четвртак, 16. новембар 2023.

Na Crnoj listi SAD-a Petar Đokić, Savo Cjetinović i Duško Perović

Piše: Slobodan Vasković


SAD uvele su sankcije Petru Đokiću, predsjedniku Socijalističke partije, koji je i ministar rudarstva i energetike RS u Vladi RS. 


Na Crnoj listi našao se i Savo Cvijetinović, član Izvršnog odbora SNSD-a, kao i Duško Perović, šef predstavništva RS u Moskvi.


Niz sankcionisanih pripadnika Režima Milorada Dodika tako je sve duži i duži, a na njegovom čelu je sam Dodik.


Sva trojica su na listu stavljena zbog, kako se navodi, bliskih veza sa Rusijom i činjenjem nezakonitih poslova sa partnerima iz te države.


Đokić je najzvučnije ime na ovom spisku, jer je dugi niz godina u vlasti RS i obavljao je razne ministarske pozicije, te bio predsjednik Narodne skupštine RS.


Đokić je, kako se navodi u saopštenju Ministarstva finansija SAD-a,  2017. godine sa hrvatskim ministrom zaštite životne sredine i energetike potpisao ugovor o izgradnji gasovoda od Hrvatske do Rafinerije u Bosanskom Brodu, koja je u vlasništvu ruske kompanije, u RS. 


“Sklapanje takvog sporazuma predstavlja prijetnju implementaciji Dejtonskog mirovnog sporazuma. Sankcionisanjem Đokića šalje se jasan signal da Sjedinjene Države neće tolerisati antidejtonsko ponašanje”, navedeno je.



Cvjetinović je optužen da je kao “predstavnik kompanije BN Inžinjering sa sjedištem u RS, koja je u vlasništvu bivšeg zamjenika načelnika vojnog vazdušnog saobraćaja u Oružanim snagama Rusije i bivšeg komandanta komponente vazdušnog saobraćaja ruske vojske, omogućio ilegalni transfer helikopterskih motora proizvedenih u Ukrajini u Rusiju preko BiH.


Za Perovića se navodi da je, zajedno sa Dodikom, učestvovao u koruptivnim radnjama.