понедељак, 20. јануар 2020.

Terminal prođe, pare nikada



Piše: Goran Dakić (eho.ba)

Terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata trebao je da bude sagrađen prije nekoliko godina u Sremskim Karlovcima. Trebalo je da ga gradi zajedničko preduzeće pod nadzorom „Optima grupe“. Partner „Optima grupi“ u ovom poslu trebala je da bude novosadska kompanija „Naftachem“. Taj terminal nikada nije sagrađen.

Ugovor o izgradnji ovog terminala nikada nije dospio u javnost, ali je više nego jasno da on postoji iz „Informacije u vezi zajedničkog ulaganja na izgradnji terminala za skladištenje i pretovar naftnih derivata u Sremskim Karlovcima“ koju je 15. aprila 2013. godine pripremio beogradski advokat Mihailo Obradović. 

- Ugovor o zajedničkom ulaganju od 28. septembra 2011. godine je dosta precizno razradio prava i obaveze ugovornih strana. Za pravnu ocenu Ugovora o zajedničkom ulaganju potrebno je da se zna da li je dobijena saglasnost nadležnih komisija za zaštitu konkurencije Republike Srpske i Republike Bosne i Hercegovine, da li je zaključen Aneks broj 1 Ugovora o zajedničkom ulaganju po kome je „Optima grupa“ u obavezi da u roku od 60 dana od donošenja Odluke Skupštine društva o povećanju osnovnog kapitala „Nestro Dunav“ na ime ulaganja unese novčani iznos čija će veličina biti određena Aneksom 1 Ugovora - stoji, između ostalog, u ovoj Informaciji. 



„Nestro Dunav“ je kompanija koju je „Optima Grupa“ registrovala u Beogradu. „Optima“ je ujedno i jedini vlasnik ove kompanije, a njena osnovna registrovana djelatnost je trgovina na veliko čvrstim, tečnim i gasovitim gorivima. Pored toga, „Nestro Dunav“ je trebalo da kupuje i gradi benzinske pume u Srbiji. 

- S obzirom na to da ugovor nikada nije ugledao svjetlo dana, a da terminal nikada nije izgrađen, možemo samo da pretpostavimo da je ovo bio još jedan posao „Optima grupa“ u kojoj je izvučeno nekoliko miliona maraka. Jasno je da ugovor postoji, iz Informacije se vidi i da su aneksima ugovora definisane određene cijene, ali sve ostalo je prekriveno velom tajne, kao i mnogo toga što radi „Optima“ - istakao je sagovornik portala „eho.ba“. 



Direktor „Optime“ u tom periodu bio je Mrđan Žugić koji je, između ostalog, potpisao ugovore sa kompanijom „Partenon Holdings“ na Britanskim djevičanskim ostrvima o prodaji baznih ulja, o čemu je „eho.ba“ već pisao. Žugić je za naš „eho“ rekao da nije direktor „Optime“ već pet godina i da se ne sjeća ničega kada je izgradnja terminala u Sremskim Karlovcima u pitanju. 




Dogovoreni posao nikada nije realizovan, ali je kompanija „Naftachem“ počela 10. septembra prošle godine da gradi sama naftni terminal u Sremskim Karlovcima. Riječ je o investiciji koja je vrijedna 12 miliona evra. Terminal za skladištenje i pretovar naftnih derivata imaće kapacitet od 23.000 metara kubnih. Biće omogućen i pristup za vatrogasna vozila, kao i rezervoar za protivpožarnu vodu.