петак, 23. мај 2014.

Sankt Peterburg: Dodik u muzeju voštanih figura sa Putinom

piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik, uz hor režimskih medija, danima je najavljivao susret sa predsjednikom Rusije Vladimirom Putinom: dok su vode davile, dok su ljudi tonuli, dok je stoka crkavala, dok su gradovi uništavani - najvažnija vijest bio je taj susret.

Toliko je to bitno bilo da se moglo očekivati da će, nakon sastanka, eskadrile ruskih teretnih aviona zacrniti nebo iznad Republike Srpske i obasjati naše duše i lica i sela i gradove, jer stiže pomoć toliko velika da će poplave, koliko sutra, biti samo ružan san.

Na kraju, nakon višestrukih najava, koje su u sjenu bacile sve stradanje stotina hiljada potopljenih, do sastanka je navodno i došlo.

Saopštio nam je to dopisnik SRNE Milorad Dodik koji je istakao da su se u Sankt Peterburgu sreli Milorad Dodik i Vladimir Putin, koji je obećao pomoć u saniranju posljedica katastrofalnih poplava, koje su zadesile RS.
"Putin je upoznat sa stradanjima koja smo imali zbog poplava i izrazio saučešće. Zahvalio sam se na pomoći koju je Ruska Federacija dala, što je za nas bilo važno ne samo materijalno, nego i sa stanovišta moralne podrške. Razgovarali smo o finansijskoj podršci koju je potrebno dati Srpskoj u narednom vremenu. Mislim da je sada izvjesno da će neke dosadašnje procedure i zastoji koji smo imali biti brže riješeni", rekao je dopisnik SRNE Dodik, dodajući da će narednih dana biti vođeni razgovori u vladi o podršci i rješavanju tih procedura.

Iz Dodikovog izvještaja o sastanku Dodika i Putina nigdje nijedne cifre, ništa konkretno o stotinama miliona evra koji su potrebni RS da može razmišljati o pokušaju izlaska iz strašnog pakla u koji je dovedena epskom elementarnom nepogodom, uz asistenciju vlasti koja je veća kataklizma od potopa.

Nakon prvog dijela Dodikovog izvještaja, uslijedio je turbo-obrt, jer nam je novinar Dodik saopštio da su se Dodik i Putin dotakli i ruskih helikoptera. I to ne jednog već dva.  

"Razgovarali smo i o tome kako učiniti boljim sistem odbrane od elementarnih nepogoda. Postigli smo dogovor na najvišem nivou da za Republiku Srpsku nabavimo dva velika helikoptera, koja mogu da služe u ovakvim uslovima i da mogu da pomognu u eventualnim požarima, u prevozu robe i putnika", istakao je u svom izvještaju Dodik.

Iz izvještaja dopisnika Dodika lako je zaključiti da je Putin veoma pažljivo razmatrao poplave koje su zadesile RS, posebno rad helikopterskih servisa i, nakon briljantne analize, zaključio da su nam potrebna dva ruska helikoptera.

Ili je Putin “pao sa Marsa” kada se bavi sa dva helikoptera ili dopisnik SRNE laže na čekrke. Biće da je ovo drugo, jer ovakve vijesti su u domenu Prijedorske lažijade, a ne ozbiljnih agencijskih servisa.

Ah da, pa nigdje Putinovih saradnika, a ni Dodikovih, da hvataju bilješke, misli i dogovore dvojice svjetskih lidera. Samo nekakav ćošak sobička i par stolica. Istina, moguće je da su sve vrijeme razgovora proveli na nogama.

Iz čitavog izvještaja novinara Dodika dalo bi se zaključiti da su se Dodik i Putin baš ispričali, a ne da su Dodika doveli u neku prostoriju, kroz koju je prolazio Putin, kojem su rekli da treba jednom grmalju da pruži ruku i nastavi sa uobičajenim poslovima, od kojih zavisi sudbina Planete.

Putin je, kao i svaki političar od svjetskog formata, naučen od lobista da na skupovima, poput onog u Sankt Peterburgu, ima na tone sitne boranije, kojima njegov ovlašni stisak ruke, ovjekovječen foto aparatom, može mnogo da znači.

Grmalji za to izvrsno plaćaju lobističkim kućama. I to narodnim parama.

Dodik je mnogo toga uložio u fotografiju sa Putinom, ali ona se desila u vrijeme strašne katastrofe u kojoj je njegova vlast pokazala da je ne samo nesposobna, već i spremna na postupke protiv sopstvenog naroda.

Slika, za koju su on i njegov PR tim smatrali da će mu donijeti u izbornoj godini mnogo koristi, sada mu je postala ogroman balast, jer je svjedočanstvo o promašenoj proruskoj politici, koju on vodi već godinama i koja Republici Srpskoj nije donijela ništa. Ali iz nje jeste itekako odnijela, gotovo osamstotina miliona maraka kroz poslove “Optima grupe”.

A Rafinerija u Brodu, koja je Rusima poklonjena čista, bez dugova, sada je zadužena preko pola milijarde maraka.

Zašto se “Optima grupa” nije našla među vodećim donatorima u RS?
Zašto to nije “Gasprom”, sa čijim se direktorom Dodik takođe uslikao, i koji nam je saopštio da će RS “dobiti gasa koliko joj treba”? Pa naravno da će dobiti gasa koliko joj treba kada to i plati. Drugačije neće ići. I sva ta priča oko Južnog toka u RS je jedna najobičnija laž, jer ta milijarde dolara vrijedna investicija ne prelazi preko teritorije ovog entiteta, što bi značilo da će u budžet zbog te činjenice doteći i novac.
Ne, već se jedino može očekivati da ruska firma odvoji jednu cijev/krak za BiH/RS kako bi nam gas isporučila kao krajnjim potrošačima.
Šta je tu toliko čudo i šta je tu uspjeh politike RS? Po toj logici, “Koka kola” je jedan od najvažnijih partnera, jer već decenijama prodaje svoje proizvode u RS. Da ne pričam o “Argeti”, “Dukatu” ili bilo kojem drugom proizvođaču brendiranih proizvoda.

Međutim, Gasprom za razliku od Koka kole” i “Argete” ima i uslov - on postavlja minimum gasa koji se mora kupiti da bi cijev okrenuo ka ovom entitetu. A RS ne ispunjava taj minimum, pa je Dodik u svojoj suludoj politici obećao Rusima izgradnju dvije gasne elektrane, koje su se pokazale toliko nerentabilnim da ih čak ni Rusi na svojoj teritoriji ne grade.

Sve za lažnu veličinu Dodika i njegovog nenarodnog i neljudskog Režima. Nemaju za šleper cementa, nakon što su sve pokrali, a grade gasne elektrane. I izmišljaju krakove. I plaćaju preskupe lobiste da bi sebi obezbijedili fotografiju, kojom imaju namjeru slagati narod.

Više to ne prolazi. Prazna priča u situaciji života u Paklu ne pije vode. Dodik je još jednom pokazao da mu nije ni do RS, ni do građana, ni do njihovih ogromnih problema, već samo do sebe i sopstvene promocije. Zbog toga je tri dana gluvario po Sankt Peterburgu, da bi stisnuo Putinovu ručicu u nekoj kancelarijici i pokušao to prodati pod svoj veliki uticaj na svjetskoj sceni. Taman posla.

U svim ozbiljnim izvještajima iz Sankt Peterburga Dodika nema ni u fus noti. Ni Republike Srpske. I BiH se jedva pominjala, a u fokusu je bila Srbija.

Srbiji svi pomažu, sa svih strana. Srbija je ozbiljna, vode je ozbiljni ljudi, odgovorni, moralni, a ne lažovi.     

Nakon minhauzenovskog izvještaja novinarčića Dodika o dešavanjima u Sankt Peterburgu, može se zaključiti samo jedno: Dodiku, a samim tim i Republici Srpskoj, bi bilo mnogo jeftinije da se sa Putinom slikao u muzeju voštanih figura. Korist bi bila ista kao i ona iz Sankt Peterburga. Nula!