понедељак, 20. новембар 2023.

Stoltenberg u BiH kako bi pokazao da NATO intenzivno već djeluje i neće dozvoliti urušavanje bezbjednosti u Regionu

Piše: Slobodan Vasković


1.

Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg posjetom BiH potvrdio je, dodatno, da cijeli Region Alijansa smatra svojom zonom uticaja i da u tom stavu nema nikakvih promjena. Niti će ih biti, uprkos pokušajima da se u Regionu izazovu sukobi i tako se dovede do još veće nestabilnosti koja bi mogla prerasti i u gore stanje.


2.

Sam dolazak Stoltenberga svjedoči da bezbjednosna situacija nije na nivou koji garantuje sigurnost, ali i da će svaki novi pokušaj njenog daljeg pogoršanja biti tretiran kao “izazivanje NATO”, što je vrlo direktna i vrlo prijeteća poruka onima koji pokušaju da nastave sa urušavanjem bezbjednosnog okvira.


3.

Naravno da Stoltenberg nije prijetio, ali sam njegov dolazak nema nikakvog “celofana” i svjedoči da je NATO već preduzeo brojne korake ka saniranju bezbjednosne situacije, da njihov složeni mehanizam intenzivno radi na tome i da NATO Region neće prepustiti nikom drugom.


Zato je i istakao da je NATO izrazito opredijeljen očuvanju bezbjednosti i stabilnosti u regionu Zapadnog Balkana, navodeći da BiH ima veliki značaj za cijeli region. 


4.

Nije propustio da ukaže na pogubne politike Milorada Dodika koji svakodnevno radi na rasturanju BiH, a da ga, pri tom, nije ni pomenuo.


"Zabrinuti smo zbog secesionističke i retorike podjela, kao i spoljnog uticaja, posebno Rusije. To prijeti da potkopa stabilnost i oslabi reforme. Svi lideri moraju raditi na jedinstvu i moraju raditi na napretku", rekao je Stoltenberg poslije sastanka sa delegacijom Savjeta ministara BiH.


Nema nikakve dileme da je ova poruka najdirektnije upućena Dodiku, ali i onim koji ga podržavaju ili gaje iluzije da bi BiH mogla da bude rastočena na tri teokratske, autokratske, nedemokratske, kleptokratske državice.


5.

Stoltenbergova posjeta BiH upriličena je samo par dana nakon što su SAD “betonirale” Dodika kao najznačajnijeg Piona Rusije u Regionu, što ukazuje na sinhronizovano djelovanje SAD-a i NATO čije članice su i zemlje EU.


6.

„Zato produbljujemo našu saradnju, naš politički dijalog i našu praktičnu saradnju. NATO štab u Sarajevu pruža podršku misiji EU Altea. Ostajemo predani uspjehu te misije i pozdravljamo produženje misije u Savjetu bezbjednosti i UN-a“, naglasio je Stoltenberg.


Ističući da NATO "ne može i neće dozvoliti bezbjednosni vakum u BiH“, precizno je poručio da nije produžena misija EUFOR-u, NATO bi preuzeo tu funkciju.


Potpuno je jasno da NATO ne ostavlja ni teoretsku mogućnost da bilo ko drugi sem Alijanse “uređuje” bezbjednosni okvir Regiona.


7.

Ukratko, BiH još uvijek nije članica NATO, ali jeste duboko pod NATO kišobranom i tu se stvari neće mijenjati na gore, već će voditi ka ulasku BiH u NATO, ma šta o tome mislio Dodik.


8.

Stoltenberg je potpuno deplasiranim, nepotrebnim i nebitnim, učinio brojne akcije koje se vode po naređenju Dodika protiv visokog predstavnika, dajući nepodijeljenu i snažnu podršku Kristijanu Šmitu, navodeći “da su napori visokog predstavnika od vitalne važnosti za jedinstvo zemlje i pomirenje u njoj”.


9.

Nije Dodik jedini koji osporava Šmita i pokušava ulogu visokog predstavnika u BiH pomnožiti sa nulom, već i jedan dio političkih snaga u Federaciji BiH, prije svega SDA, predvođena Bakirom izetbegovićem.


Sve te pokušaje, Stoltenberg je obrisao kao gumicom.


10.

"NATO ima istoriju prisutnosti u BiH i istoriju saradnje sa Kancelarijom visokog predstavnika (OHR). Svaki pokušaj da se potkopa vaša pozicija, vodi BiH nazad, a ne naprijed", kazao je Stoltenberg poslije sastanka sa visokim predstavnikom u BiH Kristijanom Šmitom.


Zahvalio se Šmitu za "njegov važan rad u BiH i predanost stabilnosti regije".


“Mi podržavamo suverenitet i teritorijalni integritet BiH. Želimo vidjeti mirnu državu u srcu stabilne regije", kazao je Stoltenberg.


11.

Šmit je Stoltenbergovu podršku iskoristio da poentira za samog sebe, ističući da je "saradnja između dejtonskih institucija, NATO-a i svih onih koji čuvaju bezbjednost u BiH značajna”, podrazumijevajući, pri tom i OHR, samim tim i visokog predstavnika, kao dejtnosku instituciju.


“Moramo ponovo izgraditi povjerenje u pravnu državu. To je naš zajednički posao, kao i domaćih političara. Radimo na tome i trebamo podršku EU-a i NATO-a", naglasio je Šmit, ukazujući na taj način da “posao domaćih političara” nije ni blizu pozitivnog, čim je potreban NATO kao podrška za gradnju povjerenja u pravnu državu.


12.

Stoltenberg nije u BiH došao da bi sa bilo kim pregovarao, bilo koga u bilo šta ubjeđivao, već da bi pokazao da NATO intenzivno djeluje na ovom prostoru, da je to djelovanje efikasno i da se neće dozvoliti bilo kakva eskalacija koja bi dovela do težih sukoba, ali i koji je to pravac u kojem BiH treba da se kreće.


Nije rekao šta će se desiti onima koji taj pravac pokušavaju spriječiti, ali se podrazumijeva da im neće biti dozvoljene takve aktivnosti. I da su sva sredstva NATO na raspolaganju za njihovo sprečavanje. 


Uz to, podvukao je Šmita kao nespornog visokog predstavnika i dao mu snagu da djeluje vrlo čvrsto, oštro i bez kompromisa sa onima koji zacrtani pravac nevelikim snagama pokušavaju zaustaviti.