уторак, 8. октобар 2013.

Отворено писмо Тихомира Глигорића Милораду Додику - Ви сте моје највеће разочарење, јер штитите криминалце

Нисам вјеровао да ћу морати на овај начин да Вам се обраћам, јер сам човјек који воли да другога гледа у очи када му говори. На жалост, Ви сте  одабрали  овакав начин комуникације тиме што нисте одговорили ни на једно од писама које сам Вам упутио у последњих пар мјесеци. Ипак, ствари о којима сам Вам тамо говорио исувише су озбиљне да бих преко њих олако прешао и заћутао, јер ми савјест то не дозвољава.

Ради се, није тешко погодити, о криминалу, корупцији и непотизму који су досегли такве размјере да постају питање опстанка Републике о којој стално причате, али и о крупним стратешким питањима која такође могу угрозити њене интересе.

Не можете рећи да нисте обавјештени, четри године сам Вас упозоравао на појавне обликенаводио имена и презимена актера из  криминалног миљеа, указивао на злоупотребе и погубне размјере криминалних радњи. Подносио сам и кривичне пријаве против тих особа, у установи којом сам руководио - Геодетској управи, покренуо сам низ суспензија, дисциплинских поступака, кривичних пријава против актера из криминалне мреже по институцијама Републике Српске. Епилог тих мојих напора је чињеница да сте ме Ви лично смјенили са те позиције, а да су сви они на које сам Вас упозоравао у Управи заузели још боље позиције и сад несметано и суверено владају.

Предсједниче Додик, криминализација и непотизам у Републици Српској пријете да је уништеда јој исисају крв и оставе празну љуштуру гладним и превареним људима. Свједоци смо чињенице да постоје добро организоване и међусобно повезане мреже људи који су плански и смишљено распоређени у свим релевантним институцијама Републике Српске, а то значи и институцијама које би требале да брину о заштити и развоју општих интереса државе. То је довело до успостављања приватне државе, у којој су се интересне, криминогене и "рођачке" структуре људи повезале до нивоа да управљају свим институцијама у интересу тих структура.

Једно од мјеста на којем се све те мреже криминогених и приватних интереса неизбјежно укрштају, и без које не могу да реализују своје, на превари засновано богаћење, јесте Геодетска  управа и њена  евиденција некретнина. Наимесвака криминална активност отимања и пљачке државне имовине, земље, шума, вода, рудног богатства, грађевинског земљишта по градовима, фабрика, хотела, пословних простора, спортских објеката, мора проћи процедуре уписа у евиденције Геодетске управе. Зато је Управа увијек била посебан предмет интересовања криминогених структура у жељи да у њој нађу своје упориште. Нисам био дио те приче, а моје инсистирање на успостави модерне јединствене евиденције некретнина, која на најефикаснији начин уводи ред у ову област, није било прихватљиво Вашим бизнисменима са сумњивим власничким листовима.

А тек  најважнија државна питања у вези са пописом, државном  и војном имовином, међуентитетском  линијом  разграничења  и државном  границом о којима сам Вам као Предсједнику писао, будући да сам као директор Геодетске управе био укључен у процесе рјешавања ових питања и благовремено Вас упозоравао на могуће посљедице одређених рјешења. Вјероватно сте ми и то замјерили и одлучили да ме замјените послушнијим кадровима који се неће мјешати у свој посао.

Господине Додик, једно од мојих највећих разочарења сте Ви лично, али то ништа мање нису ни остали партијски другови који, част изузецима, нису смогли храбрости ни да ме назову. Зар је толики страх завладао у СНСД-у да нико не смије ни да помисли, а камоли уради нешто што шефу не би било по вољи? Да ли сте такав СНСД жељели? Од највеће и најснажније странке којој су прилазили многи са надом да ће сачувати Републику и економски је опоравити, пред очима огорчених грађана претвара се у кумовску, аутократску, однарођену и тајкунску партију.

Зашто се у СНСД-у не смије говорити о горућим питањима? Зашто сте дозволили да огроман број поштених, обичних чланова СНСДзасјени шачица бахатих и непоштених? Зашто се гуши слобода мисли и аргументоване критике унутар странке? Зашто су Вам полтрони дражи од људи који имају своје мишљење и своје достајанство?  Зашто сте дозволили паралелизам у свим институцијама и отуђене центре моћи? Зашто се декларативно залажете за борбу против организованог криминала, а у стварности чините све да истражни органи не процесуирају финансијске моћнике који су са Вама или око Вас? Зашто монтирате процесе и стварате медијске афере тамо гдје нема никаквог основа за  исте? Зашто се пишу закони  за политичкоинансијску олигархију, а не  закони у функцији општег интереса? Зашто је застала највећа реформа у области земљишне администрације којом би се кроз јавно излагање практично извршила јавна инвентура у области некретнина? Зашто сте у аферама  Пољопривредна школа, Пицин парк, Аутопревоз, Дом Врањешевић дозволили да побједи земљишна мафија?

Предсједниче, као што и сами знате нема неугодних питања. Постоје само неугодни одговори. Ако нисте хтјели да на ова одговорите мени, позивам Вас да одговорите нашој јавности која заслужује ту врсту поштовања.

Као и досад, досљедно и искрено,
Др Тихомир Глигорић