субота, 4. април 2020.

Daleko je juni, a korona je već pojela april i devastirala maj


Piše: Slobodan Vasković

1.
Prije nego, snagom nametnutog nepotrebnog vanrednog stanja, donesu uredbe o kažnjavanju “širenja panike i lažnih vijesti”, čelnici RS trebalo bi da, bez panike i širenja lažnih vijesti, precizno obavijeste javnost koliko je firmi tokom marta zaključano i koliko je radnika ostalo bez posla.

2.
Bilo bi poželjno i da donesu uredbe o tome kojim opipljivim mjerama će vlasti da pomognu svim koji su ostali bez posla, a kako onim koji ga nisu ni imali do napada korone.

3.
Bilo bi dobro da predstave javnosti precizno, istinito i bez panike, šta slijedi nakon što epidemija posustane, (za nadati se da će se to desiti što prije), kako bi se stanovništvo moglo pripremiti na ambijent koji će biti sve, samo ne dobar i povoljan.

4.
Saopštavanjem preciznih podataka, smislenih projekcija i konkretnih planova za njihovo prevazilaženje, vlastodršci bi pomogli smanjenju straha, koji iz dana u dan sve više buja - strah od vremena koje dolazi nakon korone, jer se brojni plaše kako će preživjeti nakon što prežive koronu.

5.
Insistiranje na zastrašivanju stanovništva novim mjerama vezanim za zabrane oko korone dodatno će podstaći egzistencijalne strahove koji će, vrlo brzo, dostići obim onih od korone, a nakon toga ga i prerasti; To je već vrlo klizava situacija, opasna po sve i svakog.

6.
Zaključavanje informacija, skrivanje stvarnog stanja od javnosti, potpuno je kontraproduktivno i već sada predstavlja ogromno izvorište egzistencijalnih strahova koji su opravdani, argumentovani i utemeljeni, primarno u spoznajama o slabostima ličnih/kućnih budžeta, što su najbolji pokazatelj stanja entitetskog budžeta - pretanko je blaga riječ.

7.
Međutim, izbor vlasti da u vanrednom stanju krene baš od kažnjavanja onih za koje njihovi žiriji procijene da “šire lažne vijesti i paniku” vrlo je neobećavajući i više ukazuje na nespremnost kormilara da se suoče sa stvarnim stanjem koje je već veoma loše i spremnost da se obračunaju sa svakim ko javnosti predstavi šta se zaista dešava u raznim segmentima društva snažno pogođenog pandemijom, a što odudara od friziranih i/ili nekompletnih informacija koje se emituju iz raznoraznih štabova o stanju ekonomije i privrede.

8.
Za hronični nedostatak novca i nestašice mnogo čega drugog odgovorna je aktuelna vlast, ali bi bar dio višedecenijske nedogovornosti koji je doveo ekonomiju i privredu na rub opstanka, (napad virusa taj rub samo je jasno ocrtao), mogli sada popraviti konkretnim djelovanjem, umjesto što i dalje insistiraju na zastrašivanju, bez ikakvih jasnih mjera za privredu, ekonomiju i sve one koji su ostali bez posla, zaključali radnje, koji su na ivici egzistencijalnog minimuma i/ili mu se velikom brzinom približavaju.

9.
April, koji je tek počeo, korona je već pojela, što znači da je maj već sada uveliko devastiran u svakom pogledu, ali i da juni nije uopšte obećavajući ni u finansijskom ni bilo kom drugom aspektu i u situaciji da virus tada potpuno nestane.

10.
U aprilu će se, bez sumnje, značajno povećati broj zatvorenih firmi i otpuštenih radnika; Povećaće se i cijene svih proizvoda, tu nema dileme; Jasno je to svakom, kao što je jasno da je kupovna moć stanovništva već sada značajno slabija nego na početku krize i da će galopirajući nastaviti da slabi u ovom i narednim mjesecima. 

11.
Uz sve to, dva mjeseca nerada/rada na minimumu i za mnogo jače privrede je potpuno destabilizirajuće, kamoli za teško nagriženu u RS, pa je otklizavanje u kolaps već počelo. 

12.
Ljudima zdravlje treba i nakon korone, a brojni od onih koji je pregrme imaće/već imaju, prema velikom broju objavljenih stručnih analiza, velike probleme izazvane desocijalizacijom, dugotrajnim boravkom u zatvorenom, gubitkom posla, firmi, novca…

13.
Bitka za zdravlje ljudi neće stati nestankom virusa; Naprotiv, biće je neophodno nastaviti veoma energično i na izuzetno visokom nivou, kako se ne bi desilo da od egzistencijalnih i drugih problema, nastalih napadom virusa, strada više života nego od napada korone.

14.
Manipulacije, načelna, maglovita, šuplja obećanja nisu ni od kakve pomoći niti će se sav taj brzorastući broj problema riješiti, kao što ga neće riješiti ni mjere o nekretanju, ma koliko drakonske bile; Niti slične mjere o kažnjavanju nepodobnih; Štaviše, samo će ga dodatno usložniti, a dalje odlaganje rješavanja problema ravno je gašenju požara kerozinom.

15.
Vlast je insistirala na uvođenju vanrednog stanja, uvela ga, a da nije imala nijedan konkretan plan koji će u takvoj situaciji moći realizovati; Sada su dobili šta su tražili, a veliko je pitanje da li uopšte znaju šta će sa vanrednim stanjem, osim ako represija nije bila jedini cilj njegovog uvođenja?! 

Što se tiče kreditnih zaduženja, njegovog obima, mogli su to riješiti i na sjednici parlamenta kada su uvodili vanredno stanje.