уторак, 20. август 2013.

Ekskluzivno: Dodik u septembru smjenjuje Željku Cvijanović

 Piše: Slobodan Vasković

Milorad Dodik namjerava da u septembru smijeni Željku Cvijanović sa mjesta premijerke Republike Srpske. Njegova odluka je konačna i on je o tome obavijestio svoje najbliže saradnike.

Najveći problem u ovom trenutku za Dodika jeste koga postaviti umjesto Cvijanovićeve na funkciju predsjednika Vlade i on trenutno nema rješenje za tu poziciju. Ta činjenica može Željki Cvijanović omogućiti najviše još  dva mjeseca boravka na premijerskoj funkciji.

Cvijanovićva nema nikakve šanse da promijeni Dodikovu odluku, jer je on potpuno svjestan da je njeno imenovanje za premijerku njegova najveća politička greška. Uz to, ona se Dodiku teško zamjerila kada mu je po povratku iz Beča krajem maja saopštila da joj je u austrijskoj prestonici sugerisano da bi trebala da krene u obračun sa kriminalom i korupcijom.

U Beču su, prema potvrđenim informacijama, Cvijanovićevoj podvukli da bi njena vlada morala da se obračuna sa kriminalom vezanim za zemljište Poljoprivredne škole u Banjaluci, koje je u bescijenje podijeljeno Dodikovim tajkunima.

Takođe je od premijerke traženo da se ispita uloga Milorada Dodika u cijelom tom kriminalnom poslu.

Cvijanovićeva je zahtjeve o borbi protiv kriminala koji su joj upućeni u Beču saopštila Dodiku, nakon čega je on potpuno izgubio kontrolu i sasuo joj u lice bezbroj uvreda, a premijerka je potom (28/29. maja) završila u KBC-u Banjaluka.

“Ti si premijer, a ne ja. Rješavaj to”, rekao je, između ostalog, Dodik Cvijanovićevoj.

Dodik je demantovao da je u sukobu sa Cvijanovićevom, ali su njihovi odnosi od tada potpuno zahladnili i svega jednom su se zajedno pojavili u javnosti.