субота, 25. јануар 2020.

Kliničkim pregledom nije konstatovano prisustvo svježih ozljeda po tijelu, uboda, ugriza, ogrebotina, kao i bilo kojeg drugog nasilnog oštećenja kože i mekog tkiva pacijenta za kojeg se tvrdi da ga je napastvovao doktor Darko Golić


piše: Slobodan Vasković

1.
“Kliničkim pregledom ne konstatujem prisustvo svježih ozljeda po tijelu, u smislu uboda, ugriza, ogrebotina, kao i bilo kojeg drugog nasilnog oštećenja kože i mekog tkiva”, ključni je dio nalaza pregleda pacijenta, izvršenog na zahtjev policijskog inspektora, nakon što je doktor Darko Golić optužen da je obljubio i iživljavao se na razne perverzne načine nad nemoćnom osobom hospitalizovanom u UKC Banjaluka.

2.
Pregled pacijenta za kojeg se tvrdi da ga je Golić fizički napastvovao izvršen je 20.01.2020.; Učinila su to trojica specijalista - opšte hirurgije, abdominalne hirurgije i plastične i rekonstruktivne hirurgije.

3.
Njihova imena ne navodim iz razumljivih razloga, a ističem da za navedeno posjedujem neoborive dokaze.

4.
Isti dan kada je urađen pomenuti pregled, potom i napisan nalaz, Darko Golić, načelnik Klinike za anesteziju i intenzivno liječenje u UKC Banjaluka, uhapšen je, kako je navedeno, zbog osnovane sumnje da je obljubio nemoćnog pacijenta 19.01.2020. godine, u vremenu od 19 do 22 časa.

5.
Goliću je nakon toga određen jednomjesečni pritvor, na osnovu svjedočenja  niza osoba, među kojima su i medicinsko osoblje, ali i neki od članova porodice oštećenog.

6.
Svi oni naveli su brojne gnusne radnje, za koje optužuju Golića; Međutim, te gnusne radnje ne potvrđuje i nalaz trojice specijalista, tako da ovaj slučaj postaje veoma komplikovan, jer je sada nesporno da ne postoje materijalni, biološki, dokazi da je Golić počinio sve što mu se stavlja na teret.

7.
Uprkos tome, protiv njega su brojna svjedočenja, tako da će se kontroverze oko toga šta se zaista desilo između 19 i 22 časa tog 19.01. ove godine tek rasplamsati.

8.
Izvjesno je da, nakon hapšenja Golića, nije bilo novih lišavanja slobode, što je, takođe, zapanjujuće, jer bi još poneko morao, osim pritvorenog doktora, odgovarati zašto nije spriječio, kako se tvrdi, maltretiranje nemoćnog lica koje je, prema navodima Tužilaštva, trajalo ravno tri sata.

9.
Iz izjava svjedoka jasno je da je pacijent, kako tvrde, bio prepušten doktoru na milost i nemilost, ali nije jasno zbog čega upravo ti svjedoci nisu spriječili Golića u bilo kakvim radnjama koje su procijenili neetičkim, već su, nakon što su sve to vidjeli, jedni završili smjenu i otišli svojim kućama, a drugi, tokom smjene, dozvolili da se, kako tvrde, nasrtaji na nemoćnog pacijenta dešavaju tako dugo, bez ikakve reakcije na to?!

10.
Ukoliko nisu lično smjeli da, iz zaista neobjašnjivih razloga, spriječe bilo kakav kontakt Golića sa nemoćnim licem koji se može tretirati kao neetički, zbog čega odmah te noći, 19.01.2020., nisu alarmirani “nadležni organi”., već je to učinjeno tek sutradan?!

11.
Već ranije sam naveo da je vremenski okvir (od 19 do 22 časa) u kojem se, prema optužbama na račun Golića, sve odigralo, uz činjenicu da je uhapšen tek dan kasnije, 20.01., jasan dokaz da je dosta onih koji su znali za njegovo, kako tvrde, nedjelo, ali nisu reagovali! Samim tim odgovorni su, jer su pokazali neetičnost pošto nisu zaštitili pacijenta od, kako su izjavili, brutalnih, perverznih, horor-nasrtaja!

12.
Cijeli slučaj veoma je mučan, na granici iracionalnog, ali i na granici između tvrdnji da je Golić imao neprimjeren kontakt sa nemoćnim licem i namještaljke, koja mu je možda upriličena, jer se sukobljavao sa vođstvom UKC Banjaluka, njenim čelnikom Vladom Đajićem.

13.
Ranije sam objavio da se Golić sukobio po najmanje dva osnova sa Đajićem i predstavljao mu je veliku smetnju: Jedan je nezakonito umanjenje plata osoblju Klinike za anesteziju, za 15 posto.

Drugi je nabavka opreme za kardiohirurgiju, a u sklopu nje najskuplja je ona vezana za anesteziju.

14.
Bilo je dosta verbalnih sukoba Đajića i Golića, o kojima svi sve na UKC znaju, kao i za Đajićeve prijetnje izrečene svim načelnicima Klinika.

“Posjedujem kompromitujuće materijale o svakom načelniku, ali ih ZA SADA neću koristiti”, rekao je Đajić na sastanku, održanom nešto prije Nove godine, sa načelnicima Klinika.

Bila je to otvorena prijetnja, ucjena; Đajić je postupio kao mafijaš, a ne načelnik UKC! Umjesto da snimke koji, kako je naveo, svjedoče o devijantnim radnjama proslijedi u tužilaštvo, on ih je koristio za sopstveni ucjenjivački kapacitet, kako bi ojačao poziciju na kojoj se nalazi. 

15.
Đajić je trebao biti smijenjen odmah nakon hapšenja Golića, kao i nesposobni ministar zdravlja Alen Šeranić, ali to se nije desilo, niti je iko očekivao da navedeni dvojac poslušnika Režima, beskičmenjaka bez presedana, ode sa svojih funkcija.

16.
Zdravstvo se ionako raspada na način strašniji od svakog horora! 

17.
Što se, pak, tiče slučaja doktora Golića, on će, kako stvari stoje, tek u vremenu koje dolazi dobiti jasne dimenzije i stvarne, istinite obrise. 


Pandorina kutija u UKC Banjaluka je tek otvorena! (nastaviće se)