петак, 31. јануар 2020.

(Ne)Prejudiciranje


Piše: Slobodan Vasković

1.
MAP je i u Režimu RS postao “iznenada” stvarnost; Prihvaćen je “iznenada” kao fakticitet, tek tako, bez objašnjenja zbog čega se, koliko do juče, tvrdilo da nikakve aktivacije MAP-a neće biti slanjem "Programa reformi BiH"! Posebno bez objašnjenja čemu rušenje parlamenta RS usvajanjem falsifikovanog dokumenta, začinjenog fizičkim nasiljem bez presedana.

Pribijen uza zid stavom NATO, Režim je, prividno nonšalantno, suštinski uplašeno, konstatovao materijalizovanje MAP-a, pa se sada pokušava spasti “skokom” sa verbalnom “motkom” - Negiranju ulaska BiH u NATO, držeći se za riječi “ne prejudicira” kao potencijalni utopljenik za  čačkalicu.

2.
BiH je u MAP-u, potvrdio je NATO; Na taj način stavljena je tačka na sve spekulacije oko toga šta znači “Program reformi BiH”, dokument koji je Predsjedništvo BiH uputilo u sjedište Alijanse, 23.12.2019., odnosno da je njegovo slanje nezaustavljiv put u članstvo Saveza.

3.
“MAP ne prejudicira članstvo”, rečenica je za koju će se zakačiti oni koji su histerično, agresivno, netačno tvrdili da “Program reformi BiH” ne znači aktivaciju MAP-a, pa to naprasno “zaboravili”, nakon potvrde iz NATO da je BiH u MAP-u. 

4.
Sada je na djelu verbalna gimnastika, manipulacija, kojom se pokušava sakriti istina, ali i propast “politike” vladajuće kaste u RS koja je deceniju i po opstajala na vrištećem, histeričnom antiNATO narativu, targetirajući svakog iole drugačijeg stava.

5.
Tačno je da ne prejudicira, ali je tačno i da se nema šta prejudicirati, jer je to već gotova stvar: Nebojša Radmanović, kao predsjedavajući Predsjedništva BiH, podnio je zvaničan zahtjev za prijem BiH u NATO, 10.06.2009. godine!

6.
Kako zahtjev niko nije povukao BiH ide ka NATO i u NATO, jer je taj zahtjev i dalje na snazi. 

7.
Iznad svega, podvukli smo našu želju da postanemo punopravna članica NATO, što je od strateške važnosti za Bosnu i Hercegovinu", navodi se na početku pisma koje je potpisao tadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Nebojša Radmanović.

8.
Navedeni citat potvrda je da je Predsjedništvo BiH i prije slanja “Programa reformi” donijelo odluku o pristupanju NATO, tako da je jasno da MAP ne prejudicira članstvo, jer nema šta prejudicirati, pošto je odluka o članstvu već donijeta, prije jedanaest godina.

9.
Igranje riječima neće spriječiti put BiH u NATO i to jeste dobra vijest, ali će se, do ulaska, odigrati veliki broj igara, kako bi se taj put što više usporio i kako bi se u BiH što duže zadržao ambijent “zamrznutog konflikta”, koji potencira Rusija.

10.
Paradoks je da će ruski “borbeni ovnovi” biti upravo oni što su potpisali put/ulazak u NATO, ali to javno ne priznaju, već nastavljaju sa opstrukcijama, vjerujući da će još jednom neistinama, agresivnom kampanjom lažnih vijesti i izmišljenih događaja, uspjeti zadržati kakvu-takvu podršku Rusije i, pride, spriječiti gubitke u biračkoj supstanci.

11.
Rusija je, izvjesno, vrlo nezadovoljna činjenicom da je izvarana od sopstvenih lokalnih favorita, ali gordost sile ne dozvoljava joj da to javno i saopšti.

12.
Bez obzira što su prevareni, nastaviće koristiti ponuđene im usluge kako bi što više usložnili situaciju u BiH, sa namjerom proizvođenja velike krize vlasti na državnom nivou.

13.
Kriza već traje duže od godinu; Nije prestala ni nakon formiranja novog Savjeta ministara, a njena snažna eskalacija može se očekivati najkasnije početkom maja. Sve najopakije opcije za usložnjavanje krize su u igri.

14.
Ranije sam objavio, na osnovu kredibilnih diplomatskih izvora, da bi BiH trebala postati članicom NATO najdalje za pet godina; Do tada treba da uslijede brojne ubrzane reforme u gotovo svim društvenim segmentima, a eskalacija trenutne (puzajuće) krize ima za cilj potpuno usporavanje ili, pak, obustavljanje procesa na koje se BiH obavezala “Programom reformi”.

15.
Kasta, koja je vješto iskoristila dugogodišnju antiNATO kampanju kao izvrstan put za uzurpaciju svih institucija i njihovu privatizaciju (i sve što takav ambijent donosi), neće lako i bez borbe odustati od tog plijena.

Rusija, iako u defanzivi, još manje od svojih ciljeva; Isto se odnosi i na NATO, koji je u proaktivnoj poziciji, ali i pred brojnim izazovima i u BiH i u cijelom Regionu.