петак, 30. август 2013.

Krajišnik: „Ne znam zašto je doček organizovan. Ja sam ipak ratni zločinac“!

Piše: Slobodan Vasković

„Kao da sam došao sa onog svijeta“, rekao je za RTRS Momčilo Krajišnik po slijetanju na banjalučki aerodrom.

Pogriješio je. Došao je na onaj svijet i to ravno u pakao. Čijem je formiranju itekako lično doprinio.

Nikom iz političkog života RS nije stalo do Momčila Krajišnika lično; Krajišnika koji se upravo vratio iz zatvora u Londonu nakon što je izdržao dvije trećine od 20 godina kazne, na koliko ga je Haški tribunal presudio za ratne zločine počinjene na teritoriji BiH.

Haški tribunal je vrlo vrlo loš sud, njegov rad obilježilo je niz skandala, postupaka koji imaju veze sa svim i svačim osim sa pravom i pravdom; Haški tribunal presudio je gotovo sve optuženike srpske nacionalnosti na drakonske kazne i oslobodio gotovo sve optuženike hrvatske i bošnjačke nacionalnosti odgovornosti za ratne zločine; taj i takav Haški tribunal sve poratne vlasti RS su priznavale i priznaju, intenzivno su sarađivale sa njim i još prije nekoliko godina ispunile sve obaveze prema njemu. A te obaveze podrazumijevale su i hapšenje lica srpske nacionalnosti po potjernicama Haškog tribunala.

Istovremeno, te iste (sve) vlasti decenijama tvrde da je Haški tribunal „antisrpski sud, ustanovljen da bi Srbe kao narod satanizovao; sud koji podržava stereotip da su Srbi isključivo loši momci, politički sud...“!

Ako je tako, zašto su sarađivali sa njim?

„Viša sila“, uvijek glasi odgovor. I zaista, sila Boga ne moli, saradnja je morala biti intenzivna i, pokazalo se, i uspješna. Jer, nema tog političara iz RS koji nije bar jednom rekao “Mi smo svoje obaveze prema Tribunalu ispunili u potpunosti. I tačka“.

Ok; sarađivati se moralo zbog „više sile“, ali niko nije vlastima RS branio da maksimalno pomognu odbranu optuženih za ratne zločine-finansijski, brigom o njihovim porodicama, dokumentacijom, svjedočenjima...

Sve vlasti gotovo da nisu ništa učinile po tom pitanju; sve vlasti vrlo vrlo vrlo malo su pomogle odbrane optuženih, dejstvovale su jedino kada su morale, za razliku od Hrvatske i Srbije, kao i Federacije BiH.

Svim vlastima RS do Haških optuženika bilo je stalo koliko i do „lanjskog snijega“ i sve i jedan predstavnik vlasti, bez obzira na boju dresa, kliknuo je po nekoliko puta „Odgovorni za ratne zločine trebaju biti procesuirani i kažnjeni“!

Nerijetko smo imali priliku pročitati kako je srpski optuženik Taj i Taj, hrvatskom/bošnjačkom optuženiku Tom i Tom, „donosio kafu, namještao krevet, čistio ćeliju“, a zauzvrat bi dobio novac za cigarete ili dopunu za telefon.

Sve to, uz kafu i u čistim kancelarijama, čitali su i srpski političari i nije im palo na pamet da se uhvate za svoj džep, za budžet (u nekom značajnijem obimu) i pomognu optuženicima srpske nacionalnosti da izbjegnu zatvorska poniženja.

Danas nam, nakon što je Krajišnik odrobijao 13,5 godina, objašnjavaju zašto je on nevin! Da ti pamet stane, pa što to ne objasniste u Hagu?

Broj onih koji su učinili sve da izbjegnu svjedočenja u korist odbrane optuženih je ogroman! Takvih je desetine i desetine.

I takvi su bili i prema Momčilu Krajišniku, kojeg danas dočekuju kao olimpijskog šampiona na 100, 200, i štafeti 4x100 (s tim što je on sve sam istrčao), iz Londona. Uz direktan prenos.

Vladin avion, vladin helikopter, vladin aerodrom, SDS-ove Pale, promenada, hiljade na ulici... stigao je čovjek koji je odrobijao kaznu za ratne zločine! Dočekali su ga i sve mu podastrli oni koji nisu ništa učinili da on ne bude presuđen, premda svi uzvikuju kako je „ležao nevin“.

Niko ne pominje 97., niko ne pominje Smrtiće, niko ne pominje optužbe da je Krajišnik nakon Dejtona prvi iselio svoju porodicu iz Sarajeva, niko ne pominje kriminal, naftu, nepotizam, Krajišnikovo insistiranje na nesposobnjakovićima i lopovima u vlasti... Disonantni tonovi gotovo da ne postoje. O Krajišniku i oni koji su ga udaljili iz SDS-a i oni koji su ga uvijek slavili i oni koji su ga pritvorili u hotelu Bosna, govore sve najbolje. Kao da je umro.

Jedno s drugim ne ide. Šizofreno je. Haotično je. Nepojmljivo je.

Šta bi sa „višom silom“, sa kojom treba živjeti i kada prođe mamurluk, nakon „proslave“?

Reći ćete da ste se šalili? Podvićete rep i kičmu pred Strancima i izvinjavati se, kao prebijeni kučići? Pozivati se na Hrvatsku, na Federaciju?

Pa da li Vama Hrvatska i Federacija diktiraju politiku ili ste autonomni u tome?

Što se ne ugledaste na Srbiju, gdje, nedavno, niko nije dočekao Jovicu Stanišića, a oslobođen je?


„Znaš, Stanišić se mnogim zamjerio“!
A Krajišnik nije?
„Pa jeste i on, ali dočekali bi ga Oni“?
Koji Oni?
„Pa Vlada“?
Pa zar to nije naša vlada?
„Pa jeste, ali Dodik bi to iskoristio...“?!
Pa zar on nije i Vaš predsjednik?
„Pa i Dodik je dočekao Biljanu, iako je ratni zločinac. Nismo mogli drugačije“.
Kako je Plavšićeva ratni zločinac, a Krajišnik nije. Isti sud ih je sudio?
„Pa...“...

Ne vrijedi dalje razgovarati. Čemu?

Zvanični Beograd odlučio je da završi sa ratom i okrene se Srbiji i Srbima i građanima Srbije, budućnosti. U ormarima nema više kostura. Zato je Stanišić došao sam. Završio svoje u Hagu i otišo kući. Kao i general Ojdanić.

Ovdje svi sve čine da se rat nastavi.

Zato su i priredili doček. Ne Krajišniku, već sebi. Krajišnik je, po slijetanju pokazao, da mu do dočeka nije bilo. Džaba. On je povod, da bi oni slavili sebe. Pokazali se narodu, istakli da su odlučni da rat ovdje nikada ne završi...

Zato danas pucaju Krajišnikom. I to iz svih oruđa i oružja. Raketiraju nas njim gdje stignu. Neselektivno. Bez milosti.

Zašto? Da bi se pokazali ravnopravni drugim narodima koji su, takođe, svoje „heroje“ dočekivali?

Taman posla. Jedino im je bitan njihov mali lični politički interes.
„Ali narod bi nam zamjerio“!

Ispade da ih je narod natjerao na sve ovo?! Kako ih ne natjera da ne kradu, da ne lažu, da ne prodaju u bescijenje narodno?

Briga njih za narod! Da im je do naroda niko od njih ne bi dočekao Krajišnika. Ostavili bi ga na miru; i njega i porodicu mu.

Da im je do naroda, raskinuli bi zauvijek sa ratom i tom pričom; ne bi „slavili“ presuđene, ne bi ih trošili još jednom; da im je do naroda niko od njih ne bi bio na Palama, niti bi Krajišnik vidio vladin avion i helikopter, sem na TV, niti bi bio u direktnom prenosu!

Dočekali su Krajišnika. A nemaju pojma šta će sa njim. Još manje šta će sa narodom.

„Ne znam zašto je doček organizovan. Ja sam ipak ratni zločinac. I moram u revizionom postupku dokazati istinu“, rekao je za RTRS Krajišnik na banjalučkom aerodromu, eksplicitno pokazjući da je „dočekan“ bez njegove volje.

I takav kakav jeste pokazao je da ima više razuma od svih onih političara koji su ga „dočekali“ i koji RS „vode“.