петак, 4. децембар 2020.

Novo ralo Vlade RS Pašalić ore, kao i njegov sensei Metuzalem, protiv poljoprivrednika, sistematično ih uništavajući

 



Piše: Slobodan Vasković


1.

Jedan od mojih najomiljenijih ministara (sada već biši) Stevo Mirjanić Metuzalem pao je u potpuni zaborav. Iako vrijedno radi.


2.

Metuzalem priprema Strateški plan razvoja poljoprivrede za period 2021.-2025., kojki ne služi ničemu, sem da sa sviojim “timom” inkasira, minimalno, 100.000 KM. 


3.

U ovoj godini već je dobio dodatnih 100.000 KM za Analizu efekata dodijeljenih sredstava za razvoj seoskih područja od 2014.-2018., upravo iu vrijeme dok je on bio ministar!


4.

Stevo je, iako u poodmakloj dobi, Kriminalni Genije - prvo je debelo krao kao Ministar, a onda za analiziranje sopstvenog ministarskog rada zaradi još 100.000 KM. Fascinantno. 


5.

Metuzalem ne posustaje, bez obzira na vijekove koji su za njim - 2019.godine maznuo je, takođe, 100.000 KM budžetskih sredstava za Program razvoja zadrugarstva do 2024.godine. 


6.

Zadrugarstva u Republici Srpskoj ni nema, osim u Stevinim papirčinama koje niko nečita; Zato on svakodnevno pažljiovo iščitava bankovni konto koji je toliko debeo, da je čudo da ne pukne, iako je korona nanijela ogromne štete. Svima osim Metuzalemovoj nezakonitoj zaradi.


7.

Njegov nasljednik na mjestu ministra, Boris Pašalić nastavio je Metuzalemovu “politiku kontinuiteta”, odnosno nerada i nebrige, koja je dovela do toga da stočari ne žele da prodaju bikove i junad, povrtari ne žele da prodaju povrće, a meso se i dalje uvozi u BiH. Da se ne uvozi, pitanje je šta bi građani jeli.


8.


Staša Tompuščić Košarac, Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa u Savjetu ministara, davno je obećao da će spriječiti uvoz, ali od toga nema ništa.


9.

Predstavnici farmera su ogorčeni na njega, a on ne haje, već i dalje preskupo prodaje svoju premeku brlju/rakiju uzduž i poprijeko Sarajevskoromanijske   regije, koju pravi od tuđih, a ne svojih šljiva.


10.

Pašalić i Košarac poslovni su kao braća Troter i poljoprivreda i trgovina, kada su njih dvojica u pitanju, poodavno su deponija.


11.

Pašalić koristi “svete” metode Metuzalema, zapisane u prastarim spisima, koje izričito propisuju praksu nepozivanja predstavnika poljoprivrednih udruženja na sastanke o mjerama za poboljšanje stanja u agraru; Poljoprivrednici se ljute, bune, jednostavno ne vide da će se to promijeniti na bolje, ali Pašalić ne odustaje od nerada. 


12.

Posebno mu na um ne pada da pozove na sastanak neka od novih udruženja koja imaju za cilj da, konačno rasture stare, okoštale sheme izvlačenja novca iz budžeta uvijek u iste džepove.


13.

Umjesto toga, on jača upravo stare budžetske pijavice, poput Udruženja mljekara Vladimira Usorca, koji uvijek, za svakog ministra, ima kvalitetne obole kojim ga stavlja pod kontrolu.


Nije tako davno bilo kada se Usorac zakačio sa Metuzalemom, u vrijeme njegovog ministrovaja, a Prastarog stevu je u TV duelima zastupao njegov tadašnji poltron Pašalić u “epskim” sukobima sa  Usorcem, u kojimja smao što glave nisu padale.


14.

Metuzalem se, do kraja svog mandata, “poravnao” sa Usorcem, pa je i Pašalić zaboravio na te antologijske duele, u kojima su jedan na drugog bacali balegu i brabonjke, te sa Usorcem sada, ruku pod ruku, davi ostale mljekare.


15.

Pašalić je, pod uticajem otkupljivačkog lobija, pa je "pomogao" farmerima da ublaže krizu zbog pandemije  interventnim otkupom mesa i povrća kojim se hvali na sva usta, iako je istina da je farmerima odmogao i doveo ih u bezizlaznu situaciju.


Na terenu je izbio haos, jer malo stočara želi da proda junad po ponuđenoj cijeni od 3.80 KM/kg koja nije profitabilna. Da bi uzgajivači bili u minimalnom plusu, trebalo bi da dobiju barem 4.20 KM/kg. 


16.

Nije to najgore što Pašalić čini; Najcrnje je što otkupljivači dobijaju od Ministarstva nagradu - 0.80 KM/kg otkupljene junadi i 0.60 KM/kg otkupljenih svinja. 


Bez tih para, koje im se daju iz budžeta, nudili bi još manju otkupnu cijenu stočarima; Idiotizam je Ministarstvo poljoprivrede nagrađuje otkupljivače stoke navedenim iznosima, umjesto da je taj novac dat proizvođačima, a ne otkupljivačima.


Uz sve to, otkupljivači koji nisu otkupili ni pola od predviđenih količina, pa su Pašalićevi hvalospjevi upućeni sami sebi tek bacanje prašine u oči i bezobrazno i drsko manipulisanje javnosti.


17.

Isto je i sa povrtarima, jer Ministarstvo daje otkupljivačima podsticaj od 0.20 KM/kg otkupljenog povrća, a ovi za taj iznos smanjuju otkupnu cijenu proizvođačima kojima se to ne isplati i ne žele da prodaju povrće ispod svake cijene.


18.

Pašalić je novi Super Hik u Vladi RS, a vješto prikriva sopstveno neznanje i bacanje novca, koje je dovelo do teškog udara na stočare i povrtare.


Pošto je on “Novi Plug” Vlade RS, u čije neznanje se polažu velike nade, zaposlio je, u ovoj godini, nekoliko pripravnika, bez obzira na obećanje Radovana Kilavog Viškovića da neće biti novih zapošljavanja. 


Čak je zaposlio i člana uže familije. Ništa iznenađujuće. 


19.


Primjetno je da sa Dodikovim ulizicama AlenomŠeranićem i Srđanom Staklene Noge Rajčevićem pokušava da se nametne kao “novi talas” u SNSD-u, ali sva trojica zajedno i dalje su tek suvi potok.


Ionako nemaju nikakvu moć odlučivanja, jer o svemu odlučuje Milorad Dodik, ministar svega i svačega, a naročito ministar zdravlja, prosvjete i poljoprivrede.