петак, 3. јануар 2020.

Pavić i dalje predsjednik DNS-a: Sudu nije podnešen zahtjev za promjenu imena predsjednika stranke i drugih ovlaštenih lica DNS-a


piše: Slobodan Vasković

1.
Marko Pavić i dalje je, formalno-pravno, predsjednik DNS-a, uprkos tome što je pismenu ostavku na tu poziciju podnio 24.12.2019. godine.

2.
“Do sada Sudu nije podnešen zahtjev za promjenu imena lica ovlaštenih za zastupanje niti za zvaničnu promjenu  predsjednika i ostalih ovlaštenih funkcionera DNS-a”, potvrđeno mi je u Osnovnom sudu Banjaluka.

3.
To, praktično, znači da je Nenad Nešić samozvani vršilac dužnosti predsjednika DNS-a, kao i njegov zamjenik Milan Radović; Samozvani je, po svemu sudeći, i generalni sekretar Darko Banjac. 

4.
Svi oni su se samoproglasili nosiocima vodećih funkcija u DNS-u, istina privremenim, na sjednici Predsjedništva DNS-a, održanoj 24.12.2019. godine.

5.
Tada su bila dva kruga glasanja i u prvom krugu bio je neriješen rezultat između Nešića i Banjca (9:9), da bi u drugom krugu prevagnuli glasovi koje kontroliše Radović i Nešić je odnio pobjedu nad Banjcem (11:7).


6.
Međutim, nakon toga niko od novopečenih privremenih čelnika DNS-a nije podnio zahtjev Sudu za promjenu ovlaštenih lica koja upravljaju DNS-om, tako da je Pavić i dalje zvanično predsjednik stranke.

7.
Razlog tome je da “privremeni” čelnici DNS-a nisu izabrani u skladu sa Statutom stranke i da zbog toga nisu ni pokušali da promijene lica ovlaštena za zastupanje. Shodno tome, oni nisu privremeni, već samozvani čelnici stranke.

8.
Cijela situacija nije nimalo bezazlena, jer je pitanje kako funkcioniše stranka, ko potpisuje plaćanja i ko će sazvati Skupštinu stranke, na kojoj bi trebalo da se izabere novo rukovodstvo?!     

Prema postojećem Statutu isključivo predsjednik stranke može sazvati Skupštinu, a to je, u ovom slučaju Pavić.

Da pojasnim: Po Statutu DNS-a, Predsjednik stranke je taj koji može sazvati Predsjedništvo stranke, koje dalje saziva Glavni odbor, a GO je jedini koji može raspisati izbore, odnosno sazvati skupštinu na kojoj bi se izabrao predsjednik.

Kako je Pavić podnio neopozivu ostavku, pitanje je kako je uopšte moguće pokrenuti cijeli ovaj proces, a kao jedini odgovor se nameće da je to gotovo nemoguće.

Uz to, situacija je i konfuzna, jer DNS ima predsjednika Pavića i privremenog predsjednika Nešića, istovremeno!!!

Privremeno rukovodstvo izabrano je na nelegalnoj sjednici Predsjedništva stranke, jer je nije sazvao Pavić, tako da su svi "privremeni funkcioneri" nelegalni!!!

9.
Posebno pitanje je šta će se desiti ako Pavić iznenada “ozdravi” i ponovo preuzme kormilo stranke, tako što će povući ostavku koju je podnio iz, kako je u pismu naveo, “zdravstvenih razloga”?! Tvrdi se da ni to nije moguće, jer je ostavka neopoziva, tako da se DNS nalazi u ogromnim pravnim problemima oko legalnog funkcionisanja stranke.



10.
Raskol u DNS-u je izazvan nakon što je Predsjedništvo stranke predložilo lažnog Italijana Draška Aćimovića za kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice u Savjetu ministara BiH, 09.12.2019.

11.
Dan nakon jednoglasne odluke Predsjedništva DNS-a Banjac i Nešić su povukli podršku Aćimoviću, a potonji je preložio lažnog Crnogorca Mlađena Božovića na tu poziciju.

12.
Božović je punac Nešićevog brata, osuđivan za nasilje i mobing, ali pravosnažno oslobođen.

13.
Zoran Tegeltija, predsjedavajući Savjeta ministara BiH, odlučio se za Božovića, opravdavajući to činjenicom da je Nešić poslanik u Predstavničkom domu BiH i da je SNSD-u, čiji je Tegeltija član, “potreban svaki glas”.

Bilo je to jeftino opravdanje za udar Milorada Dodika i SNSD-a na DNS.


14.

Božović nije dobio podršku Komisije Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH za pripremu izbora Savjeta ministara, koja je zasjedala 03.01.2020. godine. Međutim, stavovi Komisije nisu obavezujući za parlament i Božović još uvijek može postati ministar ukoliko Predstavnički dom potvrdi njegovo imenovanje.