среда, 18. март 2020.

Covid-19 u BiH: Mjere trebaju poštovati građani, ali i oni zaduženi za njihovo sprovođenje


Piše: Slobodan Vasković

1.
Nema mjesta panici, jer od nje nema ništa, ali maksimalnom oprezu i maksimalnim mjerama prevencije itekako ima. Kao što ima potrebe ukazati da se nedovoljno poštuju mjere koje su donijeli nadležni; Ne poštuju ih u dovoljnom obimu ni građani, ali ni oni koji treba da ih sprovedu.

2.
Mjere koje donose nadležni organi i da su, na papiru, najefikasnije na Planeti ne vrijede mnogo ako ih se ne pridržavaju oni na koje se odnose.

3.
To vrijedi i za one koji mjere treba da sprovedu, kao i za one koji treba da ih se pridržavaju.

4.
Širenje Covid-19 u BiH u velikoj mjeri uslovljeno je nedogovornošću pojedinaca (slučaj Banjaluka i Mostar), ali i nepotpunom i neadekvatnom primjenom mjera zaštite od napada virusa.

5.
Imamo potvrdu da je ministar Zlatan Klokić, nažalost, pozitivan na virus, a da su još četiri ministara i glavni republički inspektor za zdravstvo, koji su bili u kontaktu sa njim, negativni, kao i njegov vozač. 

6.
BANJA LUKA, 18. marta (FENA) - Premijer Republike Srpske (RS) Radovan Višković rekao je da su ministri u Vladi RS-a, osim Zlatana Klokića, negativni na koronavirus.
Nakon što je za ministra za evropske integracije i međunarodnu saradnju RS-a Zlatana Klokića potvrđen koronavirus, testirani su ministri koji su bili s njim bili u kontaktu.
U pitanju su, precizirao je, ministri zdravlja Alen Šeranić, za naučno tehnološki razvoj, visoko obrazovanje i informaciono društvo Srđan Rajčević, prosvjete Natalija Trivić, pravde Anton Kasipovoć te ministrica porodice, omladine i sporta Sonja Davidović i glavni republički inspektor za zdravstvo i svi su bili negativni na testiranju.
Klokić je prisustvovao sjednici Vlade RS-a u četvrtak, te sastanku Štaba za praćenje stanja u zdravstvu u nedjelju.
Višković je dodao da su preduzete i određene mjere u Vladi RS-a, kako bi se smanjilo širenje tog virusa.

7.
Viškovićeva izjava je neprecizna, jer se iz nje ne može zaključiti da li su testirani i drugi koji su bili na sjednici Vlade RS, kada i Klokić, kakvi su njihovi rezultati, ako su testirani, šta je sa njima; Isto se odnosi i na članove Štaba! 

Zašto su testirana samo četiri ministra? Valjda je trebalo testirati sve koji su bili i na sjednici Vlade RS i na sjednici Štaba. 

8.
Neophodno je da se ta nejasnoća razjasni zbog zdravlja svih onih koji su bili u kontaktu sa Klokićem, ali i onih koji su bili u kontaktu sa Klokićevim kontaktima.

9.
Iz Viškovićeve izjave se može zaključiti i da ministri koji su bili negativni i dalje rade, te da nisu u izolaciji.

SrpskaInfo: Višković kaže da ministri koji su bili u kontaktu sa Klokićem neće biti u izolaciji, navodeći da su testirani i da su negativni. “Oni redovno obavljaju svoje aktivnosti i većinu poslova obavljamo telefonski”, navodi Višković.
Takođe, sekretar u Ministarstvu ekonomskih poslova je pozitivan, kaže Višković, a vozač Klokića je negativan.
Predsjednik Vlade Srpske je istakao da je ministar Klokić bio u kontaku u jednom kafiću sa osobama za koje je kasnije utvrđeno da su pozitivni.
“Sekretar Klokića je takođe bio u kafiću i osjetio je poslije simptome i sam je otišao u izlolaciju”, navodi Višković (SrpskaInfo).

10.
Očito je da svi oni koji su negativni nisu poslani u karantin; Imamo niz vijesti, potvrda,  iz svih krajeva svijeta, posebno iz Kine i Italije, koje ukazuju na to da i osobe koje nisu pozitivne na Koronu mogu biti njeni prenosioci?! 

Stoga bi bilo logično da se i osobe koje nisu pozitivne, a bile su u kontaktu sa zaraženim, pošalju u karantin. 

11.
O tome bi trebalo da odluče epidemiolozi i medicinski stručnjaci i to što prije, kao i o tome da li sva mjesta u kojima je boravio Klokić (i ostali koji su pozitivni) treba da se pretvore u karantine?!

12.
Svako od ministara koji su testirani i nisu pozitivni može posao da obavlja i iz izolacije. 

Od toga bi bila dvostruka korist: Ni na koji način ne bi mogli biti eventualni prenosioci zaraze, a ličnim primjerom bi pokazali poštivanje mjera koje su donešene.

13.
Epidemiolozi bi morali da saopšte i da li sjednice Vlade RS, nakon što je otkriveno da je Klokić pozitivan, treba da se i dalje održavaju u toj zgradi, uprkos činjenici da je, kako je rečeno, nekoliko puta dezinfikovana ili na nekom drugom mjestu; Potom i da li treba da se održavaju na način da su ministri u istoj prostoriji ili, pak, treba da se, u potpunosti, prebace na “telefonski režim”?!

14.
Sve ovo se odnosi i na brojne štabove, njihove članove. 

U medijima su pristune fotografije, video klipovi, sa raznih sastanaka kriznih štabova i svi su u jednoj prostoriji, bez socijalne distance. To bi trebalo da je ubuduće neprihvatljiva praksa i trebalo bi se sa njom prekinuti. 

15.
Dobra komunikacija sa stanovništvom i medijima ne znači ništa, ako ona podrazumijeva na bilo koji način ugrožavanje osoba u neposrednoj blizini i ako, na bilo koji način, predstavlja okupljanje na jednom mjestu na kojem nije omogućena socijalna distanca. To su potencijalni izvori zaraze, koji se, potom, mogu širiti brzo geometrijskom progresijom.

16.
BiH, nijedan njen entitet, kao ni Distrikt Brčko, ne bi smjeli sebi dozvoliti scenario koji se desio sa COVID-19 u Italiji ili Kini, sada već i u Španiji i brojnim drugim zemljama, jer nemaju ni finansijske ni materijalne, a ni zdravstvene resurse da podnesu jedan takav udar.

17.
Političari mogu biti optimistični i tvrditi da će se sve prevazići za dvije nedjelje, ali to nije realno; Pokazuju to dosadašnja iskustva iz drugih zemalja. Kao što nije realno da BiH ne bude još jače napadnuta od virusa; Mnogo je, nažalost, preduslova da se to desi.

I da, u nekim slučajevima dođe i do tragičnih ishoda.

18.
Budući da se Korona širi, trebalo bi pod hitno, kako se to radi u drugim napadnutim zemljama, dodatno zaštiti bolničko osoblje, nabavljajući za njih zaštitna odijela i ostala neophodna sredstva za otklanjanje mogućnosti da se zaraze; Isto bi trebalo učiniti i za sve radnike koji su izloženi stalnom dodiru sa građanstvom, kao i za volontere koji pomažu u raznim situacijama.

19.
Neophodne su, prema iskustvima drugih država, (dostupna su svima, jer se svakodnevno objavljuju), i drakonske mjere izolacije: svako mjesto, stan, kuća u kojoj se nalazi neko od oboljelih, trebalo bi potpuno izolovati, plus drastično smanjenje kretanja.

Potpuno je neprihvatljivo da osobe, koje su stavljene u karantin, sebi dozvoljavaju slobodu da ne poštuju mjere i da napuštaju mjesta izolacije. Za takve bi trebalo uvesti drakonske kazne.

20.
Iskreno, neshvatljivo je i da se ne insistira na ostanku u kućama svih stanovnika, koji nemaju nikakvu potrebu za izlaskom iz nje, kao što se to čini u zemljama iz bližeg i daljeg okruženja, jer je to najefikasniji način spečavanja širenja bolesti. 

21.
BiH nije razvijena kao Južna Koreja i Singapur, zemlje koje su preventivnim masovnim testiranjem uspjele staviti pod kontrolu širenje zaraze, ali BiH može preduzeti niz drugih mjera, koje jesu nepopularne, ali i djelotvorne.