понедељак, 30. март 2020.

Vlada RS sugerisala zaposlenima u institucijama da se odreknu dijela primanja i uplate ih u Fond solidarnosti; Zaključak se odnosi na sve, sem zdravstvene radnike; Zaključkom nisu izuzete druge službe koje se bore protiv epidemije


Piše: S.V.  

Vlada RS je na sjednici održanoj 26.03. o.g. donijela Zaključak kojim sugreiše da svi zaposleni u institucijama RS, na dobrovoljnoj osnovi, uplate između pet i deset odsto od plate u Fond solidarnosti, dok bi premijer i ministri odvojili pola martovske plate.

Oni kojima je plata do 1.000 Km trebalo bi da izdvoje pet posto, dok bi oni sa platom većom od 1.000 KM odvojili 10 posto.

Čelnicima institucija predlaže se da odvoje po 20 posto od plate za Fond solidarnosti.


Takođe se članovima Upravnih i Nadzornih odbora sugeriše da se odreknu naknada za mart mjesec.

Vlada RS iz Zaključka izdavaja zaposlene u zdravstvenom sektoru, zbog težine poslova koje obavljaju.

Međutim, u Zaključku se ne navodi da će se medicinarima povećati lična primanja, a to bi trebalo pod hitno učiniiti. 


Ne pominju se ni druge službe koje su, takođe, veoma opterećene zbog napada virusa i stalno angažovane na prvoj liniji odbrane od epidemije. 

Vlada RS, očito, nema namjeru da jednom broju zaposlenih u javnom sektoru umanji plate, a da ih povećaju zdravstvenim radnicima i uposlenicima drugih službi koji su izloženi ogromnim naporima i nalaze se u permanentnoj opasnosti da i sami budu zaraženi, zbog brojnih kontakata koje, prilikom obavljanja poslova, imaju.

Zaključak Vlade RS je nedorečen, jer će dosta onih koji su na prvoj liniji odbrane, podnijeti višestruki teret - da se danonoćno bore protiv epidemije i da, uz to, trebaju da se odreknu dijela primanja. 

Vlada RS bi, u najmanjem, trebala da koriguje doneseni Zaključak na način da, osim zdravstvenih radnika, i pripadnike drugih službi oslobodi izdvajanja sredstava, ali i da nađe načina da im uveća plate. 



Prijedlog Vlade RS je na dobrovoljnoj osnovi, a svi koji žele da se odreknu dijela primanja treba da potpišu izjavu o tome.

Mjere su predložene i jedinicama lokalne samouprave.