понедељак, 7. октобар 2013.

Ekskluzivno: Dodik poništio ugovore sa Srbijom i Italijom, kako bi se rastalio sa Lagumdžijom

piše: Slobodan Vasković


Milorad Dodik u projekat izgradnje hidroelektrana u srednjem toku Drine uveo je, u dogovoru sa Zlatkom Lagumdžijom, „Elektroprivredu BiH“ (EPBiH), iako je Mladen Zirojević, bivši SNSD-ov ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa, donio odluku kojom je federalnu elektro-kompaniju izbacio iz igre.

Cijela priča kreće kada je Elektroprivreda BiH 27.02.2009. godine uputila dopis Ministarstvu spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH u kojem je tražila koncesiju za izgradnju HE  Tegare (248 MW) i HE Kozluk (67,2 MW), na rijeci Drini.

Mladen Zirojević, koji je bio na čelu tog ministarstva, proglasio je taj resor nenadležnim za dodjelu koncesije, a prijedloge EPBiH uputio Vladi RS.

Vlada RS je 12.11.2009. godine odbila zahtjev “Elektroprivrede BiH” za dodjelu koncesije. Nakon toga je Vlada RS 28.04. 2010. godine potpisala Sporazum sa Italijom i Srbijom o gradnji hidroelekrtana u srednjem toku Drine.

EPBiH se žalila na Zirojevićevu odluku, ali je on 08.06.2010. donio Rješenje kojim je odbacio žalbu EPBiH na njegovu raniju odluku da se ta firma treba obratiti Vladi RS „kao nedopuštenu“.

Istim Rješenjem Zirojević ponovo upućuje EPBiH na Vladu RS, predstavljajući tako Republiku Srpsku kao vlasnika hidropotencijala na Drini. (EPBiH je nastavila sa žalbama i procesi su još u toku).


Tačno tri godine nakon Zirojevićeve odluke, Dodik samoinicijativno u cijeli projekat izgradnje HE na srednjem toku Drine uvodi Elektroprivredu BiH i Zlatka Lagumdžiju, čime potire ranije odluke Vlade RS, ali i Ministarstva za spoljnu trgovinu i ekonomske odnose, čije je Rješenje bilo potpuno u korist interesa ovog entiteta.

Jednostavnije rečeno, Dodik je u projekat, koji je trebao biti relizovan u trouglu RS-Srbija-Italija, sada uveo i Federaciju BiH. On je to učinio bez saglasnosti bilo koje institucije RS, djelujući kao da je cijela rijeka Drina njegovo privatno vlasništvo.

"Našli smo danas formulu da i Srbija i BiH treba da rade zajedno na Drini, uz saradnju sa stranim partnerima", rekao je Zlatko Lagumdžija lider SDP-a BiH nakon sastanka sa Miloradom Dodikom, čelnikom SNSD-a.
Lagumdžija je još rekao da su zajednička ulaganja u sliv srednja Drina „projekat vijeka, na kojem će raditi vlade Republike Srpske i Federacije BiH“.

Dodik je rekao da je ovaj projekat isplativ samo u varijanti kada je dogovoren sa italijanskim partnerom.
"Projekat ima perspektivu i ovo je jedini način da se nešto napravi na Drini", rekao je Dodik.


Nakon svega jasno je da je Milorad Dodik „srbenda“ sve dok mu se srbovanje ne nađe kao prepreka njegovim ličnim interesima.

Tako je bilo i sa „srbovanjem“ oko struje iz Drine - kada mu je zatrebao Lagumdžija za taj posao, odmah ga je prigrlio (i EPBiH sa njim) odričući se Mirka Šarovića, ali i svog ministra Mladena Zirojevića, koji je prije tri godine donio odluke koje su bile potpuno u interesu RS. Sve te odluke Dodik je prije par dana izbrisao.

Možda je najbolje objašnjenje za ovako naglo okretanje „ćurka“ dao Dodikov tekući i najsvježiji poslovni partner Lagumdžija, koji je u emisiji „Pošteno“ FTV-a izjavio: “Kada Italijani naprave HE, struju ćemo izvoziti po 120 evra po megavatu, a sada je izvozimo po 40-50 evra po megavatu“.

Pitanje glasi: Zbog čega Dodik i Lagumdžija već sada ne izvoze struju po cijeni od 120 evra po megavatu?!