четвртак, 29. август 2013.

Dosje Jerinić (2): Dobit firme „Info 5“ za pet godina povećana 1745,5 puta ili 174.554 posto; samo od opštine Teslić inkasirao 126.360 KM za tri godine

Piše: Slobodan Vasković


Firma ima 4 uposlena radnika, (nije baš kao „Grand trade“ Mileta Radišića koji sa istim brojem zaposlenih pravi objekat od 250 miliona), ali sasvim solidno posluje.

Prije nego li krenemo o poslovanju, ona 4 radnika godišnje naplaćuju 84.600 (za 2012. godinu). To je bruto iznos, a mjesečno je to 7050 KM bruto za 4 radnika, što znači da je po radniku 1762,5 KM (opet bruto), a neto plata je oko 1000 KM.

Realno je da direktorica firme ima oko 2000 KM, pa ona tri radnika podijele ostatak od 2000, te svaki dobije neto 666,666 KM.

Riječ je o firmi „Info 5“ d.o.o. Banjaluka, čiji su vlasnici Dragan Jerinić i njegova supruga Brankica Tejić-Jerinić, koja je, ujedno, i direktorica firme.

Firma je osnovana januara 2008. godine, a pregled njenog poslovanja u proteklih pet godina (2008.-2013.) zorno pokazuje rast priliva firme: 2008 godine, kada je osnovana, ostvarila je ukupan prihod od 176.593 KM, a zarada/dobit Jerinićevih na kraju te godine iznosila je čiste 42 KM (četrdesetdvije marke). Iduća godina nije im bila dobra, jer su poslovali sa gubitkom, da bi 2010. godine neto dobit iznosila 1.264 KM, dok su na kraju 2011. zaradili 4.053 KM.

Do prave eksplozije zarade/dobiti Jerinićevih dolazi 2012. godine. Tada je „Info 5“ praktično uduplao prihod - sa 209.179 KM (koliko je on iznosio 2011.), na respektabilnih 422.272 KM prošlog ljeta, što je porast od više od 100 posto. Preciznije, baš ga je krenulo, pa je taj postotak povećanja prihoda firme ravno 101,87%. A recesija je bila na vrhuncu. Sjajno poslovanje, nema šta.


Prihod firme se uduplao, ali je zarada Jerinićevih te 2012. godine postala, najblaže rečeno, vrtoglava, jer im je ostalo čistih para 73.313 KM (sedamdesettrihiljadetristotrinaest maraka). Da ne bi bilo zabune, to je neto suma nakon svih plaćenih obaveza, koju su Jerinićevi mogli da podignu u novoj 2013. godini.

Za samo pet godina neto zarada Jerinićevih (2008.-42 KM; 2012.-73.313 KM) povećala se 1745,5 puta ili 174.554 posto (stosedamdesetčetirihiljadepetstopedestčetiri posto), ako više volite. Fascinantno, a treba imati u vidu da su Jerinićevi suvlasnici milionski vrijedne firme „Megaelektrik“, kao i da uz sve to on stiže i da radi u „Nezavisnim novinama“ i još bude predsjednik takozvanog Udruženja novinara RS. Bez dileme, vrijedan dečko koji jako jako jako mnogo zarađuje.
 
Ukupne obaveze firme „Info 5“ su, na kraju 2012., iznosile 471.349 KM, od čega je 99.589 KM dugoročnih obaveza, (lizing, a riječ je najvjerovatnije o dva nova pežoa kupljena za njega i suprugu). Ostala kratkoročna zaduženja su 371.760 KM.  Njihova firma je posudila 96.504 KM, a do kraja te godine nije ih vratila.

Gro poslovanja ostvario je na domaćem tržištu, a svjetska ga još nisu ugledala, što ne znači da neće.  

Kada se sagleda u kolikoj mjeri je uspješna ova Jerinićeva firma (drugu-Megaelektrik ću predstaviti u narednim tekstovima), logično je pitanje šta će onda vajnom novinaru, koji je već postao tajkun srednje veličine, posao u „Nezavisnim novinama“ i tzv. Udruženju novinara RS?

Upravo tu je kvaka, jer Jerinićeva snaga leži u „Nezavisnim novinama“, bez kojih on ne znači ništa. Referentnost te novine i snaga njenog vlasnika Željka Kopanje, koje je Jerinić (mahom bez Kopanjinog znanja) maksimalno upotrijebio i omogućili su njegovoj firmi „Info 5“ izvrsno poslovanje. Kada svi grcaju zbog krize i jedva sastavljaju kraj sa krajem, Jerinićevi hladno ostvare neto dobit u vrijednosti od gotovo četvrtine prihoda svoje firme. I zidaju kuću od 600.000 KM.

Jeriniću je posao u „Nezavisnim novinama“ neophodan kao ulaznica/zlatni džoker za sve institucije, javna preduzeća, moćne firme..., jer mu omogućava da sa sobom nosi „duh Kopanje“, koji je, bez sumnje, jedna od najuticajnijih ličnosti u RS.

Ne treba zaboraviti ni Jerinićevu (pre)bliskost sa vladajućom oligarhijom i nepodijeljenu podršku Režimu, što mu je, svakako, dodatno otvorilo brojna vrata, ali bez „Visa kartice NN“, ona ne bi bila toliko široko otvorena. Možda ponegdje tek odškrinuta.

Jerinićeva firma “INFO 5” bavi se izdavačkom djelatnošću i njeno “čedo” je mjesečnik “DOM INFO-časopis za porodicu”, koji se, mahom, bavi uređenjem objekata. Glavna i odgovorna urednica tog “prestižnog” časopisa je, pogađate, Brankica Tejić-Jerinić.

Cijene reklamnih usluga u časopisu su frapatno visoke i iznose od 300 KM pa do čak 2500 KM. Jerinićevi pišu i PR tekstove (što će reći pohvalne bajke), a od broja strana epiteta iz njihovog pera zavisi i cifra za te hvalospjeve.

Očito je da smatraju da je svaka njihova riječ zlatna, jer, prema njihovom zvaničnom cjenovniku (www.dominfo5.com), strana PR tekstova u listu “DOM INFO” košta 5.000 KM (pet hiljada KM), a četiri strane čak 15.000 KM (petnaesthiljada maraka).

Papreno, nema šta, ali nije mala stvar da te hvali i o tebi piše “kolumnista” Nezavisnih novina Dragan Jerinić (o meni “piše” besplatno, što me čini srećnikom)!

Cijena “porodičnog časopisa” Jerinićevih je 10 maraka (novinu dobijete fino umotanu u celofan, baš kao što je najobičniji celofan i aktuelna “proevropska” Jerinićeva “spisateljska” faza), a prepun je reklama i PR tekstova, što je zapanjujuće s obzirom na činjenicu da to glasilo gotovo niko i ne čita. Prodaju mjesečno najviše 250 primjeraka, što im nije dovoljni ni štampu da pokriju. A štampaju se u Grudama (“Grafotisak”), a ne u Banjaluci, iako i ovdje imaju štamparije koje mogu odštampati tako zahtjevnu novinu.   

Osnovano se postavlja pitanje da li se brojni privrednici oglašavaju u Jerinićevom časopisu zato što im je vrlo bitno da to (možda) pročita nekih 250 čitalaca ili zbog Jerinićeve “reputacije” oštrog novinara Nezavisnih novina? Zaključite sami.

Postavlja se i pitanje kako je sa tako jadnim tiražom Jerinić dogurao do astronomske zarade od 73.313 KM na kraju prošle godine.

Tu malu tajnu otkriva nam sajt njegove firme, koji je, nema sumnje, vrlo informativan.

Bitne su sljedeće informacije, objavljene na sajtu www.dominfo5.com:   “INFO 5”, pored izdavačke djelatnosti, bavi se osmišljavanjem, organizacijom i realizacijom marketinških kampanja i PR-a za kompanije. Pored izdavanja časopisa, preduzeće provodi PR kampanje za ZTC "Banja Vrućica", "UniCredit Bank Banja Luka", "Mikrofin", "Balkan Investment Bank", i "Mlijekoprodukt". Takođe, preduzeće je kreiralo i provodi informativnu kampanju za opštinu Teslić u kojoj, između ostalog, priprema, uređuje i izdaje bilten. “INFO 5” kreira i provodi marketinške kampanje, od izrade vizuelnog identiteta do zakupa prostora u medijima”.

Uočljivo je da su Jerinićevi radili PR za mafijašku “Balkan investment banku”, preko koje su Litvanci oprali stotine miliona maraka i, uz to, oteli građanima RS najmanje 70 miliona budžestkih para.

Možda je sada jasnije zašto “veliki” novinar Dragan Jerinić nikada slovo da napiše o kriminalu u toj banci ili, pak, o načinu privatizacije Banje Vrućice, koji je sve, samo ne zakonit. A i kako bi, kada mu rukovodstvo Banje izmiruje brojne račune, ali o tome u nastavcima koji slijede.

Poslao sam upit novom rukovodstvu “Balkan investment banke” da mi odgovore koliko novca su isplatili Jerinićevoj firmi, ali nisu mi poslali ni riječ. Što me uopšte ne čudi, a vjerujem ni vas.

Veoma je bitan i sledeći citat sa sajta “Info 5” koji glasi:” preduzeće je kreiralo i provodi informativnu kampanju za opštinu Teslić u kojoj, između ostalog, priprema, uređuje i izdaje bilten”!


Uputio sam u opštinu Teslić upit o vrijednosti njihove saradnje sa Jerinićevom firmom i dobio odgovor iz kojeg se vidi da je za prve tri godine ugovora “Info 5” inkasirao ravno 126.360 KM.

Na osnovu vašeg upita dostavljamo vam sledeće informacije:
1.   “Info 5” je angažovan na poslovima informativne kampanje, praćenju događaja na teritoriji opštine Teslić, pisanju tesktova, te pripremu, izradu i distribuciju novinskog biltena opštine od 2010. godine.
2.   Visina realizovanih ugovora i broj biltena za štampanje (sa jediničnom cijenom):
2010./11. god. (ugovorenih 36.000 komada) iznos 42.120 KM (cijena po kom. 1,17 KM
2011./2012. god. (ugovorenih 36.000 komada) iznos 42.120 KM (cijena po kom. 1,17 KM
2012./2013. god. (ugovorenih 36.000 komada) iznos 42.120 KM (cijena po kom. 1,17 KM

Sredinom 2013. godine došlo je do smanjenja jedinične cijene na 0,80 KM.
Prema preduzeću Info 5 opština Teslić je tokom trajanja ugovora redovno je svoje obaveze na mjesečnom nivou”, odgovoreno mi je iz Teslića.

Važno je uočiti sljedeće stvari: Jerinić je sa opštinom Teslić potpisao ugovor 2010. godine kada je na njenom čelu bio načelnik iz SNSD-a Savo Kasapović, a nastavio je saradnju i kada je u Tesliću pobijedio SDS-ovac Milan Miličević. Nije ga omelo ni smanjenje vrijednosti ugovora, a očito je da “nema gadljivosti”. A valjda je i jasno zbog čega nije ništa napisao o pljački firme “Nova borja”.

Još važniji su sljedeći navdi iz odgovora: “Info 5 je angažovan na … pisanju tekstova… novinskog biltena opštine od 2010. godine”.

“Veliki” novinar Jerinić piše za opštinski bilten?! (Očekujem njegov vrlo dramatičan tekst o predstojećoj Ovnovijadi!). Da se razumijemo, nije to nikakva sramota niti nipodaštavajuće, ali sramno jeste kada je u pitanju Jerinić koji već godinama svima drži slovo o “nezavisnom novinarstvu, profesionalnom djelovanju”, (i blablabla), a on sam niti je nezavisan, niti je profesionalan, niti je novinar, već je osoba koja je novinarstvo zloupotrijebila na najgori mogući način omogućavajući sebi enormnu zaradu poslujući u najužoj mogućoj sprezi sa strankama i političarima. I pri tom ne bira između SNSD-a, SDS-a i ostalih partija! (nastaviće se)