недеља, 18. мај 2014.

Počeo obračun Vlade RS sa potopljenima: Histerični i bezobrazni napad Cvijanovićeve na vlasti postradalih opština

piše: Slobodan Vasković

Željka Cvijanović je tokom svoje posjete Bijeljini histerično napala lokalne vlasti, pokušavajući skinuti odgovornost sa Vlade Republike Srpske.
„Sve se znalo prije sedam dana, mi smo obavijestili, ništa se nije preduzelo“, vrištala je Cvijanovićeva u kamere, ne pojašnjavajući zašto Vlada RS nije ništa preduzela, kada je već sve znala.

Pitanje je i zašto Vlada RS koja je „sve znala“, nije htjela da proglasi vanredno stanje? Štaviše, to je upravo ta ista Cvijanovićeva odbijala iz petnih žila, napadajući sve one koji su uvođenje vanrednog stanja tražili.

Nakon tri dana kataklizme, vanredno stanje je i uvedeno, a Cvijanovićeva nas je četvrti dan potopa obavijestila da su zatražili od lokalnih sredina „ažurirani plan materijalno-tehničkih sredstava, ljudskih i drugih resursa koji su predviđeni planom zaštite i spasavanja u vanrednim situacijama, kao i sve podatke o stanju jedinica i timova civilne zaštite na nivou grada, opštine i mjesnih zajednica”.

Kada je ta kreatura sve znala prije sedam dana, zašto taj spisak nije zatražila tada, već je čekala cijelu sedmicu? Da li joj je bio cilj da dokaže da spiskovi nisu ažurni kako bi mogla da optuži lokalne vlasti? Zašto je sedam dana čekala da postavi dva savjetnika za krizne situacije? Zato što laže da je znala i zato što je toliko nesposobna da ni nakon četiri dana potopa nema pojma šta treba da uradi.   

Cvijanovićeva je svojim drskim i bezobraznim istupom demonstrirala potpuno odsustvo iz realnog svijeta, koje karakteriše ne samo nju, već i kompletan vrh RS.

Njen odvratni napad na lokalne vlasti, ali i na stanovništvo tih sredina pokazatelj je u kolikoj mjeri oni koji vode RS preziru sopstveni narod i u kolikoj mjeri je riječ o jednoj otuđenoj grupaciji, koja smatra da im je Bogom dano da upravljaju resursima, dok ih baš briga za ovo nesretno stanovništvo.

Kada sagledate Cvijanovićkin istup, upitate se da li je ta žena pri sebi!

Takav bezobrazluk osobe koja bi trebala da brine o ugroženima, a koja nije učinila ama baš ništa, nezabilježen je u ovoj zemlji.

Vlada RS u prethodna četiri dana katastrofe nije učinila ništa za građane Semberije. Nije učinila ništa za bilo koga ko je poplavljen, ni za jednu jedinu opštinu, a njeni predstavnici nakon svega imaju obraza da dijele lekcije.

Pitanje je da li Cvijanovićeva zbog ovog bezočnog napada na postradale treba da odgovara, a vrlo potrebno bilo bi sagledati njenu odgovornost, kao šefa Kriznog štaba za RS, u vezi sa izvještavanjem Javnog servisa.

Ta kuća je 17.05, tokom cijelog dana, izvještavala da nasipi kod Bijeljine, na Savi, nisu ugroženi i da su sigurni. Pri tom su se nonšalantno novinari te kuće ponašali, ubjeđujući stanovništvo da je sve u najboljem redu, iako su lokalne vlasti tvrdile drugačije.

U vrijerme emitovanja tih izvještaja, nasipi su već bili teško ugroženi, nakon čega su ubrzo i pukli.

Djelujući na taj način, doveli su ljude u zabludu, a možda i u opasnost.

Činjenica je da se građani nisu oslonili na Vladu RS, jer se nisu imali na koga osloniti. Sami su se snalazili kako su znali i umjeli.

Činjenica je i da nesposobna i trula vlast sada pokušava da osionošću, bezobrazlukom i verbalnim nasiljem, pa i prijetnjama, umanje jasnu sliku vlastite nekompetentnosti i ogromne odgovornosti za apsolutno nedjelovanje i nečinjenje u situaciji teškog stradavanja naroda.

Video na linku: