среда, 22. август 2018.

Radnici “Alumine” pokrenuli jedan od poslednjih mehanizama za spas “Alumine” od stečaja i neprijateljskog preuzimanja od Gladnog i Gocija, na čelu sa Dodikom

Piše: Slobodan Vasković

1.
Konačno su se i radnici Alumine probudili iz zimskog sna i potpune pasivnosti, koja je posledica uljuljkanosti lažnim obećanjem Milorada Dodika o ukidanju zvorničkog suda i zaštiti njihovih radnih mjesta od bestijalnih napada Kriminalnog klana, koje nominalno predvodi Gordan Pavlović, vlasnik firme Pavgord i Zoran Gladni Stevanović, gradonačelnik Zvornika. 2.
Sindikat radnika Alumine je prije deset dana uputio Inicijativu za poboljšanje položaja zaposlenih - Ministarstvu finansija RS i Poreskoj upravi RS, koji imaju 23,8 miliona KM potraživanja prema FG ”Birač” u stečaju. Suština Inicijative je zahtjevo za besteretni prenos ovih potraživanja na sve radnike, na jednake dijelove.

3. 
Dopis je upućen i Miloradu Dodiku i Željki Cvijanović. 

4.
Da pojednostavim, radnici traže da se dio državnih potraživanja od oko 23,8 miliona KM preraspodjeli na sve radnike Alumine, čime bi svaki pojedinac dobio skoro 16 hiljada KM, a zajedno bi imali više od 25% potraživanja u FG “Birač”. 

Namjera radnika je da u budućnosti participiraju u vlasništvu FG “Birač” i “Alumine” i to sa značajnim kapacitetom. 

5.
Ovaj zahtjev Sindikat argumentuje činjenicama su spasili i podigli “Aluminu” nakon provalije u koju su je gurnuli Vladimir Romanov, nekadašnji vlasnik, zajedno sa svojim litvanskosrpskim gangom.

6.
Uz to, u proteklih pet godina, za poreze su, svojim radom, isplatili preko 49 miliona KM, oko 55 miliona KM na usluge “Željeznicama” i “Elektrobijeljini”, plus novac od 41 milion KM, koji je investiran u osnovna sredstva…

7.
Ništa od ovog ne bi bilo bez angažovanja radnika i uprave.

8.
Sada na red dolazi veliko je pitanje: Da li će Ministarstvo finansija RS i Poreska uprava RS, (čitaj Milorad Dodik), postupiti po zahtjevu Sindikata “Alumine”?

9. 
Znajući kako stvari funkcionišu i kako ovim potraživanjima manipuliše Tegeltija, posebno kada je pokušavao, zloupotrebom pomenutih potraživanja, nametnuti Zorana Gladnog Stevanovića za direktora “Alumine”, za vjerovati je da od prenosa 23,8 miliona KM na radnike nema ništa. 

10.
Rok je do početka septembra, pa uprkos lošim, negativnim projekcijama, ipak treba pričekati sa definitivnim zaključkom.

11.
Zahtjev Sindikata je svojevrsan test za Dodika - da li će, konačno da iskaže i zrno poštovanja prema zaposlenima “Alumine” ili će nastaviti da manipuliše, kao što je to učinio 20. aprila: Tada je pacifikovao radnike i bezočno lagao da je na njihovoj strani, tvrdanjam da će ukinuti zvornički sud zbog bezakonja koje sprovode zvorničke sudije Jelena Krpa Todorović i Slavica Bankomat Tadić. 12.
Da podsjetim, odmah nakon sastanak sa Sindikatom (20.04.), Dodik se uputio u zvornički restoran Laguna, gdje se sastao sa Gladnim i njegovim poslovnim partnerom Gocijem Pavlovićem: Tema - kako iz “Alumine” oteti 200 miliona KM i međusobno ih podijeliti.

13.
Samo par dana potom uslijedio je udar iz Suda u ZVorniku, jer je sudinica Jelena Krpa Todorović donijela novo rješenje tražeći od “Alumine” da isplati firmi “Pavgord” 200 miliona KM?! Kakva slučajnost!!!

14.
Dodik nije demantovao informacije o ovom sastanku, niti odgovorio na moja pitanja šta radi sa licima sa debelim kriminalnim dosijeima?! 

Nije demantovao ni koncepciju pljačke “Alumine”, finalizovanu na tom sastanku.

15.
Ne bi, sada, trebao iznenaditi neki njegov populističkokriminalni manevar: da naloži Ministarstvu finansija i Poreskoj upravi RS da se pomentuo potraživanje pred izbore prenese radnicima, da bi ih, odmah potom, potpuno potopio nalažući sudovima da postupaju isključivo u interesu firme  “Pavgord”, kao što je to do sada činjeno.15. 
Ako se to desi, ne samo da će radnici izgubiti ovih 23,8 potencijalna miliona, nego “Alumina” ide u stečaj.

16. 
Nema sumnje da je Dodik itekako upućen da Kriminalni klan Pavgorda trenutno bestijalno napada na Okružni sud u Bijeljini kako bi odbio žalbu “Alumine” na rješenje od 200 miliona KM zvorničke sudije Jelene Krpe Todorović. 

17.
Sa druge strane, Klan atakuje i na Vrhovni sud RS koji odlučuje po reviziji Ukio banke protiv odluka da potraživanje prema FG “Birač” uopšte ne postoji, kao ni kriminalne zaloge, a što su utvrdili Okružni privredni sud u Bijeljini i Viši privredni sud u Banjaluci. 

18.
Po istom receptu, Klan kidiše i na Viši privredni sud u Banjaluci kako bi “Pavgord” bio svrstan u red povjerilaca u stečaju “Birača”. 

19.
Koncept uticaja na sudije je jednostavan: Od dovođenja na izlet u Bakince jednog od predsjednika sudova, koji odlučuju u predmetima “Alumine” i “Birača”, kako bi mu direktno naložio šta mora da radi, pa sve do raznih vrsta pritisaka za ostale instance, preko “ovlaštenih” predstavika Otimača “Alumine”. 

20.
Ne treba zaboraviti da je jedan od njih, zadužen za pritisak na Okružni sud u Bijeljini, poslanik SNSD-a iz Zvornika Obren Marković… 

21.
Na kraju, treba znati jednu stvar: ukoliko Dodik/Gladni/Goci naplate i jednu marku od onih famoznih 200 miliona ili ukoliko imenovani sudovi, na bilo koji način, popuste pod pritiskom Otimača, radnici ne samo da neće dobiti ovih 23,8 miliona KM, već će Alumina otići u stečaj…