понедељак, 13. јануар 2020.

Ifet Feraget, advokat porodice Memić: Samo pokazuju ozbiljnu namjeru da zataškaju ovo ubistvo

foto: N1

Nakon oslobađajuće presude braći Ljubi i Bekriji Seferoviću za saobraćajnu nesreću u kojoj je stradao Dženan Memić, javnosti su se obratili otac ubijenog Muriz Memić, te advokat porodice Ifet Feraget.

"OSA, SIPA, svi su bili protiv nas", rekao je Muriz Memić, te najavio nove proteste 8. februara, na četvrtu godišnjicu Dženanove smrti.

Istaknuo je kako "neće rušiti pravosuđe".

"Moraju ljudi biti pohapšeni, to je naš sud, naše pravosuđe, nećemo ga rušiti. Kantonalno tužilaštvo se nije nadalo da će naići na poštenog sudiju."

Ifet Feraget, advokat porodice Memić kazao je kako, obzirom da je doktor/vještak Vlado Marković potvrdio da nije bilo saobraćajne nesreće i da je Dženan preminuo od posljedica udarca tupim predmetom, morati biti objašnjeno zašto je došlo do pogrešnih tvrdnji.

"Moramo dobiti konačan odgovor i od Alise", naglasio je Feraget dodavši:
"Dalida Burzić je napustila broj koji tone. Ovdje ne postoji nijedan dokaz da je u pitanju saobraćajna nesreća, kantonalno tužilaštvo je najavilo žalbu. Poručujem im da na taj način samo pokazuju koliko je ozbiljna njihova namjera da zataškaju ovo ubistvo."

Feraget je ocijenio da "oni više nisu tužioci, oni spašavaju živu glavu."

Kazao je kako se ovom presudom porodica i slučaj Memić ponovo nalaze na nuli, te da je nužno pokrenuti istragu o ubistvu Dženana Memića:
"Još uvijek niko nije pokrenuo istragu o ubistvu Dženana Memića. Ovo je istorijska presuda, oštećeni se bore za optužene. Ići ćemo do kraja da dobijemo dgovore na sva pitanja.”

Ljubo i Bekrija Seferović su pred Kantonalnim Sudom u Sarajevu oslobođeni svih optužbi za izazivanje saobraćajne nesreće u kojoj je stradao Dženan Memić..


Sud je prihvatio vještačenje ekspertskog tima iz Banjaluke koji je utvrdio da Dženan Memić nije stradao u saobraćajnoj nesreći i po drugi put odbacio optužbe na račun Seferovića.