уторак, 1. мај 2018.

Vrh Režima razmatra hitan odlazak Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova



piše: Slobodan Vasković

Vrh Režima razmatra odlazak Dragana Lukača sa pozicije ministra unutrašnjih poslova, potvrđeno mi je iz dva potpuno nezavisna izvora.

Pritisak javnosti zbog koja protestvuje zbog pokušaja prikrivanja Ubistva Davida Dragičevića, u čijem zatašavanju su javno učestvovali i učestvuju Lukač, direktor Policije Darko Ćulum i Darko Ilić, načelnik Uprave za organizovani kriminal, postao je za Režim nepodnošljiv, pa su vrlo blizu odluke da uklone Lukača sa pozicije ministra.

Na njegovo mjesto bi mogao biti imenovan Siniša Karan, generalni sekretar kabineta Predsjednika RS ili Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije, koji sada vodi istragu oko Ubistva Davida Dragičevića.

Ukoliko se Režim odluči za Lukačevu smjenu, sve bi bilo riješeno prije zasjedanja Narodne Skupštine RS, zakazane za 10. maj ove godine.

Lukač bi, prema jednoj varijanti, podnio ostavku “zbog zdravstvenih razloga”.

Novi ministar bi smijenio Ilića, a Nezavisni odbor Narodne skupštine trebalo bi da razriješi Darka Ćuluma. 

Svi oni, ukoliko zaista dođe do njihovog uklanjanja iz vrha MUP-a RS, što je trebalo učiniti već 26.03., kada su javno pokušali zataškati ubistvo Davida, moraju odgovarati za zataškavanje likvidacije.

Smjene, same po sebi, bez njihovog procesuiranja, ne znače ništa, Kao što ništa ne bi značio Lukačev odlazak sa čelne pozicije u MUP RS, ukoliko u vrhu te institucije ostanu Ćulum, Ilić, Nedeljko Lubura i još nekolicina visokopozicioniranih funkcionera.

Takođe bi trebao hitno smijeniti i Željka Spasojevića načelnika Policijske  uprave Banjaluka, jer je, nesporno, suodgovoran za kriminalna dešavanja i brojne zločinačke radnje koje je počinio vrh MUP-a RS, ali i pripadnici Uprave policije Banjaluka. Posebno zbog činjenice da su pojedinci pripadnici njegove uprave involvirani u Ubistvo i njegovo zataškavanje.


Smjene bilo koga od njih ne znače baš ništa ukoliko se ne otkriju i kazne Svi Egzekturi i Naručioci Ubistva Davida Dragičevića.