vrlo oštre mjere tokom vaskršnjih praznika. 

-Dodik je izjavio da će U RS, za vrijeme vaskršnjih i prvomajskih praznika biti pooštrene mjere kako ne bi došlo do erupcije zaraze virusom korona, a da će ukoliko taj period prođe bez problema razmotriti značajno ublažavanje dosadašnjih mjera.

Dodik je pojasnio da će najvjerovatnije donijeti odluku da bude uveden policijski čas koji će trajati od petka ujutro, 17. aprila, do subote ujutro, 18. aprila.

On je dodao da je plan da u subotu od 6.00 do 15.00 časova bude dozvoljena mogućnost nabavke, a od subote u 15.00 do ponedjeljka ujutro, 20. aprila, ponovo bude policijski čas-. (SrpskaInfo)

Dodik je samovoljno odlučio o mjerama ne obazirući se na stavove koje je isti dan, nekoliko časova ranije, usaglasio sa Viškovićem i Cvijanovićevom; Takođe nije čekao da Cvijanovićeva obavi razgovor sa Jefremom, vladikom banjalučkim.

Ovakvim potezima Dodik je potpuno ponizio Cvijanovićevu, Viškovića i druge članove Glavnog koordinacionog tijela, a taj akt nije ublažilo ni repriziranje Viškovićeve pres konferencije koje je uslijedilo nakon Dodikovog javnog urnisanja najbližih saradnika.

Dan kasnije, 14.04. ponovo je, nakon nekoliko odgađanja iz nepoznatih razloga, zasjedao Glavni koordinacioni tim; Nakon sastanka upućeno je saopštenje za javnost u kojem je Glavni koordinacioni tim “zamolio građane za razumijevanje i pozvao ih da budu odgovorni, te da se u predstojećim danima vaskršnjih i prvomajskih praznika dosljedno pridržavaju mjera zaštite od virusa korona”.

Sudeći prema ovom saopštenju trenutno ne vrijedi Dodikova najava o uvođenju višednevnog policijskog časa, sa prekidom u subotu od 06h-15h.

Međutim još je rano za bilo kakve zaključke o tome da li će tokom predstojećih vaskršnjih praznika biti uveden višednevni policijski čas, ali nema nikakve dileme da je mnogo “šumova” na relaciji Dodik - Cvijanović/Višković, pa i Tegeltija.

Bilo bi najlogičnije da episkopi SPC-a pozovu narod da ostane u svojim kućama za vrijeme vaskršnjih praznika, jer je to najbezbjedniji način za obilježavanje velikog praznika, ali očito je da postoje veliki slabo argumentovani otpori iz crkvenih redova.

Što se tiče konfuzije u Glavnoom koordinacionom timu, za očekivati je njeno pojačavanje, jer Dodik neće dozvoliti nikome od ostalih članova tog tijela da koristi svoje nadležnosti, zato što bi onda  njegovo prisustvo bilo irelevantno.

Željka Cvijanović i Radovan Višković trebalo bi da vode glavnu riječ u vanrednom stanju, ali oni su svedeni na mjeru dispečera Dodikove moći. 

Dodikovo uzmicanje u vezi sa višednevnim policijskim časom je samo mali manevar; Nastaviće sa uzurpatorskim djelovanjem, a onda je sasvim logično pitanje za šta su uopšte potrebni Cvijanovićeva i Višković, kao i ostali članovi Glavnog koordinacionog tijela?!