четвртак, 22. август 2013.

Komentarisala ne komentarisala, Cvijanovićeva će biti smijenjena u septembru

Piše: Slobodan Vasković

Premijerka Željka Cvijanović biće smijenjena u septembru. To je definitivna odluka vrha SNSD-a i samo čudo može ostaviti Cvijanovićevu na čelu Vlade RS.

Sama Cvijanovićeva nije demantovala informaciju o tome da će biti smijenjena, premda je, na novinarsko pitanje o tome, rekla da neće da komentariše “kafanske i blogerske priče”.

To što neće da komentariše blogerske priče (kafanske me ne interesuju), nikako ne znači da ona ostaje u premijerskoj fotelji, niti da je demantovala informaciju o njenoj smjeni, koju sam objavio prije dva dana.

Cvijanovićeva u svojoj izjavi, datoj u Beogradu nakon sastanka sa premijerom Srbije Ivicom Dačićem, ne komentariše, ali i ne demantuje tvrdnje o tome da će biti smijenjena.

Uostalom, pažljivo pročitajte njenu izjavu emitovanu na BNTV, pa ćete se i sami uvjeriti u to.

Sad kad bih ja komentarisala kafanske i blogerske priče, to bi bilo neozbiljno za bilo kojeg premijera. Ali, u svakom slučaju, moram da vam kažem- moj lični i politički stav je takav da kad god se ukaže potreba treba da se izvrši rekonstrukcija Vlade, a pogotovo ako mjesto premijera i dominantna većina tamo pripada stranci iz koje ja dolazim, SNSD, tako da moram da kažem da je to moj pristup.
Moram da kažem da nosim poprilično, ovako, simptomatična iskustva kada je u pitanju medijsko izvještavanje, jer mi se dešavalo da gledam po danu ili naveče informativnu emisiju u kojoj se špekuliše kako će taj i taj biti ministar, a tog istog dana neko sasvim drugi, koga smo odredili, već je išao na upoznavanje prije nego što bude kandidovan, dakle, sa onim gdje će doći. Tako da, znate kako, to su stvari partija i zna se, naravno, na koji način se rekonstruiše vlada. Ja apsolutno razumijem da postoji uvijek pojačan interes kada je u pitanju, dakle, izbor vlade. Prošli smo to. Ono što mene čini zadovoljnom jeste da smo mi našu vladu, dakle, promijenili, jedna podnijela ostavku, druga bila izabrana, bez ijedne minute izgubljenog radnog vremena. Sve se dešavalo u hodu“, rekla je Cvijanović.

Ako se detaljno analizira ono što je rekla, uočljivo je da ni sama ne bježi od toga da bi stranka mogla donijeti odluku da je dezintegriše. Da je sigurna u poziciju koju obnaša, nikada ne bi dala ovakvu izjavu, već bi rezolutno demantovala sve moje navode.

Smjenom Cvijanovićeve, Režim nastavlja da se obračunava sa samim sobom.

Posebno su mi smiješni oni njihovi pripadnici koji su uporni u tvrdnjama da objavljivanjem vijesti o smjeni Cvijanovićeve “spinujem”, “izmišljam”, “unosim nemir”, nanosim "štetu Cvijanovićevoj i Radojičiću”…

Izanđale konstrukcije su proizvod bijesa što im je najnovija politička igranka iscurila, a da je nisu do kraja osmislili niti razigrali kompletnu koreografiju.

Ima li boljeg dokaza o poroznosti i slabosti režima od tog.

Isto se desilo i kada sam, mjesecima prije svih ostalih, najavio da će biti smijenjen sa premijerske pozicije Aleksandar Džombić. I tada su se raznorazni “poznavaoci” prilika utrkivali da me demantuju.

Radojičić je tu informaciju demanotvao na sve moguće načine, pa je čak proglasio i “specijalnim ratom protiv RS”. Na kraju je Džombić otjeran, a ne smijenjen, a oni/dežurni negatori Vaskovića prnuli u čabar, što će reći u sopstvenu tikvu.

Tako će biti i ovaj put.

Što se tiče tvrdnji o tome kako objavljenom informacijom imam za cilj “nanošenje štete Cvijanovićevoj i Radojičiću”, tek je tu riječ o optužbama iz “borbenog kompleta”.

Najveću štetu Cvijanovićevoj nanijeli su oni koji su je postavili na mjesto premijera, gdje se uopšte, najblaže rečeno, nije snašla. Objektivno rečeno, Gospođa nema pojma.

A šta je to uvredljivo po Radojičića da bude premijer? I kakva mu se to šteta nanosi? Pa nije li prirodna težnja svakog političara da bude predsjednik Vlade i tako direktno konkretizuje svoju političku viziju?!

Svugdje u svijetu je tako, ali očito u RS nije, jer pripadnici Režima smatraju da je difamirajuće objaviti za nekog da će postati premijer. Osim ako to nije Milorad Dodik.

Da se razumijemo, u tekstu pod naslovom “Radojičić umjesto Cvijanovićeve, odlaze i Tegeltija, Mutabdžija, Kovačević i Zlatkovićeva” sam  naveo sledeće: “Najizgledniji kandidat za novog premijera je Igor Radojičić, aktuelni predsjednik Narodne skupštine RS. Dodik smatra da je Radojičić kredibilan, jer se za njega ne vežu nikakve afere, a i cilj mu je da ga na taj način dodatno stavi na vatru, jer će ga vrela premijerska stolica politički djelimično urušiti. Sama ova ponuda, velika je Radojičićeva pobjeda, jer je on bio najveći protivnik imenovanju Cvijanovićeve za premijerku RS”, i nigdje nisam ustvrdio da je Radojičić već izabran, odnosno rekao da je prihvatio nominaciju.

Tako nešto se sugeriše u naslovu, ali nije valjda da ti silni režimski analitičari čitaju samo naslove, a ne i cijeli tekst?! Ili griješim; ne čitaju ništa, već na osnovu rekla-kazala i kafanskih priča onih koji su ponešto pročitali, “analiziraju” pljucom, fekalijama, slinama… kojima primarno oblijepe sebe, a nikako ciljanu metu.

I što uopšte čitate Vaskovića, dragi moji bolesnici, što "visite" na blogu, što kvarite idilu/pastoralu/bajku u kojoj živite? Zar ne vidite da tim aktima i izlivima nekontrolisanog bijesa i mržnje zbog onog što objavljujem, hranite moju demonsku dušu. Nije valjda da se nečega plašite? Recimo, istine.

Što ne potrošite vrijeme na neke produktivnije aktivnosti - recimo da se pokušate sastati sa Dodikom na pet minuta i ubijediti ga da vam završi tender/stan/milionski posao... Cijena sitnica – nekim od njegovih savjetnika (imena su mi poznata) isplatite 3.000 KM u kešu i na ruke, i eto vas u Kalderi na sastanku. Dodik se još uvijek odlično prodaje kao roba, a prodaju ga svakodnevno njegovi najbliži. I to bez njegovog znanja, bar on tako tvrdi.

Vratimo se Radojičiću. On neće biti premijer umjesto Cvijanovićeve, iako mu je ponuđena ta mogućnost. Jedni ga optužuju da je “kukavica zbog toga”, a drugi tvrde da “nije lud da prihvati”.

Neće prihvatiti, ali ni on u svojoj reakciji na Fejsbuku nije demantovao smjenu premijerke.
“De’, ljudi, usporite malo, tek sam ovaj mandat za Predsjedništvo BiH dobio, neću sve stići”, napisao je Radojičić.

Nigdje ni riječi o tome da Cvijanovićeva neće biti smijenjena, a niti o tome da mu nije ponuđeno mjesto premijera.

Ali je reakcija puna cinizma o kandidaturi za člana Predsjedništva BiH, koju je najavio Dodik. Nije valjda da taj cinizam niko od "analitičara" nije primijetio, posebno zbog činjenice da Radojičić ne može, prema sadašnjem Ustavu, biti kandidat za člana predsjedništva BiH. Samo ako se usvoji Sejdić-Finci može.

Što li ga Dodik kandidova onda? Da li da mu nanese štetu?!

Da privodim kraju. Objavio sam i sledeće: Osim premijerke Željke Cvijanović, Dodik je odlučio da smijeni i četvoro ministara: finansija Zorana Tegeltiju, prosvete i kulture Gorana Mutabdžiju, industrije, energetike u rudarstva Željka Kovačevića i pravde Goranu Zlatković”.

Tako sada stoje stvari, ali ne znači da neće biti nekih promjena. Kao što je to bilo i u slučaju rekonstruisanja Džombića. I tada su trebali da lete Tegeltija i Kovačević, ali su preživjeli. Da li će neko od ovih preživjeti, saznaćemo u septembru. Do tada, ja ću nastaviti objavljivati imena koja su u igri. Naravno, ukoliko mi ih dostave izvori iz Vrha, a siguran sam da hoće. Kao i do sada.