петак, 15. март 2024.

VSTS BiH je primarni kancer pravosuđa BiH; U VSTS ne znaju napisati Poslovnik o radu VSTS koji bi bio u skladu sa zakonom, ali zato znaju sve podzemne igre od kojih članovi imaju ličnu korist


Piše: Slobodan Vasković


Visoki sudski I tužilački savjet BiH trebalo bi da je sastavljen od vrhunskih pravnih autoriteta, bilo da su sudije, tužioci, advokati…, ali se ispostavilo da u njemu sjede mahom trgovci imenovanjima, funkcijama, presudama, te, što je najgore, osobe kojer su najjača podrška kriminalcima.


VSTS je slika propasti Pravosuđa BiH, njegov primarni kancer, a kakve osobe sjede u toj instituciji, pretvorenoj u pijacu, svjedoči podatak da nisu u stanju napisati Poslovnik o sopstvenom radu i načinu donošenja odluka o imenovanjima u skladu sa Zakonom.


Upravno vijeće Suda BiH, donijelo je, 13.03.o.g., presudu kojom su poništene pojedine odredbe Poslovnika o radu VSTS.


Nakon ovakve odluke Upravnog vijeća Suda BiH može se samo konstatovati da je VSTS doživio potpuni brodolom.


Nije to neočekivano, jer ta merkantilna organizacija ne bavi se pravom niti pravdom, već se koristi za uvećanje bankovnih računa i postavljanje “pravosudnih” mreža kojima se novac preliva iz ruku prevaranata, pljačkaša i drugih kriminalaca u džepove sudija, tužilaca i advokata. 



Odličan primjer za to je Sanin Bogunić, član VSTS koji je stvorio sopstvenu klijentelističku mrežu u takozvanom pravosuđu, a i dalje radi na njenom proširenju.


Već ranije sam pisao o tome kako je Bogunić djelovao po nalozima Ibrahima Hadžibajrića, NarkoBega koji se nalazi u pritvoru, a da mu je, zauzvrat, Hadžibajrić zaposlio jednog člana porodice u opštini Stari Grad gdje je bio načelnik do hapšenja.


Sanin Bogunić

Objavio sam i da je Bogunić, nakon “dojave” da će Hadžibajrić biti uhapšen, člana porodice sklonio iz opštine Stari Grad, svega par dana prije pada narkoBega, na sasvim drugu radnu destinaciju - u “antikorupcioni tim” Kantona Sarajevo.


Kako je Bogunić saznao da će uslijediti hapšenje Hadžibajrića? 


Dojavio mu je kantonalni tužilac Kantona Sarajevo Samir Selimović.


Bogunić je “široke ruke” pa je, kao kontrauslugu, Selimoviću obećao poziciju u posebnom odjeljenju Federalnog tužilaštva.



Primjećujete da Bogunić federalno tužilaštvo tretira kao ličnu firmu, pa Selimoviću daje novu funkciju kao da je krompir, a ne odgovorna tužilačka pozicija.


Ali, kada je u pitanju VSTS, njihov nepisani Kriminalni poslovnik po kojem oduvijek djeluju, ima odredbu koja glasi - uslugu za uslugu.


Već sam objavio da je Bogunić, za lojalnost, Halidi Vrabac, zamjenici Glavnog tužioca OJT Istočno Sarajevo obećao da če biti Glavni tužilac tog tužilaštva.



Prije toga je Ranko Debevec, suspendovani predsjednik Suda BiH, Halidu Vrabac izgurao na poziciju koju sada obavlja.


Bogunić je bio jedan od najčvršćih oslonaca Debeveca u VSTS.


Halida Vrabac je u Tužilaštvo BiH zaposlila Mustafu Vrabca protiv kojeg je Tužilaštvo BiH, 03.01. o.g., podiglo optužnicu zbog “lažnog predstavljanja”, a Sud BiH je potvrdio 11.01.o.g. 


Vrabac se lažno predstavljao kao ovlašteni istražilac Tužilaštva BiH iako je bio na čelu Odjela za opšte poslove.


Kako nakon svih ovih ličnih poslova da se u VSTS bave pisanjem Poslovnika koji bi bio u skladu sa Zakonom? Nikako, nemaju vremena.