четвртак, 24. мај 2018.

Kostrešević: Mrtvozornik je rekao da su povrede na licu zaživotne/Čim imate takve povrede uzima se najgora varijanta - Da je neko ubijen; Udruženje Tužilaca RS trebalo bi da se suzdrži od odbrane kriminalaca u svojim redovima

piše: S.V.



Siniša Kostrešević, načelnik Uprave kriminalističke policije, rekao je pred Anketnim odborom Narodne skupštine RS da je mrtvozornik, kad je došao na lice mjesta gdje je pronađeno tijelo Davida Dragičevića (24.03., op.aut.) “rekao da su povrede koje ima na licu zaživotne povrede“

“Čim imate zaživotne povrede, kreće se po nekim standardima o kriterijumima da se desila najgora varijanta odnosno da je neko ubijen i preduzimaju se sve radnje kao da je neko ubijen”, rekao je Kostrešević.



Za razliku od njega Darko Ilić je na pres konferenciji (26.03.) izjavio da su povrede lakše prirode, da ništa ne ukazuje na to da je David Dragičević ubijen i da će MUP RS učiniti sve da “dokaže da je njegova smrt zadesna”.

Istragu o ubistvu Davida Dragičevića prvo je počela da vodi Uprava krim policije, ali je to bilo prekratko - vrlo vrlo brzo od njih taj predmet preuzela Uprava za organizovani kriminal, na čijem čelu je Ilić.

Odmah nakon toga krenulo se sa zataškavanjem cijelog slučaja, pokušajem kriminalizacije žrtve Ubistva i brojnim drugim nezakonitim radnjama dijela vrha MUP-a RS, koji čine Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, direktor Policije Darko Ćulum i Ilić. 




Kostreševićevo svjedočenje pred Anketnim odborom je veoma značajno, jer svjedoči da se od 24.03, kada je pronađeno tijelo Davida Dragičevića, morala voditi istraga o Ubistvu, a to nije učinjeno, niti je do današnjeg dana Okružno tužilaštvo Banjaluka smrt Davida Dragičevića okarakterisalo kao zločin Teško Ubistvo.

Kostreševićeva Uprava ponovo je preuzela istragu 19.04. o.g. (nastaviće se)

Udruženje Tužilaca trebalo bi da se suzdrži od odbrane kriminalaca u svojim redovima

Oglasilo se i Udruženje tužilaca Republike Srpske koje je saopštilo da najoštrije osuđuje “sve neosnovane i neargumentovane izjave na rad tužilaštava i pojedinih tužilaca koje traju već duži vremenski period”, a koje su, kako su saopštili, kulminirale zbog slučaja “"Dragičević".

“Tužioci imaju ključnu ulogu u sprovođenju pravde u krivičnim predmetima i obavezu da nepristrasno odlučuju na osnovu zakona i dokaza.  Iznošenjem  neistina o radu tužilaštava kao institucija i postupajućih tužilaca u javnosti se stiče pogrešna predstava o njihovom radu i ulozi. Neosnovane izjave o radu tužilašava i  tužilaca koji obavljaju vrlo kompleksan i odgovoran posao predstavlja i napad na kompletno pravosuđe”, saopšteno je iz ovog Udruženja.
Udruženje tužilaca Republike Srpske traži od svih institucija, organizacija, medija i pojedinaca da se uzdrže od daljnjih neosnovanih optužbi kako uopšte, tako i u pojedinačnim slučajevima, kako bi tužilaštva i tužioci nesmetano i bez bilo čijeg pritiska nastavili profesionalno obavljati svoj posao.  
Pitanje je kako je Udruženje Tužilaca RS utvrdilo da su neosnovane i neargumentovane kritike rada Glavnog okružnog tužioca Želimira Lepira i tužilaca Dalibora Vreće i Saše Labotića?!
Svojim malicioznim saopštenjem javnosti su stvaili do znanja da im nije do prava i pravde, već zaštite kompromitovanih i korumpiranih Tućilaca, što jesu Lepir, Vrećo i Labotić.
Zapanjujuće je da Udruženje tužilaca nije pokrenulo postupke protiv narečenih, jer opstruišu istragu o Ubistvu Davida Dragičevića, ali i zbog dokumenata koji svjedoče o tome da je Lepira potplatio Meho Adrović, pljačkaš, kako bi bio oslobođen, što se i desilo; isto to Udruženje trebalo je da istraži da li je Saša Labotić dostojan tužilačke funkcije, jer je pravosnažno presuđen kao sitni kriminalac.
Zbog svega rečenog, Udruženje tužilaca bi trebalo da se uzdrže od daljnjih neosnovanih optužbi kako uopšte, tako i u pojedinačnim slučajevima, svih onih koji argumentovano kritikuju kriminalni rad Lepira, Vreće i Labotića i da se nikako ne uzdrže od sprovođenja istrage o zločinačkim radnjama tih tužilaca.

U nastavku dokumenti koji teško kompromituju Lepira i presuda protiv Labotića
Lepir


Labotić