среда, 28. децембар 2011.

Biće svašta


Piše: Slobodan Vasković

Desi li se ulica, biće svašta, to je situacija koja se ne može kontrolisati..., istisnuo je na sjednici Narodne skupštine RS Radovan Višković, poslanik vladajućeg SNSD-a. U ovoj prostoj proširenoj rečenici „ulica“ simbolizuje/predstavlja socijalne kategorije - namagarčene borce, invalide, seljake, porodice palih boraca, otpuštene radnike..., dok „biće svašta“ označava rušilačku stihiju i brutalan odgovor režima. „Biće svašta“ znači krv, tu nema dileme, a Višković je izrekao to što je izrekao iz straha, a ne oholosti.

Režim Milorada Dodika se boji. Preciznije, režim Milorada Dodika drhti od straha pred nadolazećim nezadovoljstvom građana ovog entiteta, opljačkanih do koske, izraubovanih do posljednjeg atoma snage, izvaranih kao što se varaju posljednje budale... Para nema i đavo dolazi po svoje. Jasno je to oligarhiji, čija mračna lica, džektrbosjekovski  precizno, oslikavaju godinu pred nama - turobnu i bijednu, punu boleščina. Višković je od straha javno propištao, dok mu ostali stranački kamaradi pište među svoja četiri zida, gdje se čvrsto, brojnim bravama na čeličnim vratima, zatvaraju čim posvršavaju „dnevne obaveze“. Već mjesecima „ne odlaze sa posla“, već bježe, glavom bez obzira. Duboko svjesni kakvo zlo su počinili.

A krenulo je po režim krasno, prekrasno: Referendum o otcjepljenju, pare od Telekoma; vraćanje nadležnosti sa nivoa BiH, presipanje para od Telekoma u privatne džepove; blještave zgrade, avioni, autoputevi, tuneli, zaobilaznice, čezovi, aerodromi, štrabag po štrabag..., vila po vila u Beogradu, Nici, Kanu, unutrašnjosti Francuske, Fruškoj Gori, Banjaluci, Lijevče polju... Veliki Srbi nabijali su naveliko sve na svoj mali srpski penis; posrali se na Zapad, popljuvali državu, odjebali Federaciju, popušili Rusiji; a u Republici Srpskoj jebali majku izdajničku svakom onom ko se usudio riječ prozboriti o njihovom lažnom apostolstvu...

Dok su srali, nabijali, pljuvali, odjebali, jebali, satirali, pušili..., nemilice su otimali iz budžeta, fondova, sa eskro računa, IRB-a, opština... Cijeli sistem upregnut je u nelegalne poslove. Srpske Velikih Srba. Dok je teklo, teklo je. I presušilo. A sada strah i prijetnja - „biće svašta“. Krv je u opciji, režim već sada najavljuje da će se braniti do zadnjeg. Kao da to nismo znali i prije pet godina.

Kako je moguće da Veliki Srbi, koji su do juče otcjepljivali RS, bili Heroji, Atamani, Knezovi, Harambaše, Ceribaše... za manje od šest godina dođoše u situaciju da prijete narodu koji ih je takvim učinio? I to sa „biće svašta“? Zato što su Režim, a ne narodna vlast i zato što su svi njihovi projekti, i ekonomski i politički, duplo golo, prevara do prevare, opsjena do opsjene, laž do laži... I zato što narod uviđa da za marvu već dugo ništa ne ostaje. Goniči stoke bili su prealavi.

P.S.
Nekoliko izdajničkih sugestija čelnicima režima:
Slobodan Milošević je pao tek kada su ga napustili njegovi kadrovi.
Radovan Karadžić je pao tek kada su ga napustili njegovi kadrovi.
Hosni Mubarak je pao tek kada su ga napustili njegovi kadrovi.
Moamer Gadafi je pao tek kada su ga napustili njegovi kadrovi.
Zin El Abidin Ben Ali je pao tek kada su ga napustili njegovi kadrovi...

Vjerujem da ste iz ovih nekoliko rečenica zaključili da će Vaši egzekutori biti Vaši stranački prijatelji. Kada će se to desiti? Pa već ste poraženi, što potvrđuje Vaš javno prezentovan strah, a tehničko je pitanje kada će Vaši stranački drugovi ukloniti Vaše političke lešine. I proglasiti pobjedu i demokratiju, za koju su se uvijek borili...