уторак, 1. децембар 2020.

Krivo Srastanje: Dodikovo i Nešićevo javno i prljavo Rastaljivanje


Piše: Slobodan Vasković


1.

Raskol u DNS-u (koji sam najavio prije nekoliko dana) uvod je u potpuni nestanak te stranke.


Nenad Nešić, sociopata, gangster i nasilnik, koji je iz interesne organizacije (što jeste DNS) maknuo četiri potpredsjednika i Darka Banjca (koji se maknuo sam), povukao je zadnji proaktivni potez ne bi li pokušao dobiti podršku bar dijela javnosti, vjerujući da je “u narodu kratko pamćenje” i da je zaboravljeno da je, pod šinjelom Milorada Dodika, opljačkao desetine miliona KM, a sada bi da glumi opoziciju.


Nešić se, ma koliko to djelovalo nerealno, i dalje nada da će uspjeti postići dogovor sa Dodikom i dobiti poziciju na kojoj će nastaviti svoj pljačkaški pohod. 


2. 

Svako iz opozicije ko Nešića prihvati kao ravnopravnog partnera, suštinski, abolira njegove teške kriminalne radnje koje je činio protekle četiri godine uz Dodikovo odobrenje.


3. 

Opozicija bi, prije bilo kakvih aplauza, trebala da “na tribinama” mirno sačeka epilog sukoba Dodik-Nešić, kako im, možda, ne bi iznikle “magareće uši” kao Dodiku koji je Nešiću dao da bjesomučno pljačka, a onda ga je lider DNS-a namagarčio kao zadnjeg rajčevića.


Nije valjda opozicija baš tako "kratke pameti" da je "preko noći" zaboravila primitivno, bahato, đilkoško šutiranje hrpe, od naroda otetog, novca koji je, na privatnoj zabavi, za svoje goste upriličio Nešić (septembra 2019. godine), i tako hirurški precizno oslikao ko je on i šta je DNS koji ta kriminalna individua vodi.



Hunta, predvođena Draganom Lukačem, falsifikovala je Izvještaj o ovom nedjelu i prekršajno kaznila Nešićevog brata Predraga, iako je sa snimka potpuno vidljivo da je riječ o Nenadu Nešiću. 


Opozicija je tada tražila smjenu Nešića, a pojedini od njih su "zaboravili" da su to učinili pa sada Nešića guraju u opozicione redove, premda mu je mjesto u sudskim klupama, sa lisicama na rukama.


4.

Ono što se odnosi na Nešića, kada je DNS u pitanju, ne odnosi se i na tri poslanika koji su ostali u toj stranci - Mirka Sovilja i Duška Ivića (novog šefa Kluba poslanika DNS-a) i Daneta Maleševića, za koje se ne može tvrditi da su ogrezli u kriminalu, za razliku od Aleksandra Glavaša i Slavka Gligorića, koji su poodavno, kao i Nešić, trebali biti zatvoreni.



Gligorić


Narodni poslanik Diko Cvjetinović je isključen iz stranke, pa je jasno da je prešao na drugu stranu i da se rasulo u DNS-u nastavlja. 


Kada su svi navedeni u pitanju, zajedno sa Banjcem, treba imati u vidu da su, dok su bili dio Koalicije Antinarodnog Režima, učestvovali u urušavanju digniteta Narodne skupštine bezbroj puta; Čak i kada se u njoj raspravljalo o falsifikovanom dokumentu “Program reformi BiH”, o kojem su donoseni i Zaključci, što je bilo definitivno ubijanje Skupštine (23.12.2019.).



Uz to, niko od navedenih poslanika nije nikada osudio fizičko nasilje Dragana Lukača, Ministra unutrašnjih poslova, nad Draškom Stanivukoviće, poslanikom i novoizabranim gradonačelnikom Banjaluke, u parlamentu (23.12.2019.).


Opozicioni kapacitet kod navedenih poslanika ne postoji ni u mikronu sive mase, a jedino ih, međusobno, razlikuje učešće u kriminalnim poslovima.   


5.

Samo precizno sagledavanje geneze događaja u DNS-u i na relaciji Dodik-Nešić-Banjac-Marko Pavić, bivši lider DNS-a, daje ispravnu sliku o tome ko je zaista Nešić, ali i kakav je zaista Dodik, a zaista su i jedan i drugi samo dno političke scene.


6.

Ne tako davno, decembra prošle godine, Nešić je, zajedno sa Banjcem, bio Dodikova udarna pesnica kojom je polomljen Marko Pavić i prisiljen da abdicira.


“Vrijeme ti je da se malo odmoriš”, rekao je Dodik Paviću, a lider DNS-a je ostavku podnio 24.12.2019. godine.


Pavić

Uvertira za “Marka na odmoru” bila je saga oko imenovanja Ministra za ljudska prava i izbjeeglice u Savjetu ministara BiH. 


Pavić je podnio neopozivu ostavku, 24.12.2019., sedam dana nakon što je predsjedavajući Zoran Tegeltija prihvatio Mlađena Božovića, 17.12.2019., kao kandidata za ministra za ljudska prava i izbjeglice, koji je bio Nešićev prijedlog.


Božović

Prije toga, prijedlog DNS-a bio je Lažni Italijan Draško Aćimović; Interesantno je da je na sjednici Predsjedništva stranke i Nešić glasao za Aćimovića (09.12.2019.).


Aćimović

Dan kasnije (10.12.2019.) Nešić se predomislio i predložio Lažnog Crnogorca i nasilnika Božovića, koji je punac njegovog brata.


Na kraju nije prošao ni Božović, već Miloš Lučić, brat Nešićevog kuma Mladena Lučića, sa kojim je Nešić, uz asistenciju Glavaša, preko zločinačke firme “Legend” ucjenama, iznudama, napuhanim cijenama opljačkao desetine miliona KM od putarskih firmi, ali i u drugim prljavim poslovima.


Miloš Lučić

7.

Po odlasku Pavića, Dodik je dao potpunu potpunu slobodu pljačkanja Nešiću, a notorni Božović postao je šef kabineta nesposobnog i nekompetentnog Lučića.


Nešić je u Sarajevsko-romanijskoj regiji radio šta je htio, jer je bio zaštićen od Dodika i njegovih nepismenih savjetnika, a lider SNSD-a čak je posmjenjivao sve kadrove te stranke u regiji kako bi toj Bagri izišao u susret, pritom teško oštećujući sopstvene kadrove, poput Ljubiše Ćosića, novoizabranog gradonačelnika Istočnog Sarajeva koji nije u kriminalnim vodama.


Ćosić

8.

Nešić se revanširao Dodiku za dozvolu za pljačkanje, tako što je iz stranke, po nalogu lidera SNSD-a, otjerao Milana Radovića, sada nezavisnog poslanika, koji je DNS napustio 19.02.2020.


Radović

Radović se u svim igrama oko DNS-a nije, najblaže rečeno, najbolje snašao; Preciznije, pokazao je politički kukavičluk, jer nije htio da, odmah po Pavićevoj ostavci 24.12.2019., prihvati da bude privremeni predsjednik, već je podržao Nešića.


9.

Dodik je od Nešića očekivao još jednu uslugu - da ne bude na čelu DNS-a, već da to mjesto prepusti Banjcu.


Zato je dozvolio da od opljačkanih para Nešić, njegova firma “Legend”, u Obućina-barama (opština Trnovo) gradi apartmansko naselje.


Kriminalni trio: Lučić, Glavaš, Nešić

Firma Nešića, Glavaša i Lučića za iznude i ostale zločine - "Legend” počela je gradnju apartmana od 10.476.2 m2.



Imali su čvrsto Dodikovo obećanje da će do njihovih objekata OC “Jahorina” izgraditi skijašku stazu, četverosjed, čak i gondolu, što su ulaganja od nekoliko desetina miliona KM: 


“Predviđena je izgradnja gondole koja će približiti ovo naselje Јahorini. Ta perspektiva izgleda dobro, ali nam je potrebno da ovdje održimo radna mjesta i vjeru u ovu lokalnu zajednicu”, rekao je Dodik 27.05.2020. godine u Trnovu.


Dodik u Trnovu

Da je izgrađena staza i četverosjed i gondola, vrijednost m2 Nešićevih apartmana iznosio bi najmanje 1.500 evra, što znači da bi u ovoj prvoj fazi zaradili 15.714.300 evra, odnosno 30.642.885 KM. 


Naravno, tada je on planirao da ne uloži vlastiti novac, već samo opljačkane pare na naduvanim tenderima JP “Putevi RS”, iznuđeni novac od putara, plus novac opran kroz građevinske radove, od drugih prljavih poslova. 


10.

Sada je sve došlo u pitanje, jer je Dodik zabranio izgradnju skijaške staze i četverosjeda do Nešićevih apartama, o čemu svjedoči i fotografija ispod. 


Prekinuti radovi na stazi

Sve radne mašine povučene su još prije mjesec dana!


11.

Nešić nije htio da prepusti mjesto predsjednika stranke Banjcu i mimo Dodikove volje/naređenja, organizovao je online Skupštinu stranke, 10.10.2020. godine (iz Prijedora) na kojoj je on izabran za predsjednika.



12.

Samo četiri dana kasnije, 14.10., Dodik ga je prisilio da podnese ostavku, navodeći “zdravstvene razloge”. Dodatni razlog bilo je predizborno asfaltiranje, jer je Nešić izbjegavao da asfaltira u skladu sa htijenjima SNSD-a, već po sopstvenim potrebama; I jedno i drugo su potpuno nezakoniti akti. 


13.

Tri dana poslije toga, 17.10., DNS je istupio iz Režimske Koalicije. 


Nakon toga uslijedio je sastanak delegacija SNSD-a i DNS-a, ali ništa nije dogovoreno.


Nešić je imao još jedan sastanak sa Dodikom i tražio od njega da ga vrati na čelo JP “Putevi RS”, ili postavi na direktorsku poziciju u JP “Autoputevi RS” ili ERS, što je Dodik odbio.



14.

Nešić je pokušao da uzvrati udarac pozivajući javno, 11.11.2020., četiri dana prije izbora, sve odbore stranke da ne glasaju za SNSD-ove kandidate za načelnike i gradonačelnike.


Malo je tih odbora koji su ga poslušali - svega desetak i njegove tvrdnje da je DNS donio ključne glasove pobjednicima iz opozicije Drašku Stanivukoviću (Banjaluka) i Ljubiši Petroviću (Bijeljina) su najobičnija laž.


15.

Nešić neistinama želi da se sada lažno prikaže kao opozicionar i u svoje nedovršeno “rastaljivanje” sa Dodikom uplete i opoziciju.


Ukoliko opozicione stranke smatraju da trebaju podržati Nešića, onda to nije nikakva opozicija, već neartikulisana grupa koja ne zna da li je došla ili pošla; Ipak, za nadati se da neće to učiniti, već da će Dodiku i Nešiću ostaviti slobodan prostor za konačni obračun.


Nestanak DNS-a, koji je neminovan, samo može donijeti pozitivne posljedice po opoziciju, a opstanak te interesne organizacije sa Nešićem na čelu je antiopozicioni i antinarodni.


16.

Vrlo brzo će se pokazati da DNS nastavlja da se topi i nestaje; Darko Banjac, konvertit kao i Nešić, je već sve pripremio za osnivanje nove stranke/Saveza i povući će sa sobom najmanje polovinu odbora DNS-a, uključujući i banjalučki Gradski odbor.



U Banjčev Savez, čiji će on biti predsjednik, ući će i preostale krhotine NDP-a, kao i nekoliko malih stranaka.


Dio DNS-a će pristupiti DEMOS-u nastalom upravo iz DNS-a, dio SNSD-u, mali dio će otići i opozicionim strankama, a uz Nešića će, u najboljem slučaju, ostati desetak odbora.


17.

Kada se sve sagleda, neće ni Banjac napraviti neku veliku priču - može se nadati izbornim mrvicama, kao i ostaci Nešićevog DNS-a. 


Kako su sijali tako su i požnjeli, a najbolje po političku scenu i RS i BiH bilo bi da im se zatre svaki trag!


Dodatak: Lažni opozicionar Nešić na sjednici Predsjedništva DNS-a u jakni koja košta 2.054 evra ili 4.005,3 KM (Foto)