четвртак, 5. децембар 2019.

Kriminalizacija Savjeta ministara odlukom Predstavničkog doma da potvrdi Tegeltiju; BiH ide u NATO, ma šta Dodik govorio; Palmerove NATO-poruke su prejasne; Progon građana u Banjaluci nastavljen u režiji izopačenog Režima




piše: Slobodan Vasković

1.
Zoran Tegeltija potvrđen je za predsjedavajućeg Savjeta ministara BiH u Predstavničkom domu BiH.

2.
Tegeltija je ranije, dok je još bio načelnik Sektora za carinsko pravne poslove Uprave carine Banjaluka, teže povrijedio pravo firme “Kondor-šped” iz Novog Grada, zbog čega je osuđen na uslovnu kaznu od pet mjeseci zatvora.

3.
Imenovanjem Tegeltije na poziciju predsjedavajućeg Savjeta ministara, Predstavnički dom parlamenta BiH je svjesno kriminalizovao tu instituciju, prije nego je i formirana do kraja.

4.
Takav akt neprihvatljiv je u bilo kojoj zemlji što drži do zakona, do sopstvenog digniteta, ali zakoni u BiH važe za nezaštićene, dok za političare oni predstavljaju podne obloge za gaženje.

5.
Upravo to potvrđuje potvrđivanje Tegeltije za predsjedavajućeg, kao što potvrđuje da on nije prvi, ali ni poslednji presuđeni kriminalac koji je dobio visoku funkciju. I nije mu to, kao ni drugima, prvi put.

6.
Tegeltija je, sa tom presudom, dva puta bio ministar finansija u Vladi RS, uništio bankarski sektor, koji je i sada na ivici ambisa, IRB, Javna preduzeća…; stvorio lične tajkune i, umjesto da završi iza rešetaka, zasjeo u fotelju predsjedavajućeg Savjeta ministara.

7.
Ruku na srce, najmanje je tu kriv Tegeltija, jer pravosuđe, koje vodi njegov “potkovani” prezimenjak Milan, kao i stranačke milicije u cijeloj BiH, služe za zaštitu tegeltija, nikako za njihovo isljeđivanje, procesuiranje i presuđivanje.

8. 
Presuđeni kriminalac na čelu Savjeta ministara BiH logična je posledica višedecenijskog bezakonja u cijeloj BiH.

Sramnije je to po one koji su digli ruku za njega, nego za samog Tegeltiju.

9.
Kako god, Tegeltija, presuđen za kriminal, sada sastavlja Savjet ministara, a brojni sumnjivi poslovi u kojima je prethodnih godina učestvovao, sele se u fus note, njegova nedjela u “istoriju”, kako nikom ne bi palo na um da ih, kojim pukim slučajem, izvuče na svjetlo dana i procesuira narečenog.

10.
Imenovanje Tegeltije je otvorilo put imenovanju Savjeta ministara BiH, potom i slanju ANP-a u Brisel, sjedište NATO, što je ispunjavanje državne obaveze na putu BiH u članstvo u Alijansi.



11.
Milorad Dodik, koji je godinama javno tvrdio da nikada neće poslati nijedan dokument, a kamoli ANP u Brisel, postao je tako osoba koja je snažno gurnula BiH u NATO.

12.
Prihvatanje ANP-a je odličan Dodikov potez; Obmanjivanje javnosti da to nije učinio je samo jedan od bezbrojnih izopačenih pipaka njegove izopačene “politike”.

13.
Dodik se lagano odmiče od priče oko slanja ANP-a; Sada tvrdi da neće nikada pristati na članstvo BiH u NATO, što nije stvar njegove volje već zakonska obaveza BiH.

14.
Ovaj njegov mali, ali veoma stupidni, manevar u kojem svaku priču o ANP-u prebacuje na lažnu mantru da “RS nikada neće pristati na ulazak u NATO”, dodatna je potvrda da on odlično zna da ANP putuje u Brisel, veoma brzo.

Kao što “odlično zna šta treba da učini kako bi bio skinut sa crne liste SAD-a”, kako je to precizirao Metju Palmer, specijalni izaslanik Stejt departmenta za Balkan. Slanje ANP-a, dalo se zaključiti iz Palmerovog intrevjua, nije dovoljno da bi Dodik sišao sa crne liste SAD.

15.
Kad smo već kod Palmera, on je, u intervjuu N1, diplomatski, vrlo vješto i precizno, kazao da BiH, slanjem “programa reformi” nastavlja približavanje NATO, a da, pri tom, ni na koji način nije dao alibi bilo kome od članova Predsjedništva BiH da izađe iz dogovorenog koncepta - prvo Savjet ministara, dan kasnije ANP u NATO.


16.
Palmer nije ostavio ni minimum dileme da će BiH postati članica NATO saveza.

Upitan da li će BiH postati članica NATO-a, Palmer je odgovorio da je to zvanična politika BiH i cilj koji SAD podržavaju. 
„To je dugoročni cilj, a sada smo fokusirani da radimo sa partnerima u BiH kako bismo ojačali sektore odbrane. Kada pitanje članstva bude zrelo u tom će slučaju BiH biti kvalifikovana da ih donese", ocijenio je američki diplomata za N1. 

17.
Amerikanci su pragmatični; Palmer jeste rekao da je ulazak u BiH “dugoročni cilj”, što ne znači da se on neće ostvariti veoma brzo. 

U toku je veliko pospremanje na Balkanu, tako da je za neočekivati da BiH preda 16 puta ANP, kao što je to učinila Sjeverna Makedonija, da bi bila primljena u NATO.

18.
Realno je će to biti mnogo mnogo manje puta, a iz OS BiH tvrde da koliko sada mogu ući u taj Savez!!! Nije to rečeno tek tako!

19.
To nikako ne znači da će Rusija odustati od sprečavanja tog puta; Naprotiv. Tek kreću u pokušaj destabilizacije; Što se tiče Ivancova, on uskoro odlazi, jer je “procurio” na sve četiri strane.



20.
Što se tiče lažnih “Panslavenskih” i “sveruskih” i kojekakvih drugih “zaštitnika” nema ih ni na vidiku da upitaju Dodika zašto je okrenuo leđa Rusiji, zašto laže da to nije učinio i zašto konačno ne počne da radi govoreći istinu, bez laži i manipulacija; Kojih je toliko da su teško, u jednom trenutku, zbunile i samog Petra Ivancova, ambasadora Rusije u BiH, koji se čak predstavljao kao prevodilac zemalja Kvinte (SAD, Velika Britanija, Francuska, Njemačka i Italija). 

21.
U sjeni ovih događaja nastavljen je progon građana u Banjaluci; Sada se na informativne razgovore pozivaju i oni što su se našli pred Sudom (03.12.o.g.) u vrijeme kada je trebalo da se održi suđenje pripadnicima grupe “Pravda za Davida” za izmišljeno remećenje javnog reda i mira.

22.
Prekršaje su izmislili u MUP-u RS, čiji čelnik Dragan Lukač, sopstvene frustracije i ograničenja, liječi progonom građana i zloputrebom pravosudnih institucija,



23.
Kako je progon građana veoma sistematičan, sveobuhvatan i izopačen do beskraja, nesporno je da je osmišljen u vrhu Režima, kako bi poslužio za potpunu nasilnu pacifikaciju svih. U taj projekat utkane su Lukačevi kompleksi, frustracije, mržnja prema svakom ko na ramenima, za razliku od njega, nema kundak! 

24.
Poruka je jasna: Nikom ne smije pasti na um da protestvuje protiv bilo čega.

To je projekat Režima, čiji je cilj zadržavanje trenutnog stanja - otetih i zarobljenih institucija, koje se nalaze pod kontrolom zločinačkih organizacija, i potpuno uskraćivanje sloboda koje su zakonima zagarantovane. 

25.
Dodikovi “politički zaokreti” od stoosamdeset stepeni, očito je, moraju biti odbranjeni preventivnom upotrebom nasilja, skrivanjem počinjenih zločina i izgonom sa tog dijela BiH što više njenih stanovnika; Sve navedeno će se i nastaviti u narednom periodu.

26.
Politički, na nivou BiH mnogo toga se promijenilo, jer zemlja nezadrživo ide u NATO; Na nivou RS, ali i u Federaciji BiH ništa novo - narod je i dalje prepušten na milost i nemilost oligarhijama spremnim na svako zlo.

27.
Zato se egzodus stanovništva iz BiH pojačava iz dana u dan, što je jedini kontinuitet u poslednjih godinu dana. Kao i političke krize, koje neće prestati, već će dodatno dobiti na zamahu!