петак, 23. август 2013.

Ekskluzivno: Svi Radišićevi falsifikati oko Picinog parka

Piše: Slobodan Vasković


Dodjela cca 30 dunuma zemljišta u tzv. „Picinom parku“ firmi „Grand trade“ Mileta Radišića je državni kriminal, a u cijelu ovu priču do guše su upetljani brojni visoki funkcioneri Republike Srpske. Na njihovom čelu je Milorad Dodik, koji stoji iza cijelog ovog posla, jer bez njegovog nasilničkog autoriteta niko ne bi bio u stanju izgurati ovaj kriminalni projekat.

Osim Dodika i Radišića, u kriminalne radnje oko dodjele zemljišta firmi „Grand trade“ involvirani su bivši gradonačelnik Dragoljub Davidović, te funkcioneri Pravobranilaštva RS, Republičke uprave za geodetske i imovinsko-pravne poslove, potom pripadnici Specijalnog tužilaštva RS koji nisu, uprkos tome što su imali sve dokaze o malverzacijama, otvorili ovaj predmet, a na kraju mafijaške balade u zlo je uvučena i kompletna Vlada RS, sa akcentom na Ministarstvo za prostorno uređenje, građevinasrtvo i ekologiju.

Svi oni su bili upoznati sa dokumentima koji svjedoče (a koje danas objavljujem) da je Mile Radišić falsifikovao, između ostalog, službene akte Grada Banjaluka i na osnovu tih falsifikata uknjižio zemljište u Picinom parku na sebe. Jednostavnije rečeno, cijeli slučaj „Picin park“ baziran je na falsifikatima, otimačini, nepoštivanju pravosnažnih sudskih odluka..., a iza svih tih nedjela stajale su i još uvijek stoje entitetske institucije i ovdašnji najviši zvaničnici, koji jedino vide svoj „tal“ u objektu vrijednom cca 250 miliona KM, koji „Grand trade“ gradi na otetoj parceli. Krenimo redom.

Nakon nezakonito sprovedenih procedura, koje su bile tek puko fingiranje, na Skupštini Grada, održanoj 01.12. i 05.12. 2003. godine, doneseno je  Rješenje o dodjeli zemljišta firmi „Grand trade“. Klauzula pravosnažnosti na Rješenje se stavlja 04.02.2004. godine. Radišić je bio dužan platiti 4,4 miliona KM za zemlju, te još 1,2 miliona KM za rentu. Prema Rješenju imao je rok od 30 dana da to učini, u suprotnom rješenje postaje nevalidno.

Radišić ne plaća zemljište u predviđenom roku, plaća samo dio novca, a 08.06.2004. godine obraća se dopisom (Dokument 1) Gradskoj upravi, Odjeljenju za finansije, u kojem traži da mu se dostavi potvrda o uplati.
„Poštovana gospodo, rješenjem broj 10-475-797/03 od 05.12.2003. godine dodjeljeno nam je građevinsko gradsko zemljište radi izgradnje poslovnih i stambeno poslovnih, garažnih objekata na uglu ulica Vuka Karadžića i I Krajiškog korpusa. Te vas molimo da nam date dokaz o uplaćenom gradskom građevinskom zemljištu“, navodi se u dopisu „Grand trade“, od 08.06.2004. godine.

Radmila Stojnić, načelnica Odjeljenja za finansije, 10.06.2004. godine upućuje „Grand trade“ dopis pod imenom „Potvrda o uplati“ (Dokument 2).
„Vezano za vaš zahtjev br. 127 od 08.06.2004. godine potvrđujemo da je Grand trade doo Banjaluka za naknadu za zemljište utvrđenu Rješenjem broj 10-475-797/03 od 05.12.2003. godine u iznosu od 4.400.000 KM uplatio 3.783.190 KM, te da mu je za plaćanje preostalo 616.810 KM“, navodi se u dopisu Stojnićeve Radišiću.

Ovaj dopis Stojnićeva je proslijedila i u arhivu Grada.


Interesantno je da je isti dan kada je Stojnićeva izdala Radišiću potvrdu da je platio zemljište, Sud presudio u korist Medicinske elektronike (ME), i poništio Rješenje Grada o preuzimanju zemljišta ove firme. Naravno, presuda nije uručena isti dan, ali zapanjuje podudarnost. Nema sumnje da je Radišić imao svoje ljude u Sudu koji su mu dojavili Presudu, te je ažurirao odgovorne iz Grada da mu se izda potvrda da je platio zemlju, premda to nije učinio u punom iznosu.

Nije Radišić bez razloga tražio potvrdu o uplati, jer je bio svjestan da bi Grad mogao da poništi Rješenje o zemljištu koje mu je dodijeljeno, nakon što je Sud presudio u korist Medicinske elektronike u sporu oko te parcele.
Namjera mu je bila da zemljište uknjiži na sebe, uprkos činjenici da ga nije u potpunosti isplatio u zadatom roku od mjesec dana i da je Grad zbog toga imao obavezu da poništi Rješenje o dodjeli, nezavisno od presude po tužbi ME.

Da bi se uknjižio Radišić falsifikuje dokument, potvrdu o uplati, koji je njegovoj firmi „Grand trade“ uputila Stojnićeva. Čini to tako što briše dio rečenice („3.783.190 KM, te da mu je za plaćanje preostalo 616.810 KM“) koji se nalazi u potvrdi Stojnićeve nalazi iza riječi „uplatio“ i na tom mjestu stavlja tačku.

Sada Potvrda koju je izdala Stojnićeva ima sasvim drugačiju konotaciju i lako je iz nje zaključiti da je Radišić uplatio sav novac.
„„Vezano za vaš zahtjev br. 127 od 08.06.2004. godine potvrđujemo da je Grand trade doo Banjaluka za naknadu za zemljište utvrđenu Rješenjem broj 10-475-797/03 od 05.12.2003. godine u iznosu od 4.400.000 KM uplatio.“, piše u falsifikovanom dokumentu (Dokument 3).

Kako je Radišić falsifikovao dokument? Pa jednostavno je prebrisao dio rečenice koji mu nije odgovarao, pa ga potom iskopirao i falsifikat/kopiju odnio u Gruntovnicu, gdje su je zaprimili kao validan dokument, što nikako nisu smjeli učiniti, jer je to krivično djelo.

Falsifikat je Radišić u Gruntovnicu donio 06.08.2004. godine, a isti dan je doneseno Rješenje kojim se „uknjižuje pravo korištenja radi građenja na neizgrađenom građevinskom zemljištu u A listu u korist Grand trade“.

Tako je Radišić na osnovu falsifikovanog dokumenta o uplati dobio pravo građenja na zemljištu koje nije platio.

Niko narednih šest godina nije uopšte provjeravao da li je Radišić uplatio novac koji duguje, da bi, napokon, Radmila Stojnić uputila hitan zahtjev Odsjeku za imovinsko pravne poslove u kojem traži ugovore sa „Grand trade“ (Dokument 4).
„Obavještavam vas da Grand trejd iz Banjaluke do danas nije izvršio uplatu sredstava, odnosno nije izmirio svoje ugovorene obaveze, te vas molimo da nam hitno dostavite pomenute ugovore radi knjigovodstvenog evidentiranja nenaplaćenih potraživanja“, navodi se u dopisu Stojnićeve, datiranom 17.03.2010. godine.

Ovaj datum veoma je bitan, jer je Mile Radišić, pod optužbom za malverzacije sa akcijama Medicinske elektronike uhapšen 23.03.2010. godine.

To znači da je Stojnićeva pomenuti dopis uputila u jeku istrage Specijalnog tužilaštva, a do tada niko ništa nije učinio da se novac naplati. Niti je Grad tužio „Grand trade“ kako bi naplatio sredstva, niti su poništili Rješenje o dodjeli zemljišta, što su morali učiniti. Razlog je jasan: iza Radišića i njegovih kriminalnih akata stoji aktuelna vlast.

Istražioci specijalnog tužilaštva utvrdili su i dokazali da je Radišić falsifikovao potvrdu o uplati, ali nisu ništa učinili da njega i ostale odgovorne procesuiraju.

Da su imali dokaze vidljivo je iz Zapisnika sačinjenog dana 06.04.2010. godine, kojeg potpisuju članovi komisije, sastavljene od uposlenika gradske uprave (Dokument 5).

„Prema tome, u potvrdi izdanoj firmi grand trade doo br. 04-40-409-1/2004 od 10.06.2004. godine, koju smo u formi kopije dobili od Specijalnog tužilaštva RS, nedostaje dio teksta koji evidentno postoji u obje potvrde koje smo pronašli – i u kopiji potvrde koju smo pronašli u internoj arhivi Odjeljenja za finansije i u potvrdi koju smo pronašli u Centralnoj arhivi Administrativne službe grada“, navodi se, između ostalog, u Zapisniku.

Nema dileme da je Specijalno tužilaštvo imalo u rukama dokaze da je Radišić na osnovu falsifikata uknjižio zemljište u Picinom parku na sebe i nema dileme da Specijalno tužilaštvo nije htjelo da progoni ovog kriminalca, i ostale upetljane u cijelu ovu ujdurmu, zato što su oni institucija formirana da štiti prijatelje Milorada Dodika i pod punom su njegovom kontrolom.

Odmah nakon ovog događaja, Odsjek za imovinsko-pravne poslove Grada dopisom obavještava (08.04.2010.) Gruntovnicu da „Grand trade“ nije izmirio svoje obaveze u visini od 948.960 KM (plus renta od 1,2 miliona KM), te traži „zabilježbu dugovanja i daljeg prometa“, kao i poništenje Rješenja o dodjeli zemljišta (Dokument 6).
 
Radišić je u tom trenutku u zatvoru, a Davidović i zvanično osumnjičen od Specijalnog tužilaštva za nezakonitosti prilikom dodjele parcele. Međutim, Gruntovnica ne unosi zabilježbu, ćuti bukvalno dvije godine. U te dvije godine, sve je „popeglano“; Radišić je nepravosnažno oslobođen optužbi oko preuzimanja akcija Medicinske elektronike, a Specijalno tužilaštvo se uplašilo i, kao i obično, odustalo od krivičnog gonjenja i Davidovića i ostalih, premda imaju sve dokaze o njihovom nezakonitom djelovanju.

Napokon, RUGIP 18.04.2012. donosi Rješenje kojim odbija zahtjev Odsjeka za imovinsko-pravne poslove Grada za oduzimanje zemljišta. Radišić je mogao krenuti ka aranžmanima sa Telekomom Srpske! Na tom putu našla mu se porodica Vulić koju je zgazio uz pomoć kriminalne vlasti.