четвртак, 3. децембар 2020.

Dan D u VSTV-u: Konačni pad Milana Tegeltije ili privremeno spašavanje antidejtonskim djelovanjem

Deset članova VSTV-a u srijedu navečer na "konsultativnom sastanku" pozvalo Milana Tegeltiju da podnese ostavku. Ukoliko ne odstupi Tegeltija će biti smijenjen. Predsjednik VSTV-a sa svojim sljedbenicima može bojkotovati sjednice i tako se spastiti smjene, ali i taj ga manevar može držati "u životu" do februara.



Piše: Redakcija Istraga.ba


Prije nego je u srijedu navečer formalno otvorio konsultativni sastanak, Milan Tegeltija je članovima Visokog sudskog i tužilačkog vijeća podijelio pismo podrške koje je dobio od Udruženja sudija Republike Srpske. Potom je prešao na stvar. 


Saopćio je svojim kolegama da su svi zajedno ugroženi u Sarajevu, da je on podnio krivičnu prijavu zbog nezakonitog praćenja, da bi njegovim odlaskom “došlo do nemira u BiH”. Na kraju svog izlaganja, predsjednik VSTV-a je ponudio “džentlmenski dogovor” da “članovi VSTV-a usvoje zaključak kojim će osuditi pritiske na njega”, da ustvrde da je “snimak njegovog razgovora sa Milijanom Buhom montaža” i, na kraju, da ga pozovu da podnese ostavku.


“Ja ću, onda, dobiti malo vremena da razmislim, kako bismo pripremili javnost na moj odlazak”, predložio je Tegeltija.


Njegovim planom, očekivano, bile su oduševljene Željka Radović, Duška Bogojević i Jadranka Stanišić. Ove su članice VSTV-a podržale Milana Tegeltiju i sigurno će na dnašnjoj sjednici biti protiv njegove smjene. Na drugoj je strani, barem za sada, deset članova Vijeća. Sanela Gorušanović Butigan, Biljana Simeunović, Lejla Hadžić, Slavo Lakić, Goran Nezirović, Mahmut Švraka, Monika Mijić, Selim Karamehić, Amila Kunosić i Berina Alihodžić bili su saglasni da Milan Tegeltija mora podnijeti ostavklu. 


Ukoliko svi navedeni ostanu dosljedni predsjednik VSTV-a bit će smijenjen, jer je deset glasova, zapravo, potrebna dvotrećinska većina za smjenu Milana Tegeltije.


Početkom ove sedmice Tegeltija je imao sastanke sa predstavnicima Međunarodne zajednice u BiH. Od njega je direktno zatraženo podnošenje ostavke. No, ukoliko to odbije, diplomate su tražile od članova VSTV-a da ga razriješe.


“Upravni odbor PIC-a primio je k znanju odluku članova VSTV-a da se očituju povodom nedavnih dešavanja i podstiče ih da poduzmu odgovarajući korak kojim će se povratiti povjerenje u tu instituciju”, saopćeno je u srijedu nakon sastanka ambasadora najmoćnijih zemalja koje su članice Vijeća za implementaciju mira (PIC).


Tegeltiju je kasnije, ipak, podržala samo Ambasada Ruske Federacija koja je ustvrdila da se ne smije vršiti pritisak na pravosudne institucije. No, i Rusi su, kao i Tegeltija, ostali usamljeni u priči o VSTV-u.


Postoji više načina da Milan Tegeltija bude smijenjen, a samo jedan da se spasi. I to privremeno.


Za smjenu predsjednika VSTV-a, pod uslovom da su sjednici prisutni svi članovi Vijeća, potrebno je imati deset glasova. U ovom trenutku, dakle, postoji dvotrećinska većina za smjenu Milana Tegeltije.  


Ukoliko, pak, neki od desetoro članova VSTV-a ne budu glasali za smjenu, Tegeltija će privremeno biti spašen, jer će Ured discipolinskog tužioca podići tužbu protiv njega zbog narušavanja ugleda pravosuđa. U tom slučaju Milan Tegeltija ne može odlučivati o sastavu Disciplinske komisije. 


Formalno, Komisiju bi morala formirati Sanela Gorušanović Butigan i jasno je da Tegeltija ne bi imao kontrolu nad članovima VSTV-a koji bi u tom slučaju po hitnom postupku razmatrali njegovo udaljenje s dužnosti predsjednika VSTV-a, Jedini način da se Milan Tegeltija spasi, brarem privremeno, je da VSTV ostavi bez kvoruma. 


Naime, prema Zakonu o VSTV-u za odežavanje sjednice Vijeća potrebno je prisustvo jedanaest članova. Predstavnik Suda BiH u Vijeću Dragomir Vukoje jučer je formalno otvorio bolovanje i sada ima opravdanje da ne dođe na današnju sjednicu. 


Osim njega, sjednicu bi mogle napustiti još i Tegeltijine sljedbenice Jadranka Stanišić, Duška Bogojević i Željka Radović. 


Ukoliko njih tri i Tegeltija napuste sjednicu, a Vukoje zbog bolovanja ne dođe na sjednicu, neće biti kvoruma za odlučivanje i predsjednik VSTV-a će “preživjeti” još jednu kriznu situaciju. No, to bi značilo da on više ne bi smio doći na sjednicu VSTV-a i ta bi institucija bila paralizirana, što bi moglo izazvati reakciju OHR-a, jer je u pitanju antidejtonsko djelovanje. 


Tegeltija, međutim, računa da u decembru ističe mandat Moniki Mijić, a na njeno bi mjesto trebao doći kadar HDZ-a kojeg u VSTV imenuje Vijeće ministara. Međutim, bez saglasnosti oba zamjenika predsjedavajućeg Vijeća ministara, ta institucija ne može imenovati novog člana Vijeća. 


Osim toga, u februaru ističe mandat Dragomiru Vukoji i na njegovo mjesto dolazi Halil Lagumdžija, što bi značilo da Milan Tegeltija, uz sve moguće opstrukcije i antidejtonsko djelovanje, na funkciji može ostati do kraja februara. Uz uslov da ne održava sjednice. 


Stoga je mnogo izvjesnija opcija da će predsjednik VSTV-a biti razriješen danas ili najkasnije do sredine decembra. Ukoliko, naravno, ne podnese ostavku što mu je sugerisano.