недеља, 29. децембар 2019.

Prihvatanje/Potpisivanje ANP-a je najznačajniji događaj u BiH u 2019. godini



piše: Slobodan Vasković

1.
Najznačajniji događaj u godini na izmaku jeste potpisivanje/usvajanje ANP-a (Program reformi BiH, 19.11.2019.) koji označava početak brzog pristupanja BiH u Alijansu.

2. 
ANP je alatka na putu ka Alijansi, ali je njegovo usvajanje značajno, jer je Milorad Dodik godinama, posebno u poslednjoj, tvrdio da nikada neće, ne samo potpisati, već ni poslati čak ni prazan papir u NATO, “jer bi to značilo aktivaciju MAP-a”.

Bizaran je sada već njegov nevjerovatan zahtjev (06.09.2019.) upućen NATO “da povuče odobrenje dato Bosni i Hercegovini da podnese Akcioni plan za članstvo (MAP), da ne bi NATO bio glavni razlog zašto u BiH ne funkcionišu institucije“, da bi na kraju odustao od tog, zatim i svih svojih zahtjeva po tom pitanju, potpuno “okrenuo ćurak”, okrenuo leđa Rusiji, kojoj je otvoreno težio i potpisao ANP, koji, osim zadataka iz pet oblasti, predviđa i formiranje Apelacionog suda BiH.

3. 
Upravo Dodikov Kopernikanski obrt čini potpisivanje dokumenta (to je bila i državna obaveza) najznačajnijim događajem u 2019. godini.

4.
Taj akt izazvao je niz drugih događaja, među kojima je i formiranje Savjeta ministara, gotovo 14 mjeseci nakon održavanja izbora, oktobra 2018. godine.

5.
Takođe je uzrokovao definitivno urušavanje Narodne skupštine RS, jer Dodik jeste potpisao ANP, ali ne želi to javno da prizna, kako bi spriječio razotrkivanje sloma sopstvene “politike”, koja se poslednjih godina zasnivala, isključivo, na odbacivanju svake primisli o NATO putu BiH, praćenom insisistiranjem na proruskoj orijentaciji.

6.
Kako bi sakrio sopstveni zaokret, potpisivanje ANP-a, Dodik je u Narodnu skupštinu uputio samo dio potpisanog dokumenta, falsifikujući i tih manje od 50 posto stvarnog dokumenta, brisanjem značajnih dijelova.

Parlament je prihvatio falsifikovan, nepotpisan, dokument, raspravljao o njemu, usvojio zaključke o njemu i tako srušio sam sebe; Preciznije, vladajuća skupštinska većina srušila je, svjesno, Narodnu skupštinu, stavljajući podanički mentalitet i služenje moćnom pojedincu iznad važnosti institucije.

7.
Na taj način, entitet je i definitivno postao privid, jer ne postoji više, sem kao imenica; Egzistira jedino Dodikov Režim koji je esenciju institucija isisao iz njih i transferisao u ruke nekolicine moćnika.

8.
Degenerativni proces poništenja institucija i njihovog svođenja na oruđe u rukama pojedinaca, koji traje godinama, zaokružen je i završen urušavanjem skupštine, samim tim i entiteta, jer je parlament njegov ključni temelj.

9.
Lažirani dokument izazvao je i nasilje u parlamentu, što je označilo poravnavanje “terena” na kojem su preostale ruševine Skupštine.

Nasilje je tim gore, jer je nasilnik ministar unutrašnjih poslova, koji je udario narodnog spolanika: Na taj način potvrđeno je dodatno da je entitet privid, da ne postoji nikakva zakonodavna vlast, već samo Režim, a pojedinci koji ga čine preuzeli su sve ingerencije zakonodavne, ali i pravosudne (i svake druge) vlasti, jer kada ministar unutrašnjih poslova udari poslanika, on mu je, logikom stvari, već sudio, izrekao presudu i izvršio je.

10.
Režim je već godinama najveći proizvođač lažnih vijesti, lažnih događaja, lažnih akcija, te je bilo neizbježno da nakon urušavanja Skupštine i nasilništva u parlamentu, Režim nastavi sa lažima i lažiranjem, kako bi prikrili poništenje entiteta i činjenično stanje da je RS nestala, a da postoji samo autokratska neofeudalna vlast na određenoj, formalno omeđenoj, teriotoriji, koja je postala privatna svojina nekolicine, voljom beksrupulozne manjine.

11.
Nova laž koja je uslijedila, nakon satiranja parlamenta, jeste miting Režima pod nazivom “Za Republiku Srpsku”.

Sam naziv mitinga je neistinit, jer RS je privid, ali njegove poruke su krajnje opasne i najavljuju nove nasilne akcije Režima.

12.
Na mitingu je data podrška nasilju, nasilnicima, poništenju parlamenta, entiteta i stavljanju manjine iznad svih zakona, čime je potvrđena podjela na kastu nedodirljivih neofeudalaca i kastu neokmetova, privremeno zatečenih/zatočenih, pošto plimni talas Egzodusa poprima snagu cunamija.

13. 
Sa mitniga podrške nasilju i brisanju entiteta upućene su nove prijetnje, čiji je cilj dalje sijanje straha, kojim, kao osnovnim pruđem, Režim uspijeva da vlada već godinama.

14.
Strah je njihovo osnovno sredstvo kojim na uzdi drže potčinjene; Stalno širenje straha je najznačajnija radnja Režima koja, garnirana bezbrojnim izmišljenim vijestima, događajima, neprijateljima, jeste efikasno oruđe za držanje potčinjenih na kratkom lancu.

15.
Međutim, ima i druga strana medalje cijelog ovog procesa - otklizavanje u haos, a na kraju, uvijek, slijedi odgovor potlačenih tlačiteljima; Brzina odgovora, mjerena vremenski, zavisi od brzine shvatanja potlačenih da tlačitelji nemaju toliku snagu kako žele da predstave i da je širenje straha njihovo osnovno oruđe, dok im je stvarna snaga, urpkos nadzoru nad oružanom silom, ipak nevelika spram snage naroda.

16.
To što BiH nezaustavljivo ide u NATO neće spriječiti produbljivanje krize u zemlji u idućoj godini, niti izazivanje brojnih kriznih situacija sa vrlo vrlo neizvjesnim posledicama. 

17.
Nasilje, otvoreno, javno demonstrirano od neofedualaca; Bezakonje koje caruje, prije ili poslije dobiće odgovor i on neće biti nimalo bezazlen, još manje milosrdan.

18.
Potpisivanje ANP-a, ispunjavanje državne obaveze, a, nakon toga, pokušaj da se lažima prikrije taj akt pokazaće se, u vremenu koje dolazi, kao istorijski trenutak kada se u BiH sve okrenulo u pravcu kojem su se oni koji njome gospodare, Neofeudalci, najmanje nadali.