петак, 12. фебруар 2021.

Dodik nastavio sa napadom na Vučića: Vrši ogroman pritisak na vladiku Jefrema da podrži Grigorija za Patrijarha; Dodikov cilj: Organizovanje litija protiv Vučića u Srbiji; Dodik finansijski podržao Davidovićev “Narodni pokret” za izbore u Nikšiću; Njegove udare Vučić “vakcinisao” još jednim snažnim šamarom

 


Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik ne odustaje od biskupa Grigorija kao svog kandidata za novog Patrijarha SPC-a.


2.

U sklopu niza aktivnosti, mahom podzemnih, da progura Grigorija među najozbiljnije kandidate za Patrijarha, Dodik je u nekoliko navrata vršio izuzetno snažan pritisak na Jefrema, vladiku banjalučkog, ultimativno zahtijevajući od njega da podrži Grigorija.


3.

Jefrem ima značajan uticaj unutar SPC-a i Dodiku je poznato da episkop banjalučki ima važnu ulogu u izboru novog Patrijarha.


4.

Osim što je lično, nekoliko puta, vršio pritisak na Jefrema i to na vrlo vrlo primitivan način, kako tvrde moji izvori iz SPC-a, Dodik je liderima satelitskih partija naložio da čine isto. 



5.

Jefrem je o svemu obavijestio Sveti Sinod SPC-a, što, praktično, znači da neće podržati Dodikove zahtjeve, ma koliko oni bili brutalno nametani.


Posebno ih neće podržati u ambijetu izuzetno zategnutih odnosa između Dodika i Vučića, koji su na granici pucanja, već će Jefrem, kao i svaki put do sada, zajedno sa Irinejom Bulovićem i drugim starijim arhijerejima odlučiti ko će biti novi Patrijarh, a to, izvan svake razumne sumnje, nije ekumenista Grigorije.


6.

Najozbiljniji kandidati za novog Patrijarha su, u ovom trenutku, prema mojim izvorima iz vrha SPC-a, Irinej Bulović, episkop bački, Porfirije (Perić), mitropolit zagrebačko-ljubljanski i Lavrentije (Trifunović), episkop šabački.



Mnogo manje šanse od njih imaju Hrizostom, mitropolit dabrobosanski i Joanikije, episkop budimljansko-nikšićki.


Izbor novog Patrijarha SPC-a biće održan 18.02.2021. godine u kripti Hrama Svetog Save u Beogradu.


7.

Dodik je nastavio saradnju i sa Miodragom Dakom Davidovićem, koji otvoreno pokušava da ruši Vučića.



8.

Zajedno sa Davidovićem to pokušava učiniti i značajan dio opozicije Srbije, prije svih Dragan Đilas i Vuk Jeremić.


9.

Oni zajedno, sa Dodikom, čine udarnu pesnicu protiv Vučića, a “borbeni ovan” im je biskup Grigorije. 


10.

Bitno je naglasiti da Dodik želi Patrijarha, na kojeg će imati uticaj, kako bi u Srbiji organizovao litije protiv Vučića - to bi bio ključni udar na Vučića i omogućio bi, kako Dodik i njegovi saradnici smatraju, pad predsjednika Srbije.


11.

Davidović je prije par mjeseci osnovao partiju “Narodni pokret”, a Dodik mu je pomogao, dajući mu milion KM kao pomoć za izbore u Nikšiću (rodnom mjestu Mila Đukanovića) koji će se održati 14.03.2021. godine. Rezultat ovih izbora ima izuzetno veliki značaj za političke odnose u Crnoj Gori.


12.

Dodik je čak namjeravao da kupi jednu lokalnu TV stanicu, kako bi pomogao Davidoviću, ali je u tome spriječen.



13.

Vučić nije ostao dužan Dodiku - ispod radara, gdje se odvija cijeli rat, snažno ga je ponizio i to u vezi sa vakcinama.


Vučić je Zoranu Zaevu, premijeru Sjeverne Makedonije, obećao 8.000 doza vakcina protiv korona virusa, kao donaciju Srbije. Vakcine će biti predane u narednih nekoliko dana.


14.

Istovremeno, Srbija je RS obećala 5.000 doza vakcina protiv korone, ali vakcinacija zdravstvenih radnika iz RS (za koje je namijenjena ova donacija) biće obavljena u Srbiji, prema „definisanim prioritetima u planu vakcinacije u RS“.





15.

Vučić, jasno je, ne dozvoljava Dodiku da ponovo politički poentira na pomoći Srbije, kao što je to činio bezbroj puta do sada, tako da je odlučio da pomoć u vakcinama bude realizovana kroz vakcinaciju u Srbiji. 


Sukob između Vučića i Dodika je nepomirljiv, a protokolarni susreti su samo folklor, koji je varka da je u odnosima koji se vide “na radaru” sve u redu. (nastaviće se)