уторак, 3. септембар 2013.

Džombić naredio sakrivanje izvještaja o kriminalu u „Birču“

Piše: Slobodan Vasković

Vlada Republike Srpske je još polovinom 2006. godine imala sve informacije o tome da „Birač“ putem povezanih firmi izvlači novac iz Republike Srpske i da je na djelu velika utaja poreza i pranje para.

Prema višestruko potvrđenim saznanjima, čim je postao ministar finansija Aleksandar Džombić je 2006. godine zatražio kontrolu poslovanja „Birča“. Inspektori Poreske uprave su otišli u tu kompaniju, uradili kvalitetan posao i utvrdili da je utajeno 16 miliona maraka poreza.

Nakon što su utvrdili utaju poreza, inspektori su obavijestili Džombića o svojim nalazima i dostavili mu detaljan izvještaj o malverzacijama u „Birču“. 

Džombić je poslije toga pozvao nadležne iz Poreske uprave i rekao im da je tačno da Litvanci duguju novac RS, ali da taj uzvještaj treba da se skloni.
„Treba sa Litvancima napraviti novi ugovor da se taj porez ne plati“, rekao je tada Džombić najodgovornijim funkcionerima Poreske uprave RS.

Predsjednik Vlade RS tada je bio Milorad Dodik.

MUP RS vodi intezivnu istragu o malverzacijama u Fabrici glinice „Birač“ iz Zvornika, a prema tvrdnjama upućenih, ova istraga će "doći" do Džombića.

Ministar unutrašnjih poslova RS Radislav Jovičić nedavno je izjavio da će istraga trajati nekoliko godina, ali se pri tome nije izjasnio da li će proći isto toliko vremena prije nego što bude uhapšen neko zbog malverzacija u „Birču“.