понедељак, 28. новембар 2011.

Hobotnica plusPiše: Slobodan Vasković

Eronet - SV RSA - Mreža plus - bankovni računi (privatni i fiktivnih firmi) u Ljubljani, Beču, na Gibraltaru - Darko Aleksić - Neven Kulenović…, ruta je kojom putuju inspektori SIPA, i izuzimaju originalnu dokumentaciju kako bi do kraja razotkili medijsku hobotnicu, što je pokrala i oprala milione maraka.

Neven Kulenović vlasnik/suvlasnik marketinških agencija “SV-RSA” i “Ujedinjeni mediji”, Darko Aleksić, suosnivač i direktor firme “Mreža plus”, čelnici Mareco Index Bosnia (MIB), jedine ovlaštene agencije za mjerenje gledanosti TV programa u Bosni i Hercegovini, te još niz firmi, u središtu su milionske afere, sa akcentom na “pranje novca”. Ključno čvorište u mahinacijama teškim desetine miliona je firma “Mreža plus”, iz koje snažni linkovi idu prema Alternativnoj televiziji iz Banjaluke, te TV “Hajat” iz Sarajeva, i njihovim direktorima Nataši Tešanović i Elviru Švrakiću (koji su ranije demantovali bilo kakve nezakonitosti). Interpol i SIPA intenzivno vode istragu oko pranja novca, a prema dokumentima koji su u našem posjedu, prevara je vrlo sofisticirano izvedena, a njeni glavni akteri mogu se smatrati “uspješnim biznismenima”, jer su izvukli milione maraka, a da nisu uložili niti marke. Sasvim je drugo pitanje, da li će istražni organi dozvoliti nabrojanim, i njihovim saradnicima, da “uživaju” stečeno?! Kako sada stvari stoje, Kulenović i Aleksić mogu se smatrati presuđenim, a dalja istraga će pokazati koga će sve povući sa sobom. Aleksića su već dva puta saslušali inspektori SIPE, i on je najslabija karika u cijelom lancu, jer nema ni političku, niti bilo kakvu drugu zaštitu. A sve je potpisao i popečatio, pa, (čini se), i svoju sudbinu.

“Mreža plus”, društvo za medijsko poslovanje i distribuciju programa osnovana je 2001. godine, a njeni suosnivači sem Darka Aleksića (ispred ATV-a), su bili Elvir Švrakić (direktor TV Hajat), Alija Behram (vlasnik RTV Mostar), Semir Salihović (direktor TV Tuzla), te Ante Krišto, čelnik TV “Oskar C” iz Mostara. Svi navedeni, sem Aleksića, su članovi Upravnog odbora tog društva, a petu (ili prvu) stolicu u tom tijelu koristila je Tešanovićeva. Cijeli ovaj projekat osmislili su, prema tvrdnjama Darka Aleksića, on i Nataša Tešanović, direktor ATV i član UO “Mreža plus”. Društvo je od početka imalo snažnu podršku međunarodne zajednice i njenih donatora.

Do previranja u društvu dolazi kada su Behram, Salihović i Krišto uočili da su izigrani u ovom poslu, te da su njihovim TV kućama uskraćena ogromna sredstva. Zatražili su reviziju poslovanja “Mreže plus”. Još prije toga, uposlenici i suvlasnici ATV-a, Anđa Kuzek, Stojan Sumonja i Slavica Išaretović zahtijevali su od Tešanovićeve razjašnjenje odnosa na relaciji ATV - “Mreža Plus”, zbog čega su otjerani sa posla (vidi tekstove “Mreža plus u mreži: Interpol i SIPA istražuju gledanost TV kuća” i “Rasplitanje mreže”). Ova dva odvojena procesa, uz Interpolovu istragu o krivičnom djelu pranja novca, u visini od 1.947.192 eura, ocrtali su obrise medijske hobotnice u BiH. Kao aktere ovog nedjela, Interpol je označio firme “SV-RSA”, “Mreža plus”, “Pink BiH Company”, “Ujedinjeni mediji” i “UFA Media”, te Nevena Kulenovića, Darka Aleksića, Anisa Kadrića, Stipu Prlića i druge.

Darko Aleksić, i njegovi mentori Tešanović i Švrakić, odbijaju reviziju poslovanja “Mreže plus”, nakon čega se održava Skupština društva (14.12.2010. g.) na kojoj Behram, Krišto i Salihović smjenjuju Aleksića sa mjesta direktora. Prema pouzdanim informacijama, jednom od njih, da odustane od ovog zahtjeva, nuđeno je pola miliona maraka, što je odbijeno. Samo ova činjenica dovoljna je da potvrdi o kako velikom i nezakonitom poslu je riječ.

Aleksić & co ne prihvataju smjenu, i pokreću sudske procese da je delegitimizuju. Istovremeno, pripremaju novu prevaru u vidu formiranja novog društva “Program plus”, koje preuzima funkciju “Mreže plus” na ATV- u i Hajatu i dobavlja programe za njih. (Inspektopri SIPA posjetili su i ovu firmu). Aleksić je, očito, potpuno “izgubio glavu”, jer čini novu veliku prevaru i sva materijalno - tehnička sredstva “Mreže plus” prebacuje u “Program plus”, i to svjevoljno. Naravno, to “svojevoljno” je uslovno rečeno, jer to nije mogao učiniti bez podrške Tešanovićeve i Švrakića. Aleksić je, jednostavnije rečeno, pokrao “Mrežu plus” i iz nje otuđio više od tri miliona KM; od čega million u vrijednim linkovima i dva miliona maraka, koliko je to društvo imalo tada programa (raznih, kolokvijalno rečeno, emisija) na zalihama. Behram, Krišto i Salihović podnijeli su protiv Aleksića krivičnu prijavu zbog ovog nezakonitog postupka.

Novopečeno društvo “Program plus” preko noći postaje milione vrijedno, a njegova struktura i sastav osnivača sami po sebi govore koliko je u cijeloj toj priči zakona. Osnivači firme “Program plus” su Milenko Samardžić i Emina Čaušević, a uložili su po 2000 KM kao ulog (vidi dokumente). Tako su sa uložene četiri hiljade, voljom Darka Aleksića, dobili preko tri miliona KM. Bitno je istaći da su osnivači društva, kao i u slučaju “Mreže plus”, ponovo fizička lica, pa je jasno da se ne želi čist odnos između ATV i “Programa plus”. Kada je Švrakić u pitanju, možda je njegov potez i logičan, jer je “Hajat” njegovo stopostotno vlasništvo, ali to sa ATV-om nije slučaj, pošto Tešanovićeva posjeduje 30 posto udjela u firmi.

Uz sve to, osnivači “Programa plus” nisu ništa drugo do daljinski upravljač Tešanovićeve i Švrakića. Samardžić je vozač šefice ATV-a, dok je Čauševićeva Švrakićeva svastika, koja je u novoj firmi i direktor. Nevjerovatno naivan potez Tešanovićeve, koji svjedoči o njenoj žurbi da, nakon zatražene revizije poslovanja “Mreže plus”, ovo društvo zatre i, istovremeno, osnuje novo, kako bi nastavila sa starim poslom. Dovesti ATV, (donedavno respektabilnu kuću), u situaciju da sa njenim vozačem (uz sve uvažavanje te vrste posla) sklapa i “rasklapa” milionske ugovore, više je nego jadno. Uz to, Samardžić je u sukobu interesa, jer on pripada famoznoj grupi “K2” suvlasnika ATV-a (njih 25 radnika posjeduje 20%), a njegov udjel je 0,8 posto. Posebno je problematično što je Tešanovićeva u “dil” sa “vozačem” ušla bez odluke Upravnog odbora ATV-a.

Važno je i datumski poredati nekoliko stvari, kako bi se vidjela žurba odlaska iz “Mreže plus” i “nasušna potreba” stvaranja sopstvenog društva. Već smo naveli da je Aleksić smijenjen 14.12.2010. godine, nakon čega Tešanovićeva, Švrakić i Aleksić hitro prilaze uspostavljanju novog društva i, istovremeno, javno izlaze iz “Mreže plus”, obrazlažući to bitnošću ATV-a i “Hajata” i nebitnošću ostala tri emitera. Što im je sasvim nebitno bilo do zahtjeva za revizijom poslovanja “Mreže plus”.

I sada ključni momenti: “Program plus” je u sudu registrovan 09.02.2011. godine (vidi dokumente), ali su pod ovom firmom ATV i “Hajat” počeli emitovanje osam dana ranije - 01.02.2011. godine. Postavlja se pitanje: kako je moguće da dvije tako značajne TV kuće emituju program osam dana pod imenom nepostojeće firme i da raznorazne emisije kupuju od društva koje ne postoji? Kako je to sve zatvoreno papirima i kako i na koji način je Aleksić nepostojećem “Programu plus” dao sredstva “Mreže plus”, vrijedna preko tri miliona KM, koje je taj isti nepostojeći “Program plus” dao na emitovanje ATV-u i “Hajatu” u periodu od 01.02.-09.02. 2011. godine?! Nema dileme. da je ovdje riječ o teškoj prevari i da će inspektori SIPA, nakon putešestvija po ruti navedenoj na početku ove priče, morati i u lokalu dosta putovati i izuzimati dokumente. Na relaciji Sarajevo-Banjaluka!