четвртак, 19. март 2020.

Populizam bez maske


piše: Slobodan Vasković

1.
Milorad Dodik bi trebalo da prestane da dijeli lekcije na sve strane Svijeta, jer ta vrsta populizma za unutrašnju upotrebu nikako ne pomaže da se olakša situacija sa napadom virusa, koji se, prema najnovijim zvaničnim podacima, nastavlja da širi.

2.
Umjesto jalovog dijeljenja lekcija i nepotrebnog i neproduktivnog izigravanja Velikog Baje, trebalo bi ozbiljnije i svrsishodnije da se posveti upravljanju krizom, njenom što bržem prevazilaženju - Bilo bi odlično da, na primjer, obezbijedi što više prijeko potrebnog medicinskog materijala i opreme, kao i novac za privredu koja već uveliko posrće.

3.
Nijedna policijska patrola na međuentitetskoj liniji neće izliječiti nijedan slučaj oboljelog od koronavirusa, ali bi hitna nabavka novih respiratora, maski, zaštitnih odijela, ostalog medicinskog materijala… itekako pomogla i dokazala da Dodik zna šta radi i da može dobaciti i dalje od pukog spinovanja u dramatičnoj situaciji, što jeste fotografija ispred helikoptera sa crnim rukavicama na rukama i maskom na licu. 

4.
Kad smo već kod te fotografije, zaboravio je na propisani metar udaljenosti, pa ona predstavlja jasan dokaz kršenja pravila o obaveznoj distanci koja su donesena u cijeloj BiH. Nikako nije za uzor.

5.
Vanredna situacija zahtijeva i vanredne mjere, ali nismo mogli čuti do sada nikakve procjene o tome koliko radnika bi moglo ostati bez posla, da li ih je i koliko već ostalo bez posla i na koji način će oni preživjeti vrijeme korone, posebno vrijeme nakon što virus oslabi?! Kako i ko će im pomoći, a trebalo bi da to učine vlasti?!

6.
Nema procjena ni o dosadašnjim gubicima, nema ni o očekivanim ukupnim, tako da je nejasno čime se bavi izvršna vlast i na niovu entiteta i na nivou BiH po pitanju ekonomije, privrede…, jer ne pokazuju nikakvu proaktivnost niti izlaze sa jasnim planovima kako ublažiti trenutnu situaciju i kako namjeravaju prevazići ono što tek dolazi.

7.
Željka Cvijanović je pomenula osnivanje Fonda za pomoć privredi?! Možda to jeste neka mjera, istina vrlo dugoročna i još maglovitija, jer je pitanje iz kojih sredstava konkretno bi trebalo da se formira taj Fond? 

8.
Šta je sa mjerama koje se moraju preduzeti odmah, kako bi se omogućilo da privreda ne stane, da o(p)stane bar na nekom minimumu, i u vrijeme trajanja pandemije, posebno nakon nje?

Neophodno je saopštiti kako se namjerava prevazići vrlo prijeteća situacija po cijelo društvo i izbjeći mogući kolaps!

9.
Suhoparne izjave o odgađanju plaćanja rata kredita nisu od neke velike pomoći, jer će te rate, ako se i obustavi njihova naplata, prije ili poslije, morati da se izmire. Kako će biti plaćene, ako radnici ostanu bez posla, a već se najavljuju masovna otpuštanja u turističkougostiteljskom sektoru?!

10.
Vlada RS, na prijedlog MUP RS, donijela je Odluku o “kažnjavanju zbog objavljivanja lažnih vijesti i tvrdnji kojima se izaziva panika“, koja itekako tukne na ograničavanje slobode govora, jer nema dodatnih pojašnjenja donesene odluke.

11.
Ali i bez pojašnjenja, pitanje za Vladu RS je da li građani treba da budu spokojni što su uništene Robne rezerve RS, a premijer Radovan Višković hladnokrvno konstatuje kako ne postoje Robne rezerve, ali ima zakon kojim se može obezbijediti nabavka, kao i da su “određena sredstva izdvojena”. 

Kolika sredstva, nije rekao, a to je ključno! Paušalne izjave više svjedoče o nemoći, nego o konkretnom djelovanju.

12.
To što ima, kako Višković kaže, zakon (a nema Robnih rezervi), ne znači ama baš ništa i potpuno je nesuvisla izjava; Ako su već “određena sredstva izdvojena” što se ne nabavlja ono za šta se procijeni da bi moglo biti potrebno? Konkretan odgovor koji podrazumijeva i konkretne brojke bio bi itekako značajniji, efikasniji od sasvim nepotrebnog pokušaja zastrašivanja.

13.
Za uništenje Robnih rezervi niko nije odgovarao, kroz njih su nestale desetine miliona KM, a sada Višković saopštava “imamo zakon”! Kakva drskost, koja je posledica, najblaže rečeno, nesnalaženja Viškovića u kriznoj situaciji.

14.
Ako hoće da im se vjeruje, treba nešto više i konkretnije da se učini u brojnim sektorima, jer se cijela ionako loša ekonomska situacija dodatno zahuktava i ide na dole; Najizloženiji sektor - zdravstva - je pod sve većim pritiskom, samom činjenicom da je porastao broj pozitivnih na virus.

Taj pritisak na zdravstvo će se dodatno pojačavati narednih dana, ne samo zbog virusa, već i onih ljudi koji su imali zdravstvenih tegoba i prije pojave Korone, koje zahtijevaju adekvatno liječenje. 

15.
Zdravstvo, koje je prva linija napada virusa i odbrane od njega, ne može samo iznijeti sve složene probleme koje je donijela pandemija. Bar je to jasno, kao što je jasno i da samo kvalitetno upravljanje krizom, sa jasnim i preciznim mjerama za cijelo društvo i sve građane, može omogućiti smanjenje štete, koja je već nastala i prijeti da se dodatno uveća.

16.
Ostanite kući, tako ćete zaista najboje zaštiti sopstvenu porodicu, sebe i sve druge.