субота, 5. октобар 2013.

Zmaj od Šipova rasturio IRB

piše: Slobodan Vasković

Investiciono-razvojna banka RS (IRB RS) nalazi se u veoma teškoj situaciji, a prije nekoliko dana obustavljene su sve kreditne linije, sem one za kupovinu stanova. Razlog je jednostavan-hronični nedostatak novca, koji je, između ostalog, posledica loših plasmana.

Sve to ne smeta direktoricu IRB-a Snežanu Vujnić da isijava lažni optimizam, što je u trendu sa „ekonomskom“ politikom Vlade RS, koja se sastoji od izmišljotina, laži, velikih neistinitih obećanja i sličnih „projekata“.

Vujnićeva je u uvodu Izvještaja o radu IRB-a navela da će sigurno biti realizovana nova kreditna linija od Evropske investicione banke, vrijedna  60 miliona evra. Međutim, to je potpuna neistina i gotovo je sigurno da ta kreditna linija neće biti realizovana, zbog malverzacija sa prvim kreditom EIB, koji je ta finansijska institucija plasirala u IRB prije dvije godine.

krediti Dodikovim prijateljima
IRB je prije dvije godine na raspolaganju po ovoj kreditnoj liniji Evropske investicione banke imala  97.791.500 KM.
 
Ta sredstva su bila namijenjena za privredu, a IRB ih je direktno (bez druge banke kao posrednika) dodjeljivala korisnicima. Tako je IRB iz tih sredstava dodijelila „Energoliniji“ iz Zvornika.

„Energoliniji“, koja je jedna od povezanih firmi preko koje su Litvanci opljačkali RS, IRB RS je iz sredstava dobijenih od EIB, dodijelila kredit od 19,4 miliona KM, pod parolom “spašavamo Birač“. Nisu spasili ništa, a ostali su bez para.
Osim “Energoliniji”, novac je iz te kreditne linije dodijeljen i firmi “Integra Inženjering” Slobodana Stankovića (15 miliona), hotelu “B&b” Vučko Pale (šest miliona), „Agroimpex“ Banjaluka Nikole Vukelića (12 miliona KM), “Pingvin” Laktaši (850.000 KM), “Binis” Banjaluka Borka Radinkovića (pet miliona KM), “ELVACO” Bijeljina Gavrila Bobara (6,5 miliona KM).
Iz te linije, kredit od dva miliona je dobila i firma Milana Kovača “DI Šipovo”. Kovač je poslanik SNSD u parlamentu RS i član NO “Šume Srpske”. „Jedinstvo” iz Gradiške, takođe Stankovićeva firma, dobilo je 9,4 miliona KM, a “Ekvator” Banjaluka vlasništvo Đorđa Davidovića šest miliona KM.
Još je niz onih koji su dobili kredite na isti način, a ono što ih veže jeste činjenica da su odreda bliski Miloradu Dodiku.

EIB poslao revizore
To su uočili i čelnici EIB-a, a propast „Energolinije“ i njihovih 19,4 miliona KM, prisilila ih je da pošalju svoje revizore u IRB i provjere da li su i ostali krediti dati pod sumnjivim okolnostima i drugim firmama, a ne samo „Energoliniji“.

EIB sada vrši reviziju svih plasmana iz prethodne linije, a od te revizije zavisi nova linija.

Upućeni tvrde da će revizori EIB bez sumnje utvrditi brojne nepravilnosti, tako da od nove kreditne linije neće biti ništa. Desi li se tako, biće to težak finansijski udar na privredu RS, za koji odgovornos snose vlastodršci ovog entiteta.

Nadležni iz EIB čak provjeravaju i ostavku bivšeg direktora Milenka Pavlovića, koji je sa čela IRB-a otišao krajem decembra 2011. godine. Ostavku je dao nakon nepodnošljivih pritisaka za odobravanje kredita „Energoliniji“. Pavlović se tome protivio, a kada to nije mogao spriječiti, napustio je IRB.

IRB servisira loše kredite Hypo
Posebna priča je što su određene firme kreditima IRB-a servisirale svoje kredite u Hypo banci. Tako ispada da IRB čisti nekvalitetnu aktivu Hypo banke, refinansirajući njihove kredite klasifikovane u D i E kategoriju (dati pod vrlo nepovoljnim okolnostima po banku, čime su probijeni osnovni postulati bankarstava). Neki od tih kredita su već realizovani, a neki su u toku realizacije kod IRB RS („Vučko“, „Agroimpex“, Farmland koji traži 15 miliona KM kredita, dok „Planinsko dobro“ zahtijeva 6,5 miliona KM...).

Pitanje je zašto IRB RS čisti nekvalitetnu aktivu Hypo banke i čiji je to interes? Pitanje je i zašto je Dodik prihvatio da IRB na svoju štetu spasava milione Hypo banke, koje je ta finansijska institucija izgubila zbog kriminalnog poslovanja pojedinih rukovodilaca? Pitanje je i koliko su na njegovu takvu odluku uticali bečki razgovori Željke Cvijanović (maja ove godine), nakon kojih je došlo do ledenog doba u odnosima Dodika i premijerke?!

Šipovačka veza
Snežana Vujnić postavljena je na mjesto direktora IRB-a, zahvaljujući intervenciji već pomenutog Milana Kovača. Odužila mu se davanjem  kredita njegovim firmama („DI Šipovo“-2 miliona; Drvo emdex- 1.224.674,25...).

Vujnićeva je u IRB zaposlila 20 ljudi, mahom rodbinu i zemljake iz Šipova. Interesantno je da svi primaju naknadu za prevoz do Šipova, iako poseduju stanove u Banjaluci i uopšte ne putuju u rodno mjesto. Još je interesantnije da „prevoz“ Vujnićeva isplaćuje i sama sebi.

Zaposlila je i svog sina Marka u IRB i to na mjesto rukovodioca, premda on nije imao ni dana radnog iskustva (takođe koristi naknadu za prevoz). Odmah nakon toga ga je imenovala i u UO „Aura osiguranja“, čije je loše akcije IRB otkupio u iznosu od 2 miliona KM.

Vujnićeva, koja je i predsjednik NO „Balkan investment banke“ (BIB), izlobirala je da se za novog direktora BIB-a imenuje Zdravko Trivunčić, kojem je od referenci najjači podatak da je iz Šipova. Trivunčić je potpuni anonimus u bankarskom sektoru, a prije imenovanja radio je na šalteru „Uni credit banke“ u Šipovu. Ovim imenovanjem, Vujnićeva je ostvarila direktan uticaj na sve buduće plasmane BIB-a.