субота, 6. фебруар 2021.

Dodikov najdirektniji i najbrutalniji napad na Vučića: Optužio je predsjednika Srbije da radi protiv interesa RS, pokušao kriminalizovati i Vučića i njegov SNS, rekao da prati svaki Vučićev korak, poručio mu prijeteći da će i njega preživjeti, kao i sve Vučićeve prethodnike



Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik gostovao je na RTRS-u, 05.02.2021., gdje je direktno i brutalno napao predsjednika Srbije Aleksandra Vučića, iznoseći najteže optužbe na njegov račun.


Uz to, osnovni utisak koji je ostavio jeste da je potpuno spreman da nastavi sa udarom na Vučića i da neće u tim nastojanjima posustati.


2.

Kada se pažljivo sagleda njegov intervju, on je žestok i surov obračun sa Vučićem, u kojem ga je optužio za zaista teške političke stvari.


Idemo redom.


3.

"Neki se bore za naklonost, prije svega, Vučića. Ja nisam čovjek koji je, bez obzira što to negdje može i da izgleda tako, koji je spreman da žrtvujem bilo kakav interes Republike Srpske i da pravim svoj komoditet. Ja nisam taj”, rekao je Dodik. 


Ovim riječima je poručio da opozicioni lideri, sa ciljem da dobiju naklonost Vučića, žrtvuju interes Republike Srpske, a dalji zaključak je da Vučić, sastancima sa opozicijom, svjesno radi protiv interesa Republike Srpske.


4.

Nije nikakvo iznenađenje ovakav Dodikov suludi stav, jer je on matrica njegovih ideoloških mentora, čija mržnja je poodavno usmjerena protiv predsjednika Srbije, jer, kako oni smatraju, “ne radi dovoljno u interesu Dodika”. 


Sama postavka Dodikovih ideologa dovoljno svjedoči koliko su van svake granice razuma i racionalnosti. 


5.

Međutim, nije se Dodik zaustavio na samo jednoj, lažnoj, optužbi, već je izbljuvao cijeli set niskih i izuzetno prljavih udaraca koje je zadao Vučiću.


"Oko Vučića se pojavila jedna grupa ljudi. Od onog Adama Šukala, koji je ovde bio, pravio razne gluposti. Sad je on tamo neki u SNS-u. Ja to poštujem. On je sad dio Vučićeve partije. I vidim ja da on okuplja, dovodi te opozicionare, hrabri ih, kaže im da mogu uvijek doći kod Vučića. Neki i dođu kod Vučića...Ja sam imao sastanak sa Vučićem. Znam da je on poslije toga imao sastanak sa nekim opozicionim ljudima....Vi sad imate neke koji su, o kojima sam nešto pričao, koji su tamo otišli, pobjegli odavde od neke vrste odgovornosti, iznjeli neki novac koji je tamo ozbiljan. I onda su rekli da traže neku vrstu zaštite. Jedan od njih ima zaštitu od šefa obavještajne službe koja se nalazi za pokrajinu u Novom Sadu. Pa on ga kaže: Samo ti jurišaj na Dodika. On misli da je dobio svu vrstu podrške”, rekao je Dodik.


Nema niikakve dlieme da, napadajući Šukala, Dodik udara svom snagom na Vučića i SNS.


Pri tom ih i javno kriminalizuje, kako predsjednika Srbije, tako i njegovu stranku, jer optužuje Šukala, koji je član SNS-a, da je iznio novac iz Republike Srpske.


6.

Budući da je to, kako se može razumjeti iz Dodikove postavke, Šukalo učinio na nezakonit način, a da je, istovremeno, Šukalo narodni poslanik SNS-a u skupštini Srbije, nesporno je da Dodik javno pokušava kriminalizovati i Vučića i SNS, optužujući Šukala za “iznošenje novca”. Iako isti taj Šukalo, dok je djelovao u RS, nikada nije bio na čelu nijedne značajne firme, bilo kakvog Javnog preduzeća, da bi se dokopao novca i još ga “iznio u Srbiju”.


Međutim, to Dodiku uopšte nije predstavljalo problem da kriminalizuje i Vučića i SNS.


7.

Dodik navodima da Šukalo“ima zaštitu od šefa obavještajne službe koja se nalazi za pokrajinu u Novom Sadu” koji mu, kako Dodik tvrdi nalaže “Samo ti jurišaj na Dodika. On (Šukalo, op.aut.) misli da je dobio svu vrstu podrške”, direktno optužuje obavještajnu službu Srbije (BIA) da juriša na njega, a samim tim i Vučića da je izdao nalog za taj atak.


8.

Dodik javno, vrlo bukvalno, otkriva da preko svoje agenture koju ima u Beogradu i o kojoj sam već pisao u nekoliko navrata, prati svaki korak Vučića, jer zna, kako kaže, sa kim se sastaje Vučić.


Dodik, očito, potpuno van sebe, nastavlja u visokoneprijateljskom ritmu udar na predsjednika Srbije, koji mu je nebrojeno puta pomogao i spasao RS od bankrota, dajući, bespovratno, preko sto miliona evra. Uz to, Srbija je uložila i dalje ulaže svoj novac u brojne infrastrukturne projekte u RS. Uputila je i značajan novac brojnim opštinama u RS... 


"Ja nisam otišao tamo i organizovao se, i sastajao se sa opozicijom u Srbiji, niti imam namjeru. I smatram da Republika Srpska i Srbija isključivo na institucionalnom nivou treba da sarađuju i da se taj odnos odvija na taj način, a ne špekulativno”, rekao je Dodik.


Ovim riječima, pokazao je da prati svaki Vučićev korak, ali je i optužio Vučića da su njegovi sastanci sa opozicionim liderima špekulativni.


9.

Međutim, tek slijedi dramatični vrhunac Dodikovih optužbi, ali i prijetećih poruka Vučiću.


"Prošao sam Miloševića. Prešao sam Koštunicu, Tadića, Tomu Nikolića. Evo sada i Vučića”, rekao je Dodik. 


Njegova izjava može se tumačiti na samo jedan način - Dodik šalje Vučiću poruku da je politički preživio sve njegove prethodnike, pa će i njega!


Nimalo bezazlena poruka, otvoreno prijeteća i pokazuje svu dubinu ne samo razdora Dodika i Vučića, već Dodikove spremnosti za otvoren udar i obračun sa Vučićem.


10.

Dodika je strah i neće odustati od napada na Vučića svim sredstvima, među kojima je i njegov “Borbeni ovan” biskup Grigorije.


"Ma šta mene briga za vladikom Grigorijem i njegovom političkim izjavama”, nespretno je pokušao Dodik prikriti činjenicu da je on jedan od autora napada Grigorija na Vučića.


Prije svega dvadesetak dana, Dodik je tvrdio da izjave biskupa Grigorija ne shvata kao političke, što je bio pokušaj ojačavanja Grigorija u njegovoj potpuno bezuspješnoj misiji pretvaranja iz kriminalca u političara. 

 

Da bi se osvetio Vučiću, Dodik snažno podržava Grgorija u njegovom političkim napadima na predsjednika Srbije, a potpuno se razgolitio u tim namjerama, u intervjuu “Politici” (17.01.2021.), kada je na “klopka-pitanje” - Kako komentariše navodne političke ambicije vladike Grigorija, posebno s aspekta jer ste prijatelj i s njim i s Vučićem, odgovorio:  Mi ne bi trebalo da se petljamo i miješamo u te političke procese, ali mi često govore da je vladika Grigorije najavio neku vrstu svojih političkih angažmana, iako ja to nisam tako razumio. Ali ako se odluči za to, mislim da to neće biti dobro”. 


11.

Očito je da je Dodik sada i javno razumio da su Grigorijeve izjave političke, a upravo je on taj koji stoji iza njih.


Njegov pokušaj da se “ogradi” od Grigorija samo je dodatno potvrdio da ga koristi kao “Borbenog ovna”.


12.

Dodik je ovakvim istupom, otvorenim udarom na Vučića, potvrdom da prati svaki njegov korak i pokušajima da kriminalizuje i Vučića i SNS i da predsjednika Srbije optuži za djelovanje protiv interesa RS…, pokazao da se njegova kvazipolitika potpuno raspala, a da je on lično pogubljen, beskrajno uplašen i spreman da žrtvuje sve i svakog samo da bi spasao svoju bijednu kožu. (nastaviće se)