среда, 23. мај 2018.

Ucijenjeni Lepir slagao parlament da Davidu, tokom premlaćivanja i mučenja, nizu izbijeni zubi; Fotografije reobdukcije dokazuju da Lepir javno laže; Lepir pokušava spriječiti da Vrećo svjedoči pred Anketnim odborom

piše: Slobodan Vasković

Glavni okružni tužilac Želimir Lepir lagao je, kao i Dragan Lukač ministar unutrašnjih poslova, Narodnu skupštinu RS, kada se obraćao parlamentu tokom zasjedanja o bezbjednosnoj situaciji u Republici Srpskoj.

Govoreći o Ubistvu Davida Dragičevića, Lepir je rekao da Tužilaštvo timski radi na utvrđivanju stvarnih okolnosti, pri tom nijednom ne karakterišući smrt dvadesetjednogodišnjeg mladića kao Likvidaciju.

“Za to treba vremena. Garantujem da ćemo sve učiniti i činimo da dođemo do stvarne istine. Ne mogu prihvatiti da se tvrdi da su mu izbijeni zubi itd. To nije tačno. Radiće se i timsko vještačenje u Zagrebu”, zaključio je Lepir na kraju obraćanja, 10.05.o.g.

Lepir je javno lagao da Davidu, tokom prebijanja 18.03. i mučenja koje je, nakon otmice, trajalo sve do 23.03. ove godine, nisu izbijeni zubi.

Fotografija sa reobdukcije tijela Davida Dragičevića u potpunosti ga demantuje.

Upozoravam da je fotografija Uznemirujući sadržaj.

Uznemirujući sadržaj: Fotografija reobdukcije tijela Davida Dragičevića
Nije čudo da Lepir laže, jer je ucijenjen dokumentima koje sam već ranije objavio u tekstu “Vaskovićev Tim za istragu: Dragan Lukač izrekao je u parlamentu mnogo laži i nekoliko morbidnih amaterskih spinova; Gnusno pismo Rađena, naručeni udar Lukača/Ilića/Ćuluma na Kostreševića i istragu koju vodi; Tužbe; Lepir - Lako do stana u Beogradu i 50 hiljada KM”.

Lepir je jedan od onih koji sprečavaju da se dođe do istine o Surovom Ubistvu Davida Dragičevića, jer istragu opstruiše, zajedno sa svojim štićenikom Daliborom Vrećom, postupajućim tužiocem, takođe zaštitnikom Ubica i Nalogodavaca Ubistva.

Vrećo bi trebalo uskoro da svjedoči pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS, ali Lepir je to pokušo spriječiti, tražeći od Visokog sudskog i tužilačkog savjeta BiH da se izjasni o tome. Ukoliko bi VSTS spriječio Vrećino svjedočenje, što je upravo želio Lepir, tada bi podržao dalje zataškavanje Istine o Likvidaciji Davida Dragičevića.


Međutim, VSTS nije nasjeo na Lepirovu "nagaznu minu" i donio je odluku da "Anketni odbor Narodne skupštine Republike Srpske može saslušati kao svjedoke glavnog okružnog tužioca u Banjaluci Želimira Lepira i tužioca Dalibora Vreću o postupanju organa koji su u nadležnosti parlamenta Srpske, uključujući i MUP, u mjeri u kojoj davanjem odgovora na određena pitanja neće ugroziti interese istrage koju sprovodi to tužilaštvo".

Lepir - Lako do stana u Beogradu i 50 hiljada KM (11.05.2016.)
Iz svjedočenja Milana Reljića, 10.11.2015. godine u Okružnom tužilaštvu Banjaluka jasno je da je Želimir Lepir za oslobađajuću presudu, dok je bio sudija, uzeo 50.000 KM i stan u Beogradu.



Stan i novac isplatila mu je porodica Mehe Adrovića, kriminalca, kojeg je Lepir oslobodio iako je učestvovao u pljački.


"Otprilike nekih godinu dana, a možda i više, nakon što je Meho oslobođen na sudu, sastali smo se Nevenko, Meho i ja na Vlašiću. Tom prilikom Meho se hvalio nekom uspješno izvedenom pljačkom u Lionu u Francuskoj, koju je on izveo, a tada nam je pokazivao i neke satove i prstenje, a u razgovoru nam je rekao da je sudiji Želimiru Lepiru neko od Mehine rodbine, da li sestra, brat ii neko drugo od rodbine, ja se sada ne mogu tačno sjetiti, prepisao stan u Srbiji, u Beogradu, kao nagradu za oslobađajuću presudu. Taj stan se nalazi na Dušanovcu, iznad Steko bara u Beogradu, u blizini auto-puta.

Ne mogu se sada sjetiti kako se zove taj Steko bar, ali znam da je to Steko bar koji se nalazi na putu Beograd-Niš, na izlazu iz Beograda, i znam da tu ima i benzinska pumpa, gdje se zaustavljaju kamioni i gdje ima prenoćište, a zgrada u kojoj se nalazi taj stan je odmah iza tog Steko bara i ja sam tu jednom priikom bio ispred te zgrade sa Mehom i još nekim Mlađom. Ja sam danas iznio sve što mi je poznato i čega sam se mogao sjetiti, a vezano za sva ova krivična djela u kojima sam i sam učestvovao i spreman sam dopunuti svoju izjavu ukoliko se sjetim još nekih detalja koje danas možda nisam rekao, a takođe sam spreman da ovu svoju izjavu ponovim i pred sudom ako bude trebalo", rekao je Reljić.

Reljić svjedoči o pljački novca nekadašnje Nove Banjalučke Banke, u decembru 2004. godine.

Reljića su saslušavali tužioci Mladen Mitrović i Dalibor Vrećo.

Vrećo nije dao Reljiću da potpiše zapisnik o saslušanju sve dok nije pristao da se iz izjave izbaci dio oko Lepira. 

Mislili su da su uništili sve dokaze, ali dokumenti potvrđuju da nisu. 



Glas Srpske: Adrović traži od RS 165.000 maraka
02.11.2008 19:20 | Mehmed Dizdar

BANjA LUKA - Nakon što je Vrhovni sud Republike Srpske potvrdio oslobađajuću presudu Mehi Adroviću (37) iz Gornje Jošanice kod Vogošće, koji je bio optužen za razbojništvo, tešku krađu i krađu automobila, njegov advokat Vladimir Raosavljević podnio je tužbu banjolučkom Osnovnom sudu u kojoj traži od RS naknadu od 165.000 maraka.



- Adroviću je šteta nanesena neosnovanim hapšenjem, a u pritvoru je proveo sedam mjeseci i 18 dana. Osim toga je zlostavljan, zbog čega su mu naneseni fizički i psihički bolovi i strah. Zbog toga i danas ima zdravstvene probleme. Tokom sudskog postupka Adrovića je napustila supruga koja je poslije razvoda odvela njihovo dijete što je dodatno uticalo na njegovo psihičko stanje  - tvrdi Raosavljević.

Raosavljević podsjeća da Adrović nije nikada bio osuđivan, imao je svoju firmu, a bio je i uspješan sportista -  igrao je fudbal za klubove "Rad" iz Beograda, "Olimpiju" iz Ljubljane i "Spartak" iz Subotice, što govori o ugledu koji je uživao.

Prema njegovim riječima, Adrovićeva firma se bavila u distribucijom kompakt diskova, audio i video kaseta za cijelu BiH. Sve je, dodaje Raosavljević, propalo njegovim pritvaranjem i pokretanjem krivičnog postupka protiv njega.

Optužnicom je Adroviću  bilo stavljeno na teret da je sa još dva nepoznata lica iz automobila Nove banjalučke banke opljačkao 35.000 od ukupno 135.000 maraka koliko je bilo u vozilu. Razbojništvo je počinjeno 24. januara 2005. godine, nešto poslije 16 časova na magistralnom putu Banja Luka - Prijedor na "prijedorskoj petlji" kod kafića "Idis" u banjolučkom naselju Zalužani. Za ovo razbojništvo korišćeni su ukradeni automobili "audi 100" i "audi 80".

Poslije suđenja, Vijeće trojice banjolučkog Okružnog suda kojem je predsjedavao sudija Želimir Lepir, oslobodilo je Adrovića zbog nedostatka dokaza. Na presudu žalbu je uložilo Okružno tužilaštvo koju je Vrhovni sud odbio kao neosnovanu.
Poravnanje
Advokat Vladimir Raosavljević kazao je da je osim tužbe Osnovnom sudu, uputio prijedlog Ministarstvu pravde RS da spor riješe vansudskim poravananjem.
- Organi gonjenja ugrozili su sva ljudska prava Mehe Adrovića, koja su zagarantovana zakonom i međunarodnim sporazumima. Smatram da je zahtjev za naknadu štete po svim osnovama opravdan i da postoji mogućnost da se zaključenjem poravnanja izbjegne sudski spor - naglasio je Raosavljević.