петак, 10. децембар 2021.

Dva laka komada: Nenaspavano kumče Ž.C. i Paranoičini Ergić

Ž.C.


Piše: Slobodan Vasković


Željka Cvijanović je svog kuma Radoša Zelenbabića prije nepune dvije godine smjestila u Agenciju za agrarna plaćanja. 


To što nema fakultet, nije nikog briga, iako je za tu poziciju potrebna visoka stručna sprema. Bitno je da ima Kumu na poziciji.


Kuma brine o kumu, pa je Zelenbabić ove godine izabran za šefa Odsjeka za biljnu i životinjsku zaštitu u Agenciji što je nonsens, jer ta institucija nema ama baš nikakve veze sa tim. 


Posao Agencije je da prima zahtjeve za podsticaje, obrađuje ih i provjerava na terenu. 


Zelenbabiću je po Kuminom nalogu izmišljena pozicija, a dozvoljeno mu je da na posao dolazi tek u 09 časova, sat poslije svih ostalih.


Kum Ž.C.

Zelenbabić nikako da se naspava, tako objašnjava svakodnevna kašnjenja. 


Očito je da Zelenbabić nije baš toliko “zelen”, te maksimalno koristi Cvijanovićkinu zaštitu, svjestan da mu niko ne smije ništa.


Direktor Agencije za agrarna plaćanja Predrag Sladojević bjesni zbog toga što mora plaćati neznalicu, uz to još nenaspavanu, ali mu ne smije ništa. 


Sa svim je upoznat i sluga Milorada i Igora Dodika, ministar poljoprivrede Boris Pašalić, ali, očekivao, ni on ne smije ništa da preduzme. 


Sluga Dodika&Dodika: Ministar Boris Pašalić

Ostali radnici su ogorčeni jer ima boljih, iskusnijih, kvalitetnijih od njega, ali Zelenbabić je nedoriljiv na svom izmišljenom radnom mjestu, koje mu je osmislila kuma Željka.


Danijel Ergić

Iz Prijedora uvijek priče kao iz “Zone sumraka”: Danijel Egić, načelnik Odjeljenja za poljoprivredu i ruralni razvoj u gradskoj upravi Prijedora, kadar je Sekte i vrlo blizak saradnik bivšeg gradonačelnika Dalibora Pavlovića, poznatog po tome što obožava da se fotografiše sa raznoraznim “ekserima” u ustima, kraj WC školjke, kako “riga” bljuvotine i sebe, etc.


Dalibor Pavlović

Pavlović je, nakon “platinastog” albuma koji je je dostigao neviđen tiraž za Prijedor, otperjao da se slika na margini života, ali je Ergić ostao načelnik.


Prije toga, radio je u Savjetodavnoj službi Ministarstva poljoprivrede; Veoma je blizak sa slugom Pašalićem. 


Ergić je u potpunoj paranoji - ne sarađuje sa zaposlenim radnicima u postojeće radnike u gradskoj upravi, jer im ne vjeruje, zato što su većina članovi DNS-a.


Stoga je potpisao Ugovor o angažovanju Mirka Jokića, službenika Savjetodavne službe Ministarstva poljoprivrede, iz Područne jedinice Prijedor. 


Mirko Jokić

Jokić, za iznos od 1.000 KM mjesečno, pomaže Egiću u poslovima koji imaju veze sa voćarstvom i zaštitom bilja, a Jokić uopšte nema pojma o tim poslovima, niti je za njih osposobljen.


Zato je jedan od mezimaca sluge Pašalića, pa mu hiljadarka dođe kao nagrada za poltronstvo.