понедељак, 9. септембар 2013.

Kraljević i dalje gospodari Vlasenicom kao svojim spahilukom; SDS u mišijoj rupi

piše: Slobodan Vasković

Mićo Kraljević jeste izgubio lokalne izbore u Vlasenici, ali je ostao apsolutni gospodar tog kraja. I dalje žari i pali, razrješava i postavlja direktore, ima namjeru da smjenjuje nadležne u policiji, a SDS, koji je na vlasti i u Vlasenici i u Šekovićima, ne čini ništa da situaciju promijeni i stane u kraj kriminalu i korupciji. Nerijetko su i njihovi visoki funkcioneri i njima bliske osobe “u talovima”. Krenimo redom.

Vlada RS proteklih godina uložila je desetine miliona maraka u kupovinu propalih preduzeća. Malo koja od nanovo podržavljenih firmi je uspjela da krene sa prozvodnjom i počne pozitivno da posluje, tako da je ova akcija izvršne vlasti doživjela potpuni fijasko. Milioni su nestali, radnici ostali neuposleni, a firme propale kao i prije intervencije Vlade RS.

Međutim, bilo je i izuzetaka, poput firme „Novi elastik“ iz Vlasenice, koja je uspjela da ostvari kvalitetne rezultate i pozitivno da posluje.

„Novi elastik“ formiran je 2009. godine, nakon što je raniji „Elastik“ otišao u stečaj, a Vlada RS uložila 590 hiljada KM u kupovinu te propale firme.

Nakon tri godine mukotrpnog rada, „Novi elastik“ je poslovnu 2012. završio sa pozitivnim finansijskim bilansom.

Nedeljko Sokanović, sada već bivši direktor te firme, u martu je SRNI izjavio da je „Novi elastik“ na kraju 2012. godine ostvario pozitivan finansijski bilans, “prvi put od kada je formiran kao državna firma”, i dodao da dobit iznosi nekoliko hiljada KM.

“Prvi put izašli smo na tržište EU gdje smo ostvarili prihod od 101.899 KM. Ukupan prihod u 2012. godini je 313.637 KM i za više od 65 odsto je veći nego u prethodnoj godini. Sa 31. decembrom uspjeli smo da isplatimo sve plate zaposlenima, kao i poreze i doprinose“, objasnio je tada Sokanović.
(Firma trenutno zapošljava 18 radnika).

Sokanović je postigao odlične rezultate, isplaćivao redovno plate, a nagrađen je smjenom sa pozicije direktora.

Formalni razlog je što je nestranačka ličnost, a suštinski je za rubriku vjerovali ili ne: Sokanović je smijenjen da bi gospodar Vlasenice i presuđeni kidnaper Miroslav Mićo Kraljević mogao besplatno točiti gorivo.

Kraljević je godinama, između ostalog, sebi točio gorivo na račun Doma zdravlja Vlasenica. Tako je nedavno za samo 15 dana nasuo goriva u vrijednosti od 1000 KM. Sve to mu je omogućila direktorica Doma zdravlja Slavica Glišić. Interesantno je da je na pumpu sa Kraljevićem išla glavna sestra Mirjana Palangetić (dodijelio joj stan), koja je potpisivala račune.

Trajalo je to do blokade računa Doma zdravlja, koja je dovela do toga da ova ustanova nije imala goriva da teško oboljelog pacijenta od celebralne paralize prebaci do Banjaluke, pa je opština morala da priskoči u pomoć i natoči gorivo za hitnu.

I nikom ništa. Kraljevićeve akcije u Banjaluci i dalje su ogromne.
Slobodan Stanić, bivši ministar zdravstva, nedavno je bio u Vlasenici i pod Kraljevićevim uticajem  preporučio da se sociolog Bojan Popović primi u Dom zdravlja. Popović je budući zet Kraljevića, čija kćerka studira u Milanu.

Dugovanja Doma zdravlja Vlasenica za struju su 160 hiljada KM, za doprinose 350 hiljada KM, a plata je već odavno umanjena za 40 posto. Ali, naći će se mjesta za Popovića, iako se nema ni za goriva.

Vratimo se firmi “Novi elastik” i smjeni uspješnog direktora Sokanovića. On je platio “glavom” zbog goriva, ali i i Kraljevićeve  borbe za “prava slabijeg pola”.

Kako bi riješio problem benzina, i spojio ugodno sa korisnim, Kraljević je smijenio Sokanovića da bi osigurao kvalitetno namještenje svojoj izuzetno izuzetno bliskoj prijateljici Jeleni Pepić, koja je prije četiri mjeseca otpuštena iz opštine.

UO “Novi elastik”, koji čine Zorica Golić, Gordana Trampić i Ilija Martinović (sve Kraljevićevi ljudi) Pepićevu je postavio na mjesto direktora 12.07. ove godine. Tako će Kraljević sada imati dovoljno novca za troškove.

Kraljević postavlja i u vlaseničkoj policiji, gdje za šefa upravno - pravnih “gura” Sanju Ostojić Stanimirović, koja ima pravni fakultet upitne vjerodostojnosti iz Srbije, nostrifikovan u Federaciji BiH.

Kraljević je, tvrdi se, preko članova kabineta Milorada Dodika poručio ministru policije Radislavu Jovičiću da Ostojić-Stanimirović mora biti primljena, “da on ne bi progovorio”.

Kraljević stvarno brine o slabijem polu, jer je svojoj favoritkinji asfaltirao put od pet kilometara do kuće u selu Stevanovići. I to bez obzira na činjenicu da se u tom selu nalazi samo kuća njenog oca.

Ostojićeva je bitna, jer je predsjednik opštinske Izborne komisije.

Kraljević kontroliše policiju u Vlasenici i to preko Muamera Ferhatovića, zamjenika komandira PS Vlasenica.
Ferhatović je bio jedan od organizatiora šverca stoke, preko Drine, na kojem su nelegalno zarađeni milioni maraka.

U akciji pod nazivom “Skela”, koju je izvela SIPA, 10. juna ove godine, uhapšeno je 58 lica, a među njima i Branko Prodanović, nećak Lazara Prodanovića, visokog funkcionera SNSD-a.
Branko Prodanović, jedan od organizatora šverca stokom, nije pritvoren zahvaljujući stričevoj intervenciji, a mjesec dana nakon privođenja u Bratuncu je teško pretukao svjedoke u ovom predmetu. I opet nije uhapšen, već je pobjegao policiji.

Iako SIPA ima sve dokaze o umiješanosti Ferhatovića u šverc stokom, ali i druge teške kriminalne radnje, njega niko niti hapsi, niti privodi. (Valjda čekaju da “sredi” svjedoke, poput Prodanovića).

Ferhatović koristi tu situaciju i preko kriminalnih grupa koje kontroliše pravi incidente u Vlasenici, kako bi “dokazao” da je bezbjednosna situacija loša.

Cilj tih akcija je da se skloni Radoslav Sekulić, komandir policije, koji nije po volji Kraljeviću, jer nije htio učestvovati u prevarama sa ličnim kartama na prošlim izborima.

Posebna priča i to otužna je vlasenički SDS, koji vodi opštinu od oktobarskih lokalnih izbora prošle godine. Pokazali su se potpuno nesposobnim, jer ih je Kraljević nabio u mišiju rupu. U kampanji su obećavali i najavljivali revizije u preduzećima, ali nije urađena ni jedna jedina. Vlaseničani su duboko razočarani novom opštinskom vlašću.

P.S. Policajci na čelu kriminalnih grupa u Šekovićima
Situacija u Šekovićima je dramatična. Visoki funkcioneri tamošnje policijske stanice imaju svoje kriminalne grupe koje kontrolišu. Oni ih “iznajmljuju” istim takvim grupama u Federaciji BiH, gdje kradu za njihov račun. Kriminalne grupe iz Federacije im to vraćaju kradući na teritoriji opština u Birču, koje su u RS.

Tako su lopovi iz Busovače opljačkali radnju u centru Šekovića u vlasništvu R. P. i ukrali 30 stihl motorki vrijednih 50 hiljada KM. Vlasnik je saznao ko su kradljivci, našao ih u Busovači i rekao im da ih neće sudski goniti, zahtijevajući zauzvrat da mu kažu po čijem nalogu su to učinili. Rekli su mu da su za posao dobili 5.000 KM i da su motorne testere ostavili u Šekovićima, kod grupe koju kontroliše visoki policijski funkcioner.
Kada je R.P u Šekovićima saopštio šta mu je rečeno u Busovači,
 iz samog vrha CJB Bijeljina uslijedio mu je poziv i zahtjev da “ne talasa”. Zatalasao je, nakon čega mu je upala Poreska uprava i kaznila ga sa tri hiljade maraka.