понедељак, 21. децембар 2020.

“Božija volja”/deseti dan: Dodik, Sajićeva i Trišićeva osmislili poklanjanje Ukradene Ikone iz Luganska Lavrovu kao “Slavensku solidarnost”, “Ratni plijen” i “Popravljanje Dodikovog imidža kod Rusa”, ne shvatajući da se nalaze u “Ruskoj Klopci” čiji je cilj javno kažnjavanje Dodika i njegovo Planetarno poniženje zbog konvertitstva



Piše: Slobodan Vasković


1.

Milorad Dodik, sa svoje dvije savjetnice, osmislio je “izvanredan plan” kako da fascinira Segeja Lavrova, ministra spoljnih poslova Rusije tokom njegove posjete BiH.


2.

Dodik i njegove dvije članice kabineta - savjetnica Dr Nina Sajić, koja mu je i formalni i neformalni šef kabineta i u koju ima ogromno povjerenje i Ana Trišić Babić, savjetnica za spoljnu politiku, osmisli su dodjelu Ukradene Ikone iz Luganska Lavrovu.


3.

Sve je trebalo da se odigra pod egidom “Slavenske solidarnosti”, sa akcentom da se Lavrovu Ikona preda i kao “ratni plijen” iz Ukrajine, čime bi se javnosti stavilo do znanja da Luganskom i Donjeckom oblasti, koje proruski separatisti drže pod svojom kontrolom, vlada Rusija, a ne Ukrajina.


4.

Osim “Slavenske solidarnosti” i opasnih antiukrajinskih poruka, Dodiku je bio glavni cilj da, poklanjanjem Ikone, u potpunosti “popegla” svoje odnose sa Rusijom koja ga je žestoko i teško kritikovala zbog potpisivanja “Programa reformi BiH/ANP-a, koji direktno vodi BiH u NATO.


(Ostaje pitanje ko im je "šapnuo" da bi to bio odličan poklon za Lavrova? Sve ukazuje na "ruske veze"!)


5.

ANP je usvojen 19.11.2019. u Predsjedništvu BiH, a poslan u sjedište Alijanse 24.12.2019. godine.


Rusija nikada nije prihvatila da je potpisan ANP i potpuno je ignorisala taj akt; Istovremeno, Dodiku su naredili da svim silama spriječi i opstruiše realizaciju “Programa reformi BiH”.


Očito je da su nezadovoljni i jednim i drugim, te su odlučili da teško, surovo kazne Dodika, izlažući ga svjetskoj blamaži i bruci, koju doživljava nakon što je Lavrovu poklonio Ukradenu Ikonu.


6.

Lavrov je znao za Dodikovu namjeru da mu pokloni Ukradenu Ikonu - treba imati u vidu da je on svoju posjetu BiH odgodio i da je njegov dolazak 14.12.2020., uslijedio nakon što je otkazao posjetu “zbog kontakta sa licem oboljelim od korona virusa”.


Lavrov je, prvobitno, trebalo da posjeti BiH i Srbiju 28. i 29.10.2020. godine. 


“Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nalazi se u samoizolaciji, a sve planirane posete su odožene”, saopštilo je rusko Ministarstvo spoljnih poslova, 27.10.2020. godine.

 

7.

I za taj dolazak Lavrova bila je spremljena Ukradena Ikona iz Luganska kao poklon.


8.

To, pratkično znači, da su ruski MIP, a i sam Lavrov, znali punih mjesec i po dana šta će mu biti poklonjeno i nijednom svom “poklonodavcu” Dodiku nisu ukazali da je takav dar neprimjeren, blafemičan, bogohulan, skandal Planetarnih razmjera i da ga ne treba uručivati Ministru spoljnih poslova Rusije.


Rusi su ćutali i strpljivo čekali da Dodik upadne u klopku iz koje se više nikada neće izvući, ma šta učinio.


9.

Rusija je, svjedoči navedeno, izvan svake razumne sumnje, vrlo svjesno javno kaznila Dodika i otpočela proces njegovog uklanja sa političke scene RS, ma koliko se Režim, nakon jezive predstave, trudio da osmisli neki događaj koji će odvući pažnju sa Ukradene Ikone o kojoj bruji cijeli Svijet.


10.

Na to ukazuje i podatak da je Dodik došao u posjed ukradene Ikone prije, najduže, pola godine, što argumentuje da je ruska “klopka za Dodika” vrlo vješto postavljena i da je Dodik upao u nju i ne sluteći šta mu se sprema.


11.

Nakon što se oglasila ambasada Ukrajine sa tvrdnjom da Ikona iz Luganska pripada toj državi, iz MIP Rusije je hladnokrvo saopšteno  da će vratiti ikonu “poklonodavcu radi daljeg razjašnjavanja njene istorije putem Interpola”, čime u pozvali na međunarodnu istragu o tome otkud ukradena Ikona iz Luganska u Dodikovom posjedu.


Ovom najavom Dodik je dotučen.


12.

Desilo se to (19.12.), sedmi dan nakon što je Dodik uručio Ikonu Lavrovu (12.12.), što je bila “Božija volja” kojom je Rusija otpočela uklanjanje Dodika sa političke scene.


13.

Sergej Lavrov je elegantno, bez mnogo muke, Dodika pretvorio u prah i pepeo i utjerao mu doživotni strah u kosti. (nastaviće se)



Dodatak

Mediji su danas objavili da Ministarstvo kulture i informativne politike Ukrajine analiziralo ikonu koju je ruskom ministru vanjskih poslova Sergeju Lavrovu poklonio predsjedavajući Predsjedništva BiH Milorad Dodik i zaključilo da se radi o predmetu u vlasništvu Ukrajine.


"Ovo je pečat Odeske regionalne komisije za zaštitu spomenika materijalne kulture i prirode, koja je osnovana 1926. godine u Odeskom istorijsko-arheološkom muzeju. U periodu od 1926. do 1930. godine, ova komisija je otkrila i sastavila popise spomenika kulture u svim okruzima, u granicama svoje odgovornosti, uzela ih u obzir i stavila pod zaštitu države. Činjenica da je na ikoni pečat regionalne komisije ukazuje da je ova ikona vlasništvo države Ukrajine", rekla je zamjenica ministra kulture i informativne politike Ukrajine Svitlana Fomenko.


Dodatak 1

Milorad Dodik smješten je u UKC RS, 20.12., a iz te ustanove saopšteno je da je njegovo “zdravstveno stanje stabilno i da nije životno ugrožen”!