среда, 23. мај 2018.

Kum

piše: Slobodan Vasković



Đurađ Regodić, zvani Đola, vlasnik je hotela “Talija” u centru Banjaluke, kao i hotela “Banjaluka” koji se nalazi na samom ulazu u grad.

Regodić je i kum Dragana Lukača, ministra unutrašnjih poslova i jedan je od najzaslužnijih za njegovo postavljenje na tu poziciju.

Postoje brojne informacije da je Lukač suvlasnik “Talije”, ali kroz dokumente nema direktnih dokaza.

Interesantno je kako je Regodić došao u posjed skupocjenog zemljišta u najstrožem centru Banjaluke, gdje je izgrađena “Talija”.

Đurađ Regodić je sve to dobio na poklon od svog oca Miće, Ugovorom o poklonu, potpisanom 05.02.2005. godine.



U to vrijeme Dragan Lukač bio je šef Komunalne inspekcije Banjaluke, male gradske vojske koja je čvrsto držala sve privatnike, ugostitelje, “za gušu”; ali i gradske vlasti, kojim je rukovodio Dragoljub Davidović.

Vrijednost poklona Miće Regodića svom sinu Đurađu je 1,5 miliona KM. Pitanje je otkud Mići, iz sela Lusići, pare da izgradi “Taliju”?!



Još je veće pitanje kako je Mićo uspio da dođe do atraktivnog placa u najstrožem centru Banjaluke i za njega ne plati ništa.

Odgovor je - Udruživanjem sredstava sa GP “Vrbas” iz Laktaša, 09.05.2000. godine.



Prije toga je GP “Vrbas” zaključio Ugovor sa Fondom za uređenje građevinskog zemljišta Grada Banjaluka da može zaključivati ugovore o udruživanju sredstava sa budućim vlasnicima predmetnog stambeno-poslovnog objekta.

Ovaj Ugovor zaključen je 23.03.2000. godine.

Jasno je da se na tom mjestu trebala izgraditi stambeno-poslovna zgrada, ali je Mićo Regodić na volšeban način uspio sve to preinačiti u izgradnju hotela, koji je nazvao “Talija” i Poklonio ga sinu Đurađu.



Udruživanje sredstava između Miće Regodića i GP “Vrbas” je zaista, najblaže rečeno, začuđujuće: Mićo uloži 1,4 miliona KM u izgradnju, a GP “Vrbas” uloži zemljište i još sve izgradi za tih 1,4 miliona KM.

Kada se sve sabere i oduzme GP “Vrbas” nije dobio ništa, sem onih 1,4 miliona za izvođenje radova, dok je Mićo dobio sve. I poklonio to sinu Đurađu.

Interesantan je vrlo član 10. o uknjižbi, gdje se GP “Vrbas” slaže da Mićo Regodić može uknjižiti na sebe i zemljište i objekat bez znanja “udruženog” čelništva “Vrbasa”. Što je MIćo i učinio.



Mićo Regodić, u to vrijeme sedamdesetogodišnjak, zaista je ostavio sinu Đurađu (tvrdi se i njegovom kumu Lukaču) prevrijedan objekat u najstrožem centru Banjaluke.

Tokom 2012. godine, u oktobru, izbila je velika afera o elitnoj prostituciji u hotelu “Talija”. Takozvana akcija “Kubikus”, u kojoj je jedino stradao recepcioner “Talije” Miodrag Regodić, Đurađev rođak.




Đurađ, naravno, pojma nije imao šta se dešava u njegovom Hotelu, posebno nije imao pojma oko elitne prostitucije, pa je Miodrag jedini “obrao” nešto malo “bostana” i dobio “laganih” šest mjeseci robije i da plati kaznu od hiljadu KM. 

Dragan Lukač je u to vrijeme bio šef Komunalne policije.

Đurađ je vrijedan - izgradio je još jedan hotel, ali i vilu u Gundulićevoj ulici u Banjaluci, pred kojom je 01.10.2015. godine likvidiran Nebojša Čubrilović, narko diler iz Slovenije.

Nije se Čubrilović slučajno zatekao pred Regodićevom vilom - on je u njoj živio; iznajmio je sprat. 

Otkud narko diler velikog kalibra, presuđen u Sloveniji, u Đurađevoj vili? Slučajno, jer Đurađ sigurno pojma nije imao kome iznajmljuje sprat vile! A novac mu je, izvjesno, potreban čim se bavi izdavanjem stanova.



Čubrilović je u aprilu 2014. godine osuđen na dvije i po godine zatvora kao član kriminalne grupe koja je švercovala velike količine kokaina iz Južne Amerike u Evropu; U BiH je pobjegao krajem jula 2015. godine, kada je izbjegao hapšenje u velikoj akciji koja je tada sprovedena u Sloveniji, a odnosila se na šverc droge, stotina kilograma kokaina, pomorskim putem.

Dragan Lukač, Regodićev kum, je u vrijeme ubistva Čubrilovića već bio ministar unutrašnjih poslova RS. Ubica, koji je sa tri metka likvidirao Čubrilovića, nikada nije pronađen.



“Ubice Nebojše Čubrilovića još uvijek slobodno šetaju, a lično si mu garantovao bezbjednost I naredio da ga čuvaju, a da nisi jos nešto naredio?”, napisao je u pismu Draganu Lukaču njegov, kako se predstavio, Ratni Drug.

Pismo se na društvenim mrežama pojavilo odmah nakon pres konferencije MUP-a RS, održane 26.03., na kojoj je Darko Ilić pokušao javno da zataška Likvidaciju Davida Dragičevića i lažno kriminalizuje Žrtvu Ubistva.

Lukač nikada nije demantovao navode iz tog pisma.

 (nastaviće se)