уторак, 22. децембар 2020.

Dodika su Dodikovi mediji raskrinkali kao posjednika ukradenih ikona objavljivanjem Pečata na Ikoni iz Luganska



Piše: Slobodan Vasković


1.

“Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona”, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.


2.

Učinjeno je to osam dana nakon što je Ukradenu Ikonu iz Luganska Dodik poklonio Sergeju Lavrovu (14.12.), odnosno sedam dana po izbijanju skandala svjetskih razmjera oko Ukradene ikone.


3.

Problem “Ikonopisca” Dodika i tvrdnji iz njegovog kabineta je u tome što je Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo ikonu i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.


"Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu od 1926. do 1930. godine ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države. Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje na to da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine", rekla je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.


Ako je u vlasništvu Ukrajine, nikako ne može biti u “redu porodičnih osveštanih ikona” Milorada Dodika, kako to on tvrdi.



4.

Dodikovi mediji su napraviili kobnu grešku kada su prikazali ne samo Ikonu, već i pečat na njoj, na osnovu kog je utvrđeno da potiče iz Ukrajine.


5.

Da pečat nije uslikan i objavljen, nikakva skandal se ne bi ni desio; Taj pečat, objavljen u Režimskim medijima, zapečatio je Dodika kao osobu koja u svom posjedu ima Ukradene Ikone iz rata u Ukrajini. Međutim, čak i da nije uslikan, to je prvorazredan svjetski skandal.




Uz to, upravo su Dodikovi mediji ustvrdili, u tekstu pod naslovom "Dodik poklonio Lavrou ikonu u pozlati staru 300 godina (foto)" da je “Srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ministru spoljnih poslova Ruske Federacije Sergeju Lavrovu ikonu staru 300 godine u pozlati, koja je pronađena u Lugansku”.




Nisu objavili da je pronađena u “redu osveštanih porodičnih ikona” Milorada Dodika! 


Niti su objavili kako je Ikona iz “reda osveštanih porodičnih ikona” Milorada Dodika “završila” u Lugansku, pa “pronađena”!


Međutim, objavili su pečat kojim je otpočeo Planetarni skandal i raskrinkavanje Dodika!


6.

Dodikovom šarlatanstvu nigdje kraja!


Saopštenje iz kabineta, njegova stupidnost, jednaka je stupidnosti onih što su uslikali pečat i na taj način pokazali, dali ključni argument u ruke, svima koji tvrde da je Ikona ukradena. Kao što i jeste.


7.

Naravno, neviđeni i nezapamćeni idiotizam je sam čin poklanjanja ukradene Ikone iz Luganska, što je osmilio Dodik sa svojim savjetnicama Ninom Sajić i Anom Trišić-Babić.


U Dodikovom saopštenju nigdje se ne pominje otkud pečat na Ikoni, koji potvrđuje da je Ikona Svetog Nikole u vlasništvu Ukrajine na njegovoj “porodičnoj Ikoni”!



8.

U saopštenju se nigdje ne pominje ni odluka MIP-a Rusije da će vratiti ikonu “poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola”, čime su pozvali na međunarodnu istragu o tome otkud ukradena Ikona iz Luganska u Dodikovom posjedu.


9.

Ni sam Dodik, u saopštenju, nije objasnio otkud Ikona iz Luganska u njegovom “redu osveštanih porodičnih ikona”?!


“Red osveštanih porodičnih ikona” ne znači baš ništa niti bilo šta govori o porijeklu Ikone, a posebno o tome kako je “porodica” došla u njen posjed.


10.

Da je zaista kako on tvrdi (umjesto što se, nakon Planetarnog skandala, brani lažima, optužujući druge za iznošenje neistina), Dodik bi pojasnio kako je Ikona iz Luganska dospjela u njegov “red osveštanih porodičnih ikona”, ali to nije učinio!


11.

Za Ikonu staru 300 godina, koja je, kako tvrdi, dio njegovih porodičnih ikona, morao bi znati kako je dospjela legalno u njegov posjed.





12.

Međutim, problem je što nije dospjela legalno, već ilegalnim kanalima; Dodik ne smije reći istinu, jer bi na taj način tek pokazao koliko je nisko pao - prvo zbog načina na koji je došao do Ikone, a drugo poklanjajući ukradene Ikone!


13.

Dodika su Rusi satrali na vrlo osebujan način, pokazali mu da nije, u njihovim očima, veći od crva i pustili da se sa lomače, koju su mu potpalili, skida kako zna i umije; A on jedino umije pokušati lažima. Koje mu, na njegovu žalost, više ne prolaze.


14.

Istraga oko Ikone iz Luganska je već počela u Ukrajini, nije ni mogla biti završena za sedam dana, a nastaviće se, na međunarodnom planu, narednih mjeseci.


15.

Dodik, svojim besmislenim laživim saopštenjem, nije ništa riješio niti odložio, samo je posuo kerozin po vatri na kojoj gori.


“Ikonopisac” sopstvene potpune propasti nastaviće sa izmišljotinama, jer je to jedino što mu je preostalo. (Nastaviće se) 



Dodatak/Saopštenje iz Dodikovog kabineta: Poklonjena ikona je porodična i osveštana i u tome je njena vrijednost


Ikona Svetog Nikole, koju je srpski član i predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik poklonio ruskom šefu diplomatije Sergeju Lavrovu, nije ukradena i spada u red porodičnih osveštanih ikona, saopšteno je iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.


- Salve izmišljotina i neistina uslijedile su nakon pogrešne početne medijske prezentacije da je riječ o ikoni koja je dio kulturne baštine i nacionalno blago, što nigdje nije ustanovljeno. To potvrđuje i činjenica da ni sedam dana nakon uručenja poklona nema potvrde da se ikona nalazi na listama nestalih ikona, niti da je ko potražuje, ili da je dio bilo čije kulturne baštine, ali urpkos tome širenje neistina u javnosti se nastavlja - istakli su iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.


Iz kabineta su naglasili da poklonjena ikona ima svoju tržišnu vrijednost, ali njena vrijednost se, prije svega, ogleda u tome što je riječ o osveštanoj pravoslavnoj ikoni velikog sveca, što je svakom hrišćaninu veoma poznato.


- Nakon što je predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik uručio poklon šefu ruske diplomatije Sergeju Lavrovu, u javnosti su izneseni brojni netačni navodi i lažne optužbe od pojedinih medija, takozvanih eksperata, visokih zvaničnika BiH, pa čak i pojedinaca iz Republike Srpske. Niko i ništa, a najmanje gnusne neistine ne mogu pokvariti bratske odnose dva pravoslavna naroda, kao ni odnose srpskog člana Predsjedništva i političkog rukovodstva Rusije - poručili su iz kabineta srpskog člana i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH.