понедељак, 5. децембар 2011.

Reakcija Alije Behrama: Darko Aleksić je „Mreži plus“ nanio milionsku štetu

Poštovani gospodine Vaskoviću,

Iskreno, očekivao sam da će – nakon serije Vaših, novinarski briljantno urađenih tekstova o milionskoj aferi, sa akcentom na „pranje novca“, u koju je – sada je to već očigledno, do grla umiješana i naša, nekad respektabilna medijska kompanija „Mreža plus“ d.o.o. Sarajevo – mom pismu prethoditi reagovanje barem nekog od prozvanih osoba u vašim tekstovima, za koje se i ja slažem da su do grla umiješani u cijeli koloplet milionske marketinško – medijske afere, sa teškom kriminalnom pozadinom. Da budem konkretniji, očekivao sam najprije da će se na Vašem portalu oglasiti najprozivaniji - Darko Aleksić, formalno – pravno još uvijek aktuelni direktor „Mreže plus“ d.o.o. – osoba čije se ime već mjesecima povlači u cijelom nizu tekstova na desetinama portala i drugih uticajnih printanih i elektronskih medija u BiH koji su istraživali (i, srećom, brojni još na tome rade), vjerovatno najveću medijsku pljačku proteklog desetljeća. Ali, nakon svega vidim da je Darko Aleksić tek uplašeni bjegunac koji šutnjom i bježanjem iz „Mreže plus“, pomišlja da je to najbolji pristup u jalovom pokušaju zataškavanja afere.

Pretpostavljam da je i Vama Aleksić bio nedostupan kada ste pokušali da mu, slijedom istraživanja afere, postavite neka logička pitanja. Moje je iskustvo slično; već gotovo godinu dana uporno, zasad bez velikog rezultata, pokušavam da stupim u kontakt sa Aleksićem kako bih ga – kao jedan od osnivača i suvlasnika Mreže plus d.o.o. Sarajevo, uz to i predsjednik Upravnog odbora naše kompanije, upozorio na čitav niz nezakonitih radnji koje su – to je već potpuno bjelodano, prouzrokovale potpuni ekonomski slom „Mreže plus“ sa nenadoknadivom, milionskom štetom.

Šta je, dakle, osim već rečenog i opisanog i u Vašim tektovima, uradio Darko Aleksić. Potpuno samovoljno, bez saglasnosti najmanje tri ravnopravna suosnivača Mreže plus (Ante Krišto, Semir Salihović, Alija Behram), koji zajedno posjedujemo čak 60 posto udjela, dakle, osnivačkih i vlasničkih prava u „Mreži plus“, Aleksić je još 4. februara ove godine otkazao korištenje službenih prostorija kompanije na adresi Ćemaluša 4. u Sarajevu, mada takvu odluku prema našem Statutu, može donijeti jedino Skupština osnivača. U tekstovima koje ste objavili, potpuno su tačne i informacije da je Aleksić – bez znanja i saglasnosti većine osnivača (trojica od pet), potpuno opustošio službene prostorije. Na nama nepoznatu adresu preselio je kompletnu poslovnu i finansijsku dokumentaciju „Mreže plus“, te milionski vrijedne tehničke i programske resurse kompanije. Sa sobom je odnio i pečat kompanije i još je jedina osoba sa validnim bankovnim potpisom. Da njegov bijeg iz kompanije „Mreža plus“ bude u velikom stilu, Aleksić se potrudio i kada se u Banjaluku odvezao službenim vozilom „Volvo“ (XC 90 D5), koje je – prethodno, sam i bez znanja nas osnivača i suvlasnika, platio novcem „Mreže plus“, oštetivši našu kompaniju za dodatnih – slovom i brojem 74.000 KM.

Na adresi Ćemaluša 4. u Sarajevu, zatekao sam nedavno tek ljubazno osoblje jedne modne marketinške agencije, čije se službenice ne mogu načuditi kolikom jer brzinom Aleksić odjurio iz prostora, ostavivši za sobom još neka, za cijelu priču, nevažna tehnička pomagala. Da kriminalno ponašanje direktora u bijegu, Darka Aleksića, bude potpuno, uvjerilo me je Rješenje federalnog Zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje sa sjedištem u Mostaru, gdje je Aleksić, također 4. februara ove godine, nakon uplate zaostalih doprinosa, zaključio i odjavio iz osiguranja kako sebe, tako i druge usposlenike! Ostaje veliko pitanje, koje će se istraživati u predstojećem sudskom postupku, kako je Aleksić mogao odjaviti i sebe i druge zaposlenike iz osiguranja, dok je kompanija „Mreža plus“ još, formalno – pravno, registrirana kao „obveznik uplate osiguranja“ ? Ali, o tom – potom.

Vaši navodi kako je SIPA, u saradnji sa federalnom Upravom policije i uz asistenciju Finansijske policije, u Sarajevu i Mostaru otvorila opsežnu istragu po zahtjevu Interpola Slovenije i Austrije zbog sumnje na izvršenje krivičnog djela pranja novca – te da je među nekoliko agencija i marketinških kuća iz BiH kao moguća adresa koja je učestovala u prevarama i pranju novca ubrojena i „Mreža plus“, potpuno su tačne, kao što je tačno da sam lično posjetio SIPU i federalni MUP, kako bi im pružio dodatne informacije i zatražio da nam se – kao zainteresovanim osnivačima i vlasnicima „Mreže plus“, što prije omogući potpuni uvid u sve – za nas trojicu osnivača i suvlasnika, sada potpuno nedostupne transakcijske račune kompanije, te kompletnu poslovnu i finansijsku dokumetaciju za sve protekle godine. Prema mojim saznanjima, istraga je ozbiljna i obuhvatila je veliki broj adresa i osoba, među kojima je i Darko Aleksić. U međuvremenu, protiv Darka Aleksića podnijeli smo krivičnu prijavu – za sada, u vezi sa krivičnim djelom „zloupotreba povjerenja“.

Poštovani gospodine Vaskoviću,

Želio bih da Vam zahvalim na Vašem istrajnom, do kraja ozbiljnom, jasnom, istinitom, analitičkom i profesionalnom pristupu u rasplitanju ove afere. Ohrabrujem Vas da istrajete do kraja, jednako kao što je moj interes i interes drugih suosnivača da se u cijeloj stvari dođe do potpune istine i pravne satisfakcije.

Vaši prilozi, kao i popratna dokumentacija, popunila je brojne, i za mene do sada nepoznate detalje cijelog slučaja. Među njima su – za nas i za budući sudski epilog, vrlo važni, ugovori koje je Darko Aleksić – u ime Mreže plus, a bez znanja i saglasnosti drugih osnivača i vlasnika, (koristeći licencirane programe plaćene novcem „Mreže plus“ – dakle, svih nas), ekskluzivno sklapao sa marketinškim kućama, obezbjeđujući značajne novčane prihode samo za ATV i Hayat. To je radio iza leđa, dok nas je – sve zajedno, „uvjeravao“ kako ni jedan dinar sa računa „Mreže plus“ neće ići stanicama, nego isključivo za nabavku igranog programa – što je, uostalom, i bila poslovna orijentacija osnivača i vlasnika kompanije.

Darko je time zloupotrijebio naše povjerenje i zbog toga će morati da odgovara i namiri nanesenu štetu kako zajedničkom poslu, tako i nama – pojedincima.

Iskreno vas pozdravljam,

Alija Behram

predsjednik Upravnog odbora „Mreža plus“ d.o.o. Sarajevo

(U prilogu: Rješenje federalnog Zavoda MIO/PIO kao ilustracija pismu)

Rjesenje PIO Alija Behram-1

Rjesenje PIO Alija Behram-2

 

VEZANI TEKSTOVI:

“Mreža plus” u mreži: Interpol i SIPA istražuju gledanost TV kuća
Rasplitanje mreže
Hobotnica plus
Pismo suvlasnika ATV-a Stojana Sumonje, Anđe Kuzek i Slavice Išaretović