четвртак, 1. децембар 2011.

Ministar policije FBiH Predrag Kurteš, laureat “Nezavisnih novina”, diplomac je fakulteta “Brzi Gonzales” u Banjaluci i kreator lažnih informacijama o mogućem atentatu na Milorada Dodika

Piše: Slobodan Vasković

Čuda se dešavaju, ova zemlja ide naprijed. Treba li bolje potvrde za to od činjenice da je jedan od dobitnika nagrade “Nezavisnih novina” u kategoriji “najvoljeniji ministar” glavom (i bez brade) Predrag Kurteš, ministar policije u Vladi Federacije BiH. Čudo je sadržano u sljedećem: Narodna skupština RS (na zasjedanju održanom 13.04.2011.g.), Vladu Federacije BiH proglasila je nelegalnom, pa je samim tim i ovogodišnji laureat nelegalan, baš kao i njegov šef Nermin Nikšić, koji je prisutvovao ocjenjivanju ministara. Činjenica da ti nelegalni predstavnici nisu uopšte smetali legalnom predsjedniku Srbije Borisu Tadiću, legalnom predsjedniku RS Miloradu Dodiku, te ostalim legalistima iz ovog entiteta nelegalna je sama po sebi, ali je, mora se to istaći, i čudesna i svjedoči o toleranciji, miru i suživotu.

Bez obzira na sve izrečeno, ministar Kurteš zaslužio je nagradu, ako ni zbog čega drugog, a ono zbog činjenice da je studije svršio u Banjaluci, odnosno da je diplomirao 09.11.2006. godine. Broj Uvjerenja, kojim se potvrđuje da je Kurteš uspješno svršio smjer Poslovno pravo na Fakultetu za poslovne studije u Banjaluci, je 1826/06. Datumi za ovu priču su veoma bitni, jer ukazuju da je Kurteš svršeni student fakulteta “Brzi Gonzales”, na kojem su studenti uspijevali da polože 23 ispita za samo četiri mjeseca i na kojem ama baš ništa nije bilo u skladu sa zakonom. Potvrđuje to tekst iz “Nezavisnih novina”, koji prenosimo u cijelosti.

Tekst iz NN

S. Gojković - 14.03.2007 21:17

BANJALUKA - Anton Kasipović, ministar prosvjete i kulture RS, poništio je juče 169 diploma Fakulteta za poslovnu ekonomiju Banjaluka i 125 diploma Fakulteta za poslovni inžinjering Gradiška/Bosanska Gradiška i time potvrdio nalaz prosvjetnih inspektora da su nelegalno izdate.

`Ova odluka je konačna i na nju fakulteti nemaju pravo žalbe. Razmotrili smo njihove žalbe upućene na nalaz inspektora i odbili ih`, rekao je Kasipović.

Diplome na ovim fakultetima izdavane su uz sporno priznavanje prethodnih ispita i nivoa obrazovanja studenata čime su oni dolazili nakon nekoliko ispita do diplomiranja.

Vlasnik Fakulteta za poslovni inžinjering Gradiška/Bosanska Gradiška je Ranko Bakić, a Fakultet za poslovnu ekonomiju Banjaluka radi u sklopu Panevropskog univerziteta Apeiron.

Inspektori su neregularnosti utvrdili i na Fakultetu za poslovne studije u Banjaluci i naložili poništavanje 79 uvjerenja o diplomiranju.

Inspektori su, kaže Kasipović, na ovom fakultetu pronašli ozbiljne propuste. Naložili su da se poništi upis 94 studenta u peti i dva studenta u treći semestar 2005/2006. godine. Uz to, inspektori traže i da se poništi upis 25 studenata u prvi semestar postdiplomskog studija i imenovanje Radoje Radića, dekana ovog fakulteta, za vanrednog profesora. Inspektori su otkrili niz manjkavosti prilikom njegovog imenovanja i naložili da se za predmete koje je on predavao mora imenovati drugi profesor.

`Utvrđeno je da su pojedini studenti polagali i po 23 ispita za četiri mjeseca. Podaci u matičnim knjigama su netačni, nepotpuni, falsifikovani i naknadno upisivani, a studenti su upisivani bez validne dokumentacije`, utvrdili su inspektori.

Pojedini studenti na Fakultetu za poslovne studije, kažu inspektori, dobili su diplome, a da nisu ni položili sve ispite ili su ih polagali poslije dobijanja diplome.

Radoje Radić, dekan Fakulteta za poslovne studije, nije želio da komentariše nalaze inspekcije.

`Naši pravnici će detaljno proučiti rješenje inspekcije i poslije toga ćemo odlučiti da li ćemo uložiti žalbu`, kazao je Radić.

Prema proceduri, fakultet koji dobije ovakva ili slična rješenja ima rok od 15 dana da se žali. Konačnu odluku o rješenju inspekcije donosi ministar prosvjete i kulture RS i na nju nema prava žalbe. (kraj)

Nakon ove vijesti “Nezavisnih novina”, logično je postaviti pitanje kako je moguće da se Predrag Kurteš prsi diplomom sa jednog ovakvog fakulteta, te je sa ponosom navodi i u svojoj biografiji, a još je logičnije zapitati se za koliko sati/nedelja/mjeseci je dobri ministar ispolagao sve što se položiti trebalo?! Nije valjda da je on jedini na tom fakultetu učio?! Prije nego razjasnimo ove čvorove, bitno je iščitati vijest o pripremi atentata (sredinom decembra 2006.) na Milorada Dodika, koji je tada bio premijer i koja je objavljena u svim medijima. Vijest prenosimo sa hrvatskog portala “Dalje.com”, a objavljena je 20.12.2006. godine. Važno je istaći da je autor službene informacije o mogućem atentatu na Milorada Dodika bio niko drugi do Predrag Kurteš, koji je u to vrijeme bio načelnik Uprave kriminalističke policije MUP-a Kantona Sarajevo.

Vijest o atentatu, 20.12.2006.

Povod za ubojstvo je pranje novca, a navodno su umiješani i crnogorski dužnosnici.

Sve sigurnosne agencije otvorile su istragu o pripremi atentata na Milorada Dodika i provjeravaju povjerljive informacije koje im je proslijedio MUP Kantona Sarajevo.

Atentat na Dodika navodno bi trebao biti izvršen u Sarajevu prilikom njegove posjete Uredu visokog predstavnika, a izveli bi ga pripadnici "zemunskog klana" uz pomoć kriminalaca iz BiH. Atentator bi trebao biti Sretko Kalinić, dok bi logističku podršku pripadnicima "zemunskog klana" u Sarajevu trebala pružiti kriminalna grupa okupljena oko Ramiza Delalića Ćele, prenosi BHT 1.

Povod za ubojstvo, navodi MUP Kantona Sarajevo, moglo bi biti pranje novca i financijske transakcije koje su se trebale izvršiti na području RS, a kojima su prethodili određeni dogovori obavljeni u Crnog Gori.

Umiješani crnogorski vlastodršci

Kako se navodi u informaciji MUP-a, u tim dogovorima "učestvovali su predstavnici zakonodavne i izvršne vlasti Crne Gore, kao i neki privrednici, uključujući i izvjesna lica ruskog porijekla koja su već investirala i oprala znatne količine novca u Crnoj Gori, uz podršku vlasti Crne Gore".

Tu se, između ostalih, navode imena Ranka Krivokapića, predsjednika Skupštine Crne Gore, hotelijera Žarka Radulovića, Svetozara Marovića, Branka i Ace Mičunovića, Armina Osmanagića Mušeta, izvjesnog ruskog biznismena po nadimku Bijeli Medvjed, austrijskog biznismena vlasnika "Red bula", prenose banjalučke Nezavisne novine.

Zeleno svjetlo da se 'odradi' Dodik dali su Brane Mičunović i Armin Osmanagić Muše, zbog čega se ovih dana očekuje dolazak Vladimira Milosavljevića Budale iz Hrvatske, koji bi u BiH trebalo ući na graničnom prijelazu između Odžaka i Bosanskog Broda, u mjestu Liješće", piše u policijskoj informaciji.

Dodik ne vjeruje

Milorad Dodik izjavio je da visoki dužnosnici Crne Gore, poput Ranka Krivokapića i Svetozara Marovića, koji se spominju u policijskoj informaciji, "nemaju s tim veze".

"Ne mogu vjerovati da ta imena imaju ikakve veze sa svim tim. Mislim da ni Marović ni Krivokapić s tim nemaju veze", rekao je Dodik.

Crnogorska policija nema saznanja o pripremi atentata na Dodika, niti o navodnoj umiješanosti osoba iz Crne Gore, javljaju podgoričke Vijesti.

Ni MUP Hrvatske nema informacija o pripremanju atentata na premijera RS.

"Nemamo informacija o navodnom boravku pripadnika "zemunskog klana" Vladimira Milisavljevića Budale na teritoriju Hrvatske", izjavio je Zlatko Mehun, glasnogovornik MUP-a. (kraj)

Epilog

Istraga je pokazala da je informacija MUP-a Kantona Sarajevo, u stvari, potpuna dezinformacija. Preciznije, istraga je pokazala da je Kurtešova “informacija” najobičnija “patka”. Kurteš je, prema našim potvrđenim saznanjima, cijelu priču izmislio samo kako bi se primakao i dodvorio Dodiku. Razlog je vrlo prozaičan: u to vrijeme, prosvjetni inspektori RS, koji su “pretresali” Fakultet za poslovne studije u Banjaluci, utvrdili su da ni Kurtešovo “maslo nije za ramazana”. U pitanju je bila njegova “teškom mukom” stečena diploma. Da bi spriječio njeno eventualno poništenje, Kurteš je “digao i nebo i zemlju” samo da bi se primakao Dodiku, “štiteći ga”, ne bi li zauzvrat dobio “oprost grijeha”. Sami zaključite da li je u tome i uspio, s obzirom na činjenicu da je uvaženi laureat Kurteš uvaženi pravnik i uvaženi ministar.