четвртак, 30. новембар 2023.

Da li funkcioniše Dodikova strategija - Prolongiranje, Lobiranje, Nepriznavanje Suda BiH, pokazaće 06.12.o.g., za kada je Dodiku zakazan početak suđenja

Piše: Slobodan Vasković


Nije baš da je pitanje svih pitanja, ali, svakako, jeste pitanje principa da li će se Milorad Dodik pojaviti 06.12.o.g., na početku suđenja njemu i Milošu Lukiću, v.d. direktora “Službenog glasnika RS”, po optužbi za mneizvršenje odluka visokog predstavnika u BiH.


Dodik je 05.12.o.g. u Briselu, na sastanku, zajedno sa drugim političkim liderima iz BiH, i ima vremena da stigne na suđenje, jer posjeduje privatni avion koji se samo zezanja radi smatra avionom koji pripaa RS.


Dodik je nedavno najavio da u Briselu ima “sastanke 05.12. i dalje”, što je ukazivalo da se neće pojaviti 06.12.


Isto to tvrde i moji izvori iz vrha SNSD-a koji ističu da će Sud BiH i ovaj put opravdati Dodikov izostanak “ranije preuzetim obavezama”.


Bilo bi to već drugi put da “ranije preuzete obavze” spriječe početak suđenja, ali bilo bi to i samoizrugivanje Suda BiH samom sebi i svjesno potapanje “preko glave” u “živo blato” političke korupcije u kojem je Sud BiH već, u dobroj mjeri, “do grla”.


Biće zaista interesantan taj 06.12., iako iz Suda BiH dopiru vijesti da se njih “ne tiče nikakav Brisel”.


Vidjećemo, jer postoje vrlo precizne informacije da je Doddik uspio da dođe, preko posrednika, do predsjednika Suda BiH Ranka Debeveca, poznatog po tome što je u kontinuitetu “U saltu”; Čas ovamo, čas tamo.


Da li su dogovori pali, pokazaće 06.12.


Ukoliko jesu, onda zaista funkcioniše Dodikov plan na kojem je intenzivno radio i radi njegov "strateški” tim kako bi početak suđenja odgodili, najmanje, do Nove godine, 2024., o čemu sam pisao još 13.10.o.g.


Cijeli plan Dodikove odbrane mogao bi se sažeti u tri riječi - Prolongiranje, Lobiranje, Nepriznavanje Suda BiH.


Prolongiranje podrazumijeva, za početak, nepojavljivanje pred Sudom BiH.


U Prolongiranje spadaju i putovanja u inostranstvo (ranije preuzete obaveze), te šta god može da se iskoristi kako bi se izbjeglo njegovo pojavljivanje pred Sudom i izjašnjenje o krivici.


Lobiranje podrazumijeva “omekšavanje” sudije koji dobije slučaj. 


Za “omekšavanje” su već pripremljena sredstva.


Uspješno "omekšavanje" jest jednako oslobađajuća presuda.


Nepriznavanje Suda BIH je posljednja varijanta koju Dodik teško da će iskoristiti na početku suđenja, jer takav postupak za sobom povlači raspisivanje potjernice i privođenje.


Ovu “akciju” Dodik uvijek može pokrenuti - i u pola procesa, jer je epilog isti, kao da je pokrene i na početku procesa.