уторак, 14. децембар 2021.

Posebno odjeljenje Tužilaštva istražuje Stevandića i njegovu stranku “Ujedinjena Srpska”; Marković je Zeljkoviću “na ruke” dao milion KM; Svaki put je u prostorijama bio Stevandić; Bojić nosio novac “jednom političaru”


Piše: Slobodan Vasković


Specijalni tužilac Miodrag Bajić proširio je istragu koju vodi protiv Branislava Zeljkovića, direktora Instituta za javno zdravstvo RS, Saše Markovića, vlasnika firme “Travel4Fun”, Dragana Dubravca, vlasnika firme “Promeding”  i Slavka Bojića, vlasnika firme “ProControl” i na Nenada Stevandića, predsjednika stranke “Ujedinjena Srpska”. 


Zeljković

Predmet istrage je i poslovanje navedene partije, preko koje su prali novac i koja je dio beskrupuloznog Režima Milorada Dodika.


Mediji su objavili da je Marković priznao kako je Zeljkoviću “na ruke” odnio 250.000 KM. Međutim, ta cifra je ravno milion KM i Marković je priznao, tokom istrage, da je toliko novca predao Zeljkoviću.


To znači da je šteta mnogo veća od 790.000 KM za koliko se nabrojana četvorka kriminalaca trenutno tereti.

Saša Marković i Vlado Crta Đajić

Marković je Zeljkoviću novac predavao u prostorijama “Ujedinjene Srpske”. Svaki put kada bi Marković došao da preda novac, ušao bi iza njega Stevandić i otišao u svoju kancelariju. 


Nema nikakve dileme da je, nakon što Marković preda novac, Zeljković lavovski dio davao Stevandiću koji je i organizator pljački preko “Instituta”.


Stevandić se nevješto brani, ali finansijska istraga koja je otvorena protiv njega i partije pokazaće da je, izvan svake razumne sumnje, on ključni dio zločinačke organizacije koja je beskrupulozno pljačkala dok su građani umirali od virusa “Korona”.


Da podsjetim, već sam objavio da je Stevandić u posljednje tri godine kupio tri velika stana u Banjaluci (vrijedna 1.050.000 KM), kao i poslovni protor u Gundulićevoj ulici, za ordinaciju, koji je platio 600.000 KM. Navodno je povukao novac za taj poslovni prostor, a istraga će, svakako, utvditi na koji način je došao do milionskih suma koje je uložio u nekretnine.


Uz to, kupio je i stan u Beogradu, u Ruzveltovoj ulici broj 34, koji je platio 203.000 evra.


Stan je kupio početkom avgusta ove godine.



Marković je priznao kako je, kada i gdje predavao opljačkani novac Zeljkoviću, dok je Dubravac rekao da je Bojiću dao 85.000 KM.


Dubravac

Bojić je jedino izjavio da je “novac dao jednom političaru”, ali nije precizirao kojem.


Bojić

Posebno odjeljenje Republičkog tužilaštva zatražilo je produženje pritvora za Zeljkovića i Bojića, o čemu će odlučiti Vrhovni sud RS, dok su Marković i Dubravac pušteni da se brane sa slobode. (nastaviće se)